Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alegria321

NA WAKACJE DO WLOCH CZAS RUSZAC!!

Polecane posty

Gość alegria321

hej za 3 tyg wyruszam do wloch niestety autokarem czy sa tu dziewczyny po wakacjach we wloszech mozecie napisac jak tam jest ceny ludzie czy jest w miare bezpiecznie czy sie czyms zawiedlyscie co was zaskoczylo?napiszcie prosze

Gość gdzie dokladnie jedziesz
to ci powiem

Gość alegria321
jade na objazdowke po calych wloszech wiec zarowno polnoc jak i poludnie

Gość BILABELAA
ee tam Włochy ja we wrzesniu lece na 2 tygodnie na Riwiere turecką...już nie mogę sie doczekać!!!!!!dziwie się,że nie lecisz samolotem oszczędzasz czas i siły,podroż autokarem jest bardzo męcząca

Gość BILABELAA
teraz rozumiem dlaczego autokarem:-)

Gość alegria321
no wiem ze meczaca to bedzie najgorsze 30h w autokarze ale moze napiszecie mi jak tam jest co warto wziasc a co moze przywiesc?

Ja mieszkam we Wloszech na stale. Ogolnie teraz jest drogo w tym kraju i jak chcesz zaszalec na plazy to licz sie z tym, ze zaplacisz nawet 50 euro na dzien (dzis akurat w tv mowili w dzienniku ile kosztuje przecietnie dzien spedzony na plazy zakladajac ze zamierza sie tam wykupic parasol, zamowic kawe i obiad dla dwoch osob). Przecietne ceny: kawa espresso - 1 euro cornetto -1 euro insalata di mare - 5 euro pizza (kawalek) od 1-2 euro Jesli chodzi o bezpieczenstwo to jesli jedziesz do turystycznej miejscowosci gdzie jest full ludzi zwykle te miejsca sa strzezone przez carabinieri. Jesli jestes ladna dziewczyna to prawdopodobnie beda za toba wolac faceci \"ciao bella\", ale jesli nie bedziesz ich prowokowac to raczej skonczy sie tylko na glupich iokrzykach i tyle. chyba, ze specjalnie bedziesz sie rozgladac za facetami to wtedy nie bedziesz sie mogla od nich opedzic.

Gość alegria321
nie nie jade dla facetow slyszlam juz o nachalstwie wlochow mojej kolezance ale to chyba byl algierczyk wsadzil do jej ucha swoj jezor ciagle za nia lazil a ona nie potrafila mu przetlumaczyc do rozumu ze nie jest nim zainteresowana.mam nadzieje ze mnie to nie spotka:) a zeleli mozesz mi pomoc jade na 2 tyg moze wiesz ile gdzies tak pieniedzy powinnam ze soba zabrac?500 euro starczy?w tym oczywiscie okolo 170euro na jakies wejsciowki do zabytko czyli tak 330 ero zostaje na wydatki.ah i ile kosztuje taka zwykla pizza albo woda mineralna?wogole jak z cenami jedzenia?

Gość alegria321
a i chcialam zapytac jakie sa ceny starterow we wloszech i jak sie nazywaja gdzie moge je kupic?bo chyba je bardziej sie oplaca nize roaming sory jezeli zle napisalam slowko

Gość musisz miec codice fiscale
zeby sobie kupic starter

Mysle, ze 500 euro ci spokoinjnie wystarczy. jesli chodzi o ceny pizz w pizzeri to oczywiscie w zaleznosci od miejsca moga sie one roznic (w miejscowosciach typowo turystycznych bedzie raczej drozej) ale tak srednio: - pizze klasyczne np margherita, 4 stagioni to kosztuja w granicach 5 -6 euro - pizze bardziej wymyslone, z dodatkami to od 6 -max 8 euro (ceny przyblizone, moze spotkac taniej lub drozej) - woda polecam kupowac w supermerkatach bo sa tansze. ja co prawda nie mieszkam w miescowosci turystycznej ale np w sklepie to kupuje za 60-70 centow mala butelka. Natomiast tam gdzie sa specjalne stoiska z napojami np w rzymie-watykan to woda kosztuje nawet 2 euro co jest dla mnie rozbojem w bialy dzien. - lody -w zeszlym roku cono piccolo (mala porcja) kosztowala od 1,5 do 2 euro. w tym roku jeszcze nie probowalam.

Gość alegria321
no wlasnie slyszalam ze lody sa pyszne musze je sprobowac:) a mozesz mi podpowiedziec z tym starterem do telefonu?

Gość alegria321
przepraszam nie zauwazylam wypowiedzi wyzej a co to jest ten codice fiscale?

alegria321 -- jesli chcesz starter to wystarczy pojsc do najblizzszej sieci (tim, wind, tre, vodafone) i poprosic. codice fiscale nie jest ci potrzebne. moj tato byl kiedys u mnie z wizyta i tez sobie kupil wloski numer i wcale nie musial sobie nic takiego wyrabiac. koszt startera to nie pamietam, zas jesli chodzi o ladowanie karty to zwykle wynosi 10 euro.

codice fiscale to numer identyfikacyjny. potrzebny jest jedynie tym ktorzy tu mieszkaja, pracuja, studiuja na stale.

Gość alegria321
hmm a mozesz mi pomoc i napisac jak po wlosku poprosic o tego startera zebym zostala dobrze zrozumiana?

Gość nie sprzedadza ci bez NIPu
czyli codice...! Kupowalam i w Mediolanie i w Cagliari i za kazdym razem zadaja kodu

Gość alegria321
ok dzieki sprobuje jezeli mi nie beda chcieli sprzedac to trudno:)

nie sprzedadza ci bez NIPu ----moze zalezy od sklepu, jak ja kupowalam za pierwszym razem to wcale mnie o to nie prosili, nie prosili tez mego ojca ktory przyjechal mnie odwiedzic. Mam wielu znajomych erasmusowcow ktorzy zakupili tutaj wloskie numery i wcale nie musieli okazywac codice fiscale.

Allojzetta niech ci bedzie. Kupilam i w TIM i w Vodafone-6 miesiecy temu.Bez codice ani rusz. Zeby sie dziewczyna nie zdziwila

Gość alegria321
dziekuje podszywaczowi i uswiadamiam go ze lody wloskie jakie znasz nie maja nic wspolnego z prawdziwymi lodami wloskimi nie wiedziec czemu "te nasze" sie tak nazywaja

Gość alegria321
a wind i tre?moze tam nie potrzeba tego kodu?

Gość jane austin
Pamietaj, ze Wlosi sa bardziej wylewni od Polakow i nawet przecietna dziewczyna czuje sie w tym kraju jak pieknosc, bo jest ciagle adorowana. Wlosi umieja pieknie mowic, ale pamietaj, te ich gadki maja tylko jeden cel: zaciagnac kobiete do lozka.

Napisalam: moze to zalezy od sklepu. Ja naprawde juz nie jeden raz asystowalam przy zakupie wloskiego numeru i do tej pory od osob co kupowaly (najczesciej erasmusowcy) nikt nie wymagal codice fiscale.

alegria Musisz miec 18 lat - to jest pewne na bank. W wind nie wiem jak jest. Tre to szambo, w ogole nie warto. W vodafone sa tanie rozmowy z Polska 15centow

Gość alegria321
tak mam wiecej niz 18 lat ;)czyli najlepiej jak zakupie lub uda mi sie zakupic karte vodafone:) jane austin jezeli to prawda to milo jest uslyszec takie mile slowka le oczywiscie nie ma mowy o niczym wiecej raczej mam zamiar skupic sie na pieknie tego kraju

Moj tato kupowal numer z sieci tre. Jak bedziesz na miejscu to pochodz po roznych sieciach i tam sie popytaj. ewentualnie moglabym ci tez polecic dzwonienie z miedzynarodowych kart telefonicznych (scheda telefonica internazionale). mozna je kupic w kazdej tabacchi sa za 5 euro i ma sie do dyspozycji kolo 2-3 godzin rozmowy ktorymi mozna dysponowac jak sie chce. ja swego czasu korzystalam z karty welcome i carta telefonica posta italiana".

a znasz troche wloski ? spedzialm tamtroche czasu i po moich doswiadczeniach stwierdzam ze wlosi sa bardzo mili, kulturalni, na maxaa. non stop bedziesz slyszec ciao bella, nawet od dziewczyn(tak bylo w moim przypadku) to ze zwyklej uoprzejmosci, wiem ze to zalezy w ktorej czesci wloch bedziesz, ja bylam w rzymie, ogolnie tam jest booskooo, tylko wkurwiali mnie rumuni, takie cwaniaki