Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Miyuki

psychologiczne albo... psychiczne, mocne FILMY

Polecane posty

polecicie coś ciekawego?:) tylko błagam, bez amerykańśkiej tandety

Gość minta
"Johanna" - wegierski film, ostra schiza - kobieta leczy seksem w jakims szpitalu w podziemiach.

Gość Sebastian Wątroba z W 11
"Wstręt" Polańskiego, "Matka Joanna od Aniołów" Kawalerowicza.

Gość najbardziej psychiczny
sezon na misia 🖐️

Gość ale w jakiej tematyce
W którym kierunku chciałabyś się "upsychicznić"???

nie mam konkretnego kierunku. lubię klimat takich filmów jak 'Nieodwracalne', 'Funny games', 'Człowiek ugryzł psa'. ewentualnie 'Człowiek słoń' ale to już zupełnie inna tematyka. widziała któraś z Was 'sado czyli 120 dni sodomy'? słyszałam, że obrzydliwe kino. z resztą reżyser został zamordowany zaraz po premierze.

\"Pies Andaluzyjski\" Bunuela \"Santa Sangre\" Jodorowskiego; \"Tesis\" Amenabara z hiper-przystojnym Eduardo Gomez Noriega Wspoolczesne kino rosyjskie:\"Visions of Suffering\", \"Dead Daughters\" \"Otesanek\" Svankmajera (czeski) \"Man Bites Dog\" - francuski \"Salo albo 120 dni Sodomy\" Passoliniego (super mocne, chyba najbardziej kontrowersyjny film europejski, zakazany w wielu krajach) Kino azjatyckie - filmy Takashi Miike (Audition, Visitor Q), \"Three Extremes\" itp \"Funny Games\" Michaela Hanneke z roku 1997 (nie remake tego samego rezysera z zeszlego roku choc sa identyczne!) jak sobie cos jeszcze przypomne to dorzuce Uwaga - pozycje przeze mnie wymienione ogladasz na wlasna odpowiedzialnosc ;) :P

Miyuki - widze ze pisalysmy w tym samym czasie i podobne pozycje :)

Gość Salo albo 120 dni Sodomy
o czym ten film?

widzialam "Salo" i mowie tylko tyle - kazdy oglada na wlasna odpowiedzialnosc. Film BARDZO kontrowersyjny, nie polecam osobom malo "otrzaskanym" z mocnym kinem. I ja, choc dosc obeznana z ekstremami filmowymi mialam problemy z obejrzeniem go od deski do deski, niektore sceny musialam przewinac. Mowie serio!

Gość Rumburak w stopniu generała
"Salo, czyli 120 dni Sodomy" ? Cienizna, w dodatku głupia :O Ten film niczym nie szokuje, może co najwyżej wkurzyć. Nie polecam, szkoda czasu. Może bardziej już "Guinea Pig", ale to film dla mocno chorych królików :P

Rumburak - chyba 1 i 2 czesc "GP" bo reszta to smiechu warte. Dwojka jest (obik jedynki nakreconej jeszcze w latach 70 gdzie te sprawy szokowaly) stylizowana (jesli mozna tego slowa uzyc nie profanujac go) na snuff. Jesli ogladales to wiesz. OK, jak walka to walka - co powiesz z takim razie na niemiecki "Nekromantik" (1-2)? Ostatecznie jak nie lubisz kina europejskiego przejdziemy znow do Azji a tam czeka na nas "Men behind the Sun" az 4 czesci! Moze cos z tej komercyjnej Ameryki - co my tam mamy? "August Underground" (pierwsza czesc, Mordum, Penance z zeszlego roku) Vogela ktory w taki "udany" sposob msci sie za wywalenie go ze szkoly filmowej. Wrocmy jednak do Europy - koniec lat 70. Powstaje kontrowersyjny, rowniez do dzis zakazany w wielu krajach "Cannibal Holocaust" (dokladnie 1979 ale niektore zrodla podaja 1980). Potem za ciosem idzie dwojka i Cannibal Ferox. Jednak jedynka jest z nich najlepsza. Psychologiczne europejskie - prosze - "Dead Man's Shoes" moim zdaniem jeden z najlepszych.

a wloskie "giallo"? Lucio Fulci? Ruggero Deodato? i wreszcie sam Mistrz - Dario Argento? oj, nie obedzie sie bez kilku pozycji ktore sobie przypomnialam: angielski: "The Living and the Dead", "Love Object" amerykanski (ryje psyche okrutnie) "The Heart is Deceitful above all Things" w rezyserii corki samego Mistrza Argento - Asii "SS Experiment Camp", wloski z 76 roku Kino azjatyckie - "Re-cycle" No i prawie bym zapomniala... Kino francuskie! "Haute Tension" "L'Interieur" "Sheitan" "Calvaire" (nie jestem pewna czy to francuski czy belgijski... ale francuskojezyczny)

"The Girl Next Door" "The American Crime" obydwa filmy bardzo podobne, nakrecone w tym samym czasie niemalze; ale obydwa warte obejrzenia. W drugim doskonala rola Ellen Page (osobiscie jestem nioa zachwycona, no i jak tu nie wspomniec slynnego "Hard Candy" gdzie widzialam ja po raz pierwszy i uderzyla mnie jej ogromna aktorska dojrzalosc ktorej wielu doroslym aktorom brakuje) Wszystkie trzy filmy polecam goraco

\"The girl next door\"-było słabe i jak dla mnie nie szokowało.Poza tym mocno okroili tą historie i dodali gwałt na dziewczynie,mimo że faktycznie nigdy to nie nastąpiło.Nie lubię jak coś robione jest na faktach,a potem się to albo ubarwia albo okraja z najwazniejszych kwestii. Ja polecam \"Nieodwracalne\" z Bellucci i Casselem \"Pianistkę\"-bardzo niepokojący No a z ostro \"psychicznych\" to \"August Underground\'s Mordum\".Mocny gore,już od początku chcesz wyłączyć,ale oglądasz dalej.

prawie zapmnialabym - niestety, amerykanski ;) "Boy meets Girl" nazywany czasami (czy slusznie, mozna polemizowac) odpowiedzia amerykanskiego kina na "Man Bites Dog" Film "Girl next door" byl nakrecony o ile mi wiadomo na motywach ksiazki Jacka Ketchuma ktora z kolei byla napisana na bardzo luznych motywach historii ktora zdarzyla sie naprawde (i byc moze tak jak to opisujesz). Kino jednak rzadzi sie swoimi prawami. Film ktory wymienilam _"The American Crime" jest prawie ludzaco podobny do w/w - rozni sie zdecydowanie klimatem, gra aktorska i paroma innymi szczegolami. Moim zdaniem jest duzo lepszy - artystycznie i "merytorycznie". Czy wymienilam juz "Apt Pupil" w/g opowiadanie Stephena Kinga. Jak juz jestem przy Kingu to jego mariaz z Von Trierem i "Kingdom Hospital." A jak von Trier to oczywiscie "Przelamujac fale..." ufff!