Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co mam zrobić

solarium, alkohol fajki a ciąża

Polecane posty

Witam właśnie sie dowiedziałam że jestem w ciąży w pierwszym miesiącu, w zeszłym tygodniu trochę poimprezowałam i oczywiście był alkohol i to nie mało. A w dodatku intensywnie się opalałam w solarium. A teraz martwię sie że mogło to zaszkodzić ciąży. Jak myślicie co powinnam teraz zrobić??

Gość usunąc...
..tak na wszelki wypadek ;/

Zacznij dbać o siebie, łykaj kwas foliowy i nie stresuj się. Oczywiście od teraz zero alkoholu i fajek! Na samym początku często zdarza nam się nieświadomie popełniać błędy, ale natura obmyśliła to w ten sposób, że zarodek jest chroniony przez te pierwsze tygodnie, więc wszystko powinno być w porządku, nie martw się :)

Gość ritaaaaaaaaaaa
szlachcianka ma Racje:)

Szlachcianka dzięki bardzo za wsparcie i odpowiedz, a na ten poprzedni wpis brak mi słów. Wyrazy współczucia dla tej osoby.

Gość ona taka jedna
mysle ze nie masz sie czym martwic... nie kazdy sie dowiaduje od razu o ciazy, ja sie dowiedzialam w 6 tygodniu i tez palilam i byly imprezy zakrapiane alkoholem, bylam tez na poczatku ciazy chora (tzn niewiedzialam jeszcze ze jestem w ciazy) i bralam antybiotyki, teraz jestem w 14 tgodniu i wszystko jest ok. Po za tym na samym poczatku ten maluszek ktory sie przeksztalci w plod jest tak wymyslony ze odradzaja mu sie zniszczone komorki, wiec jesli przestalas palic, nie pijesz alkoholu i przestalas chodzic na solarke, jak sie dowiedzialas o ciazy to nie ma sie czym martwic, ale oczywiscie powiedz lekarzowi o swoich zmartwieniach.

Gość usunąc...
a co? co ci trzeba bylo napisac kapusiana glowo aby do ciebie dotarlo? na glupie pytania - glupie odpowiedzi, proste ;)

Gość usunąc...
powtarzam: na glupie pytania glupie odpowiedzi! szkoda ze laska jeszcze w temacie nie napisala "narkotyki", byloby niezle zestawienie: ciąża plus wszystko co zakazane. a wy ją jeszcze uspokojacie ;/

Wszystko bedzie ok,nie martw sie:) Ja też zanim sie dowiedzialam,że jestem w ciąży sporo paliłam i imprezki też były.Dzidzia urodziła sie zdrowa:)I u Ciebie tez tak bedzie.Pozdrawiam i zyczę dużo siły.Dbaj o siebie.

usunac - autorka jest w pierwszym miesiącu, więc jakim cudem mogła wiedzieć??? Jeśli jesteś kobietą, to powinnaś wiedzieć, że ciężko ustalić moment zapłodnienia aby już od poczęcia prowadzić zdrowy tryb życia. Nie ona pierwsza i nie ostatnia. Narkotyki też się zdarzały kobietom w pierwszym miesiącu. Ważne, żeby tego już nigdy więcej nie powtórzyć.

przeciez dzieko do ktoregos miesiaca ciazy NIE MA NEREK! wiec jemu nic nie zaszkodzi. Ja jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to pierwsze co zapalilam, z wrazenia ;) a przez caly czas zazywalam TABEX na rZucenie palenia, bo jaralam jak smoczyca. Tak ze pytanie autorki, (jeszcze na pomaranczowo) naprawde jest glupie. JAK TO CO MA ZROBIC?? przeciez czasu nie cofnie.

Nie ma głupich pytań, dziewczyna jest w początkowej fazie ciąży i się martwi, a forum jest od tego, aby rozwiewac wątpliwości, po co od razu te docinki :O

A poza tym, skoro dziecko nie ma nerek, to myślisz, że można robić co się chce? Skoro wiesz, że nosisz w sobie nowe życie, to bądź za nie odpowiedzialna! nie dotyczy autorki, która o ciąży nie wiedziała, gdy paliła i piła

Gość 1234567890la
akurat solarium w okresie ciąży, to chyba szkodzi mamie na skórę, a nie samemu dziecku. Jak Ci nic nie wyskoczyło po tym solarium (żadne nowe przebarwienie), to pewnie udało się i złych skutków nie będzie. Zapytaj lekarza, czy mam rację :-P Picie jest niewskazane, można naprawdę uszkodzić dziecko. Znam jedną rodzinę, w której mama dużo piła (ale nie raz była na imprezie, tylko regularnie piła, kilkanaście razy w każdej swojej ciąży była pijana) w każdej swojej ciąży i wszystkie jej dzieci mają niestety problem z nauczeniem się czytania. Żadne nie skończyło normalnej podstawówki (zaczynają w normalnej, a potem szybko są kierowane do szkoły specjalnej - jak na razie wszystkie po kolei). Po za problemami z czytaniem te konkretne dzieciaki - są całkiem zdrowe. Jedna impreza na pewno nie spowodowała tak poważnych uszkodzeń jak regularne picie, więc opowiedz wszystko ginowi i jak najprędzej zapomnij (bo stres w ciąży też niewskazany;-) Pozdrawiam.