Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aramanda

Nietypowy temat.... Dla ludzi wazliwych .

Polecane posty

no wlasnie pisalam o daszku osłon go troche tekturką tak, zeby bezpośredno na niego nie szło światlo... i zadzwon rano do tego pogotowia i pisz jak ma sie ptaszek :)

Gość jak sie ich pozbyc
aramanda- a golebia tez bys przygarneła??!!!

u nas nie ma gołebi, wiec sie nad tym nie zastanawiam... a zreszta trudno przejsc obojetnie obok takiego malenstwa tylko problem w tym, ze mamy kota w domu :/

jak sie ich pozbyc - -> co kto lubi, sa pasjonaci gołębi, ktorzy je hodują i podziwiaja ich piekno

ooo... ptaka do kartonu wiekszego i zakryj ciężką siatką aby kot nie mogł zwalić , no i oczywiście kot ma zakaz wstepu do pokoju, drzwi zamknięte i zamykaj okno jak wychodzisz - koty są bardzo cierpliwe w takich sytuacjach - mi zeżarł kiedys papużke :(

Gość malgoskamoiwami
amaranda mam serce ze zlota, wiem co czujesz, ale moze napisz do jakiegos weta, znajdz maila w necie, albo forum ja mam znajomego weta, ale jest za granica i odpisze pewnie za 2 tyg

Gość malgoskamoiwami
*masz serce ze zlota

własnie napisalam na forum o ptakach, moze mi pomogą :) wlasnie znalazla sie mozliwosc podrzucenia ptaszka do jego gniazdka, ale dopiero jutro, jednak czy nie byloby to juz za pozno?

Gość a ja toooo
O, mój Boże, ja miałam ostatnio takie różne przypadki. Mój stary zawiesił na drzewie "szpakówkę" (kurde, jak chrapie, chyba go uduszem). W tym roku zagnieździł się w nim piękny , czerwonobrzuszy ptak, i tam sobie hodował małe. Rankiem siadałam na grzędzie, czyli oddalonym sporo miejscu i obserwowałam, jak czerwonoogoni ptaszek karmi swoje małe. Dziwne, bo to była tylko matka, chyba matka, bo zapierdalała z robaczkami w tę i nazad. A zawsze zatrzymywała sięe na moim bocianie z gałęzi umieszczonym na garażu. No i jak ptaszki podrosły, wywęszył je kot z sąsiedztwa(którego z resztą, cholera ,podkarmiałam). Którtegoś wieczora, siedzę ze swoim starym, a na drzewie wrzask nie z tej ziemi.Zapieprzaliśmy jak młodziaki, choć ja mam zwichnięte kolano, a mój chłopina, nie ma o czym mówić, obtłuszczony. Czarny koci małpiszon siedział na gałęzi i grzebał w szpakówce. Ożesz, kurwa, pognałam gnoja i, okazało się , że trzy ptasięta wylądolwały na trawie, do dziś nie wiem, czy matka je ratowała, czzy ten hunctwot je wygrzebał. W każdym razie, wzięliśmy latarkę i odnaleźliśmy trzy ptaszęta, które już umiały na szczęście wykonać lot na prostą, po czym włożyłam je do szpakówki, zabezpieczając drogę z gałęzi, czyli wejście siatką na ryby, ale tak, zeby ptaszki mogły wyfrunąć.Nazajutrz matka wyprowadziła młode do lasku, czyli do zarośniętego dziko drzewami i krzakami sąsiedztwa za moim płotem. Po czym moja Murcyśka złapała młodego, a ja go zreanimowałam. Lekami.Serio, ale to innym razem.Smarki jak mnie widzą, to drą japy, mało, jak widzą kota jakiegokolwiek, to tak wrzeszczą, że nie dają mi się poopalać, muszę lecieć i ratowaćc tatałajstwo, polewając chętne kocury szlauchem.

Gość a ja toooo
Jeszcze jedno, nie powinno sie trzymać ptaszka w pudełku, bo nie jest to jego naturalne środowisko. Kiedyś to robiłam, niestety... Teraz umieściłam ptaszynę w swoim letnim kapeluszu wyścielonym siankiem z zeschniętej skoszonej trawy, takim też siankiem je przykryłam.Położyłam kapelusz z pataszkiem na rozłożystym iglaku, kotka została w areszcie domowym. Strasznie dyszał, nóżki miał wiotkie, bałam się, że umrze ze strachu. Podałam mu w mikrodawkach całkiem ludzkie leki. Nie wspomnę , że musiałam go schować w pomieszczeniu gospodarczym, bo Murcyśka jakimś swędem go wycziła. Wprawdzie, zobaczywszy jej czrny łeb nad kapeluszem, zdzieliłam ją solidnie, ptaszka jednak musiałam ukryć. Najpiękniejszą chwilą, z rana, gdy nie miałam wiele nadziei, gdy wzięłam ptaszka na dłoń, zauważyłam, ze ma sztywne nóżki, rozgląda sie na boki, tak sobie siedział i nie wiedział , co ma robićc, a ja mu powiedziałam: No, mały spierdalaj.... i pofrunął przez otwarte drzwi wysoko.

Gość a ja toooo
Jeśli chodzi o karmienie maleństw ptasich, trudno się wspinać po drzewach i wyszukiwać larwy. Jeśli ktoś sie zdecyduje, można na działce mocno podlać kawałek ziemi, robaki albo same wyjda, albo łatwo się do nich dogrzebać. Oczywiście "pokarm" musi być rozdrobniony.

O dziekuję za informacje :) Ptaszek już otwiera oczka, to raczej nie szpak, tylko jakiś inny.... Co do kapelusza to byłoby ok gdyby nie to, ze mamy kota i w pudełku ptaszkowi jest bezpieczniej. Podgrzewamy mu spanko lampką, bo jeszcze nie jest zbyt opierzony, a tak ma cieplutko. Zobaczymy jak to bedzie, oby przezył :). A tak wogóle to jak długotaki ptaszek \"dorasta\"?