Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Buteleczka

Jakie są ceny w USA?

Polecane posty

Gość Buteleczka

Hej, hej, Mam pytanko do dziewczyn, które mieszkaja w Stanach lub były tam niedawno. Za 2 tygodnie wyjeżdżam służbowo do NY, mam tam opłacone noclegi i wyżywienie. Wszelkie drobne przyjemności typu wyjście na imprezę lub jakis ciuszek musze opłacić sama. No i poruszane się po mieście też lezy w mojej prywatnej kwestii. I tu pojawa się kłopot:( nie wiem ile dolarów, choćby w przybliżeniu, powinnam zabrac na 3 tygodniowy wyjazd:( nie zamierzam tam szaleć, ale wiadomo-taka podróż może się juz nie trafić:) dzięki za wszystkie informacje pozdrawiam

Gość progetta
W NYC mozna wydac w ciagu dnia 10$, mozna tez wydac milion $, wszystko zalezy co chesz kupowac, w jakich sklepach itp. Jako ze dolar jest mega tani, to warto wziac przynajmniej 700$-1000$. Z taka kasa bedziesz mogla zrobic porzadne zakupy, jadac na miescie w fajnych knajpkach i zaszalec w klubie.

Tez mi sie wydaje ze ok 1000$ powinno wystarczyc. Mozliwe ze mozna kupic bilet na caly dzien, co wychodzi znacznie taniej.

Gość progetta
Zanim kupisz bilety, to zorientuj sie gdzie bedziesz pracowac i mieszkac, bo moze te dwa miejsca beda blisko siebie i bedziesz mogla chodzic pieszo. Metro w NYC jest okropne i ja np. zeszlam prawie caly Manhattan na piechotke. O ile dobrze pamietam pojedynczy bilet kosztuje 1.5$ i mozesz sie na nim przesiadac, dopoki nie wyjdziesz na zewnatrz.

Gość Buteleczka
Mieszkac będę w Bard College i tam mam pracować tak więc problem dojazdów do pracy odpada. Do centrum będe dojeżdżać kiedy będę miała czas i ochotę. Mam nadzieję, że jakaś tzw.komunikacja miejska tam dociera... :)

Gość progetta
Bard college jest w samym centrum, blisko central parku, takze nie bedziesz musiala nigdzie dojezdzac. Jedziesz tam w celach naukowych?

Gość Buteleczka
Ten college zaprosił chór opery w której pracuje na festiwal, więc będę tam śpiewać:) taka przyjemna praca:)no i zwiedzanie przy okazji mam nadzieję. Spodziewałam się że jakieś 500$ mi wystarczy a tu piszecie, że prawiw dwa razy tyle... ;/

Buteleczko, ja Manhattan obchodzilam na pieszo, bo znowu taki duzy nie jest ;) a przejazdy subway tez nie sa az tak drogie. Jesli wyzywienie masz zapewnione i nie chcesz kupowac mnostwo ciuchow to wg mnie 1000$ (50 na dzien) to jest za duzo. Lecz pozwoli ci nie liczyc sie z niczym

Gość Buteleczka
No własnie chyba na "nie liczenie sie z niczym" nie będe mogła sobie pozwolić :( a bagaż ma ograniczenia wagowe więc z ciuchami szalec aż tak nie będę mogła ;) a imprezki to sobie chyba w kampusie zrobimy jeśli tam tak drogo jest...

Gość Buteleczka
progetta Bard college jest w samym centrum, blisko central parku, takze nie bedziesz musiala nigdzie dojezdzac. Progetta sprawdzałam w umowie i mam napisane, że ten college znajduje się poza terenem miejskim...