Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojjjjjj boli

zęby, szczęka, żuchwa

Polecane posty

Gość ojjjjjj boli

Witam, Od paru lat pojawiają się u mnie okresowe bóle w okolicy lewej szczęki i żuchwy - jest to jakby ból zęów ale nie można określić jednego bolącego zęba, bolą mnie jakby wszystkie na raz. Objawy nasilaja się np podczas przeziębienia czy wietrznej pogody. Ból zazwyczaj ustępuje samoistnie lub po wzięciu leków przeciwbólowych. Ostatnio podejrzewam, ze przewiało mnie i już od paru dni utrzymuje mi się ten ból - leki przeciwbólowe pomagają tylko na kilka godzin. Czy spotkaliście sie z podobnymi dolegliwosciami? Co to może byc? Z góry dzięki za info

Gość może to
może to przewlekłe zapalenie zatok a masz wyrżnięte ósemki? robiłaś prześwietlenie?

Gość też tak często mam
to zapalenie nerwu twarzowego. Na szczęście moja dentystka poznała się i przestała mi leczyć zdrowe zęby. Łapie mnie to zwłaszcza latem kiedy posiedzę sobie w wietrzny dzień na balkonie, a zaczęło się od tego, że zawiało mnie w samolocie kiedy puściłam sobie klimatyzację na twarz

Gość ojjjjjj boli
ósemki mam, jeden ząb dolny był leczony kanałowo już bardzo dawno, górne zęby teoretycznie są zdrowe (tak mówi moja dentystka) prześwietlenia nie robiłam też zastanawiałam się, ze może to zatoki i ból uaktywnia się pod wpływem złych warunków atmosferycznych ale boli mnie i góra i dól (szczęka i żuchwa)a zatoki chyba sa tylko na górze (nad górnymi zębami)??? przy żuchwie tez sa zatoki? Kurcze sama juz nie wiem :(

Gość ojjjjjj boli
kurcze - ale ja czytalam, ze przy zapaleniu nerwu twarzowego te napady sa ostre i szybko ustepuja, a bol, który ja mam jest raczej ciągły, nie napadowy a i wlasnie mnie ostatnio zawialo na statku i lekko sie podziebilam i od tego sie znow zaczelo :(

Gość też tak często mam
przy tym jak mnie łapie ten ból to także jestem jakby cała chora, trzęsie mnie, jestem taka rozbita jak przy grypie

Gość ojjjjjj boli
a jesli mozesz mi powiedziec - od jak dawna masz takie bole i mniej wiecej co ile sie one pojawiaja? w jakich odstepach czasu?

Gość ojjjjjj boli
a czy boli cię z dwóch stron twarzy? czy tylko jedna srona? bo mnie bolio tylko lewa strona - zuchwa i szczeka - tak jakby zęby ale to nie zęby :(

Gość też tak często mam
Uważaj także na bardzo zimne napoje, prosto z lodówki

Gość też tak często mam
Zaczęło się w ubiegłym roku w czerwcu i potem kiedy się powtórzyło na jesieni to zaraz wzięłam te tabletki i przeszło. Teraz mnie troche pobolewa, ale na razie nic nie biorę, bo może samo przejdzie. Mnie boli po prawej stronie, dolne i górne zęby.

Gość ojjjjjj boli
i jeszcze jedno - czy to jest przewlekle i juz zawsze bedzie nawracac? nie mozna sie tego pozbyc? jejku chcialam isc dzis do lekarza ale oni nie maja miejsc na dzisiaj a prywatnie tez nie moge pojsc bez skierowania od mojego rodzinnego lekarza :( - takie jakies porąbane zasady w tym kraju, gdzie mieszkam moze pojechac na pogotowie i powiedziec, ze mecze sie z tym juz pare dni i nic nie pomaga???? nawet nie moge sobie tego leku kupic bo tu pewnie takiego nie maja :(

Gość też tak często mam
Ten lek jest przeciwbólowy i przeciwzapalny. Jak dla mnie jest rewelacyjny. Od czerwca ub. roku chodziłam przez dwa miesiące do dentystki, ruszyła mi 3 zęby aż w końcu poznała się co to może być, na szczęście.

Gość ojjjjjj boli
troszke mnie pocieszylas :) bo juz sie naczytalam jakis okropnosci i strasznosci w internecie :( kurcze moze jednak pojade na to pogotowie bo pewnie do rodzinnego sie w zyciu nie dostane :(

Gość też tak często mam
jak będziesz bardzo uważać to nie powinno wracać. U mnie wraca, ale już nie tak mocno boli jak kiedyś, bo wtedy łyknę te tabletki i jest dobrze. To pewnie jesteś za granicą?

Gość ojjjjjj boli
aaaahhhh i jeszcze jedno - a jak ta dentystka do tego dzoszla? robila ci jakieś dodatkowe badania czy co?

Gość też tak często mam
najgorsze jest to, jak nie wiesz co Ci jest i wtedy boisz się. To na bank jest to o czym ja piszę, bo objawy identyczne.

Gość ojjjjjj boli
niestety jestem za granica, masakra 😡 troche sie przestraszylam bo zawsze przechodzilo a teraz mnie dluzej trzyma :( ale to chyba przez ten statek bo naprawde mocno wialo :(

Gość też tak często mam
poszłam do niej i popłakałam się, że już nie wytrzymam, że tak mnie boli i to już nie kilka zębów, a cała szczęka. To ona na to, że rano była pacjentka i już jej zrobiła zastrzyk do rwania, ale tamta też skarżyła się na całą szczękę, więc dentystce przyszło do głowy, że to może być to zapalenie nerwu. Ta dentystka akurat chorowała na kręgosłup i brała ten lek bo on także pomaga na korzonki. Wtedy wypisała mi tę receptę w poniedziałek i powiedziała, że jeśli to zapalenie nerwu to już w czwartek powinnam byc zdrowa. I tak się dokładnie stało. Nawet poszłam jej o tym powiedzieć, bo była ciekawa czy mi przejdzie.

Gość też tak często mam
Powinni ten lek mieć w aptece bo to firmy Bayer. Inna nazwa tego leku to ACEMETACINUM Chodzi o to żeby to był jakiś lek leczący stany zapalne.

Gość ojjjjjj boli
kurcze moze to faktycznie to :( mam nadzieje, ze to nic bardziej powaznego :( a poza tym wydaje mi sie, ze tym razem trzyma mnie to dluzej bo jestem podziebiona i pobolewa mnie ucho - moze dlatego objawy sa silniejsze i utrzymuja sie dluzej ale powiedz mi czy tego mozna sie pozbyc? czy raczej jak juz raz sie to zlapalo to juz sie bedzie powtarzac z wieksza lub mniejsza czestotliwoscia?

Gość ojjjjjj boli
hehe - ostatnio chcialam u nich kupic aspiryne z Bayera - to tylko oczy otworzyli ze zdziwienia co ja chce :) narazie lykam aspirynke ale pomaga tylko na pare godzin :( chyba jednak pojade na to pogotowie

Gość też tak często mam
A widzisz !!! Mnie ucho też bolało.Mnie wtedy dentystka powiedziała, że jak będę uważała to będzie przechodziło prawie niezauważalnie. Jednak mi wraca jak są zimne lub z wiatrem dni.

Gość ojjjjjj boli
po tym co piszesz stwierdzam, ze to raczej napewno to, jak wybiore sie do lekarza to zobacze co on powie (tylko kiedy?)

Gość też tak często mam
To gdzie Ty jesteś, że nie znają aspiryny? To trzeba leczyć, bo to nawracający stan zapalny

Gość też tak często mam
aspiryna jest dobra, ale zbyt słaba.

Gość ojjjjjj boli
znaja znaja aspirynke - tylko nie znają tej z Bayera :P więc może tego leku o którym piszesz tez nie beda znac

Gość też tak często mam
to poproś jakiś inny ale żeby leczył stan zapalny. Najlepiej powiedz lekarzowi, że już na to chorowałaś w Polsce i lekarz polski stwierdził że to zapalenie nerwu twarzowego. Inaczej mogą Ci stawiać diagnozę i nie trafiać i będziesz się męczyła

Gość ojjjjjj boli
dzięki za info :) wybiore sie do lekarza i powiem co i jak :) żeby tylko te barany mnie przyjeli...

Gość też tak często mam
weź tę kartkę z nazwa leku i powiedz, że to brałaś w Polsce, może coś podobnego zapisza. Życzę zdrowia !!!!!

Gość ojjjjjj boli
Dziękuję serdecznie :) i pozdrawiam 🖐️