Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123425

Okulary

Polecane posty

Gość 123425

Pytam, bo jestem w tym ciemna. Chodzi o wzrok. Od jakiegos czasu rzeczy dalekie widzę niewyraźnie, zamazane lekko, zeby dobrze zauwazyc napis, musze wytezyc wzrok. Załozylam okulary kolezanki (minusy) i widziało mi się świetnie (świat nabrał żywszych barw). Mam pytanie: czy nosząc okulary mam szansę pozbyć się tej wady? Dodam, ze nie chce nosic ich non stop, poniewaz mi okulary kompletnie nie pasuja do twarzy, nosic je tylko w domu, kilka godzin dziennie.

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxxx
ja mialam tak samo i na poczatku mialam nosic okulary pol roku bo wada mogla sie cofnac.niestety nie nosilam ich przez 4 lata i w efekcie nosze teraz je na stale :o

Znam przypadki, gdy mała wada cofnęła się, ale przy stałym noszeniu okularów. Powinnaś wybrać się do okulisty i zbadać wzrok. Jeśli nie chcesz okularów, to może soczewki? Radzę jednak coś z tym zrobić, w przeciwnym razie wada może się tylko pogłębić...

Gość 123425
A jaka to jest mała wada? DO ilu?

No to jest akurat względne. Znajoma miała np. -0,5, o ile dobrze pamiętam, to jej zeszło do zera...

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxxx
wlasnie ja mialam -0,5 i gdybym nosila te okulary to by sie pewnie wada cofnela.wiec radze ci idz do okulisty

Gość 123425
Wiem wiem wlasnie sie wybieram, ale o noszeniu okularow non stop nawet nie mysle.

z tego co wiem cofać sie moga plusy a nie minusy ;) jedynie w wiekiem wada troche sładnie bo punkt bliży sie oddala ;) podobno minusy można cofnać tylko wtedy gdy wada dotyczy soczewki a nie mięśni oka, nosi sie wtedy specjalne korygujące soczewki...