Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trochę zakręcona Paulina

chcę założyć konto oszczędnościowe- dostanę kartę płatniczą?

Polecane posty

Witam! Mam może głupie pytanie, ale nie dje mi ono spokoju. Od jakiegoś czasu, zbieram pieniądze. Postanowiłam oszczędzać i w związku z tym pomyślałam, że zamiast trzymać pieniądze w domu, otworzę konto oszczędnościowe w ing banku śląkim. Już nawet nie chodzi mi o jakies wielkie oprocentowania (bo wiem, że ING, nie jest liderem w tej dziedzinie), ale ten oddział znajduje się w pobliżu mojego domu, a ja, po prostu, chciałabym mieć własne konto i trzymać na nim swoją "uciułaną" kasę ;). Zastanawiam się, czy zakładając konto oszczędnościowe, również dostanę kartę płatniczą? Czy będę mogła tylko gotówkę wpłacać i wypłacać wyłącznie w banku? Orientuje się Ktoś może, jak to wygląda? Z góry dziekuję za odp. :)

naprawdę Nikt się nie orientuje? :(

Ja mam konto oszczędnościowe i tam gdzie ja mam nie mam karty. Ale tylko dlatego że nie miałam stałych dochodów jak je zakładałam, jeśli Ty masz to zapewne Ci taką kartę wydadzą :)

Chodzi o to, że ja jeszcze nie pracuję. Ciułam sobie kasę (mam już "trochę") i chciałabym je gdzies w banku trzymać, nie w domu, bo jak je mam przy sobie, to zawsze mnie kusi, żeby roztrwaniac na duperele, a ja chciałabym oszczędzać.

No to może wyrób sobie książeczkę oszczędnościową?

Wtedy plus jest też taki że nie płacisz za utrzymanie konta :)

tzn. bardzo chciałabym oszczędzać, ale w razie czego, jednak zalezy mi na łatwym dostępie do swoich pieniędzy i możliwości korzystania z nich w "chwilach słabości" --> tj. np. na zakupach, kiedy już naprawdę barrrrrdzo mnie coś zauroczy;)

wiii -powiedz, czy jak chcesz wziąć kasę z konta oszczędnościwoego, to w takim wypadku, musisz iść do oddziału banku, tak?

słyszałam, że toyota-bank jest niezły. Większość banków ma dobre oprocentowanie, szczególnie przy wpłacie na konto min. 50tyś.zł, ale ja tak ogromnej kwoty nie mam, więc przy paru tysiącach, zapewne nawet bym nie odczuła odsetek. A poza tym, jak znam siebie, na pewno będę wypłacać kasę (tyle,że plusem jest to, że byłaby to dużo mniejsza częstotliwość niż w przypadku posiadania kasy przy sobie, w kieszeni;) )

Tak, chodzę wypłacać pieniądze do banku. Jest to niestety uciążliwe ale cóż zrobić....

Gość ktosiu
Mbank ma dość ciekawe konto oszczędnościowe emax+ ale nie wydaje do niego karty. Pewnie większość banków wychodzi z podobnego założenia, że skoro chcesz konto oszczędnościowe to masz oszczędzać więc karta nie jest potrzebna. Konto oszczędnościowe to nie to samo co ROR.

W toyota banku dostajesz dwa konta, oszczędnościowe z oprocentowaniem rocznym 2,5-5 % w zależności od ilości kasy na koncie (5 od 2000 chyba) i drugie do płatności np. kartą, darmowe przelewy, darmowe 3 wypłaty z bankomatów w miesiącu, token i nowoczesną chipową kartę za 30 zł/rocznie. Można nie ubezpieczać konta czy zawartości torebki i prowadzi się konta za darmo. (ubezpieczenia miesięcznie wychodzą 5 i 2,5 zł). Nie musisz się ruszać z domu, składasz formularz w necie, dzwonią do Ciebie i umawiają Cię z kurierem, który przywozi Ci umowę, karta dochodzi pocztą, dzwonisz do nich, żeby aktywować konta i kartę i już :D To wszystko w MAX miesiąc :) Polecam :] jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :D

no własnie! że tez na to nie wpadłam. To raczej logiczne jest, że skoro chce się oszczędzać, to w takim przypadku, karta byłaby raczej tylko 'kusicielką' do wydawania kasy (a ściślej, do zapłaty za przyjemności), więc mijałoby się to z celem. :-O Kurcze, wobec tego, muszę pomyśleć o innym rozwiązaniu, no chyba, że zawezmę się w sobie i ostro zacznę oszczędzać ( co nieco zostawiając sobie w portfeliku, a reszta na konto) ;)

W toyota banku masz dwa konta, miedzy nimi mozesz robic sobie przelewy za darmoszkę, a tylko do jednego masz kartę :D I nic już nie mowie :P

Gość dzej zi
Polecam inneg rozwiazanie. Otworz sobie konto w Inteligo, dostaniesz do niego karte. W ramach tego konta mozesz sobie sama tworzyc dowolnosc ilosc subkont na ktore mozesz przelac pieniadze z konta glownego. Tym sposobem bedziesz miala na koncie pieniadze, ale nie na karcie, bo karta przypisana jest tylko do konta glownego...

persymona, oooo! może ta toytota faktycznie byłaby najlepszym rozwiązaniem! :) Wejdę sobie na ich stronę i przyjrzę się bardzo dokładnie ofertom tego banku. Wszystkim, Wielkie dzięki za udzielenie odpowiedzi.:) Gorąco pozdrawiam!

O, i na inteligo też 'luknę'. Buziaki for All 👄

Moi Drodzy, ale czy w moim przypadku, kiedy nie pracuję, mogę założyć konto osobiste? Nie mam żadnych stałych dochodów, tylko, co sobie uciułam, to moje - raz więcej, raz mniej, w innym miesiącu -nic. Różnie to bywa. A na ogół przy otwieraniu kont osobistych, widzę, że potrzebują zaznacżyć mniej więcj dochód miesięczny (co chyba oznacza, że muszę być gdzieś zatrudniona). Chorobcia, sama nie wiem, jak to jest? :-O

Gość ktosiu
no to ja jeszcze dodam, że w Mbanku masz też jedno główne konto ROR ( do niego kartę chipową- bezpłatną) i możesz otworzyć kilka kont oszczędnościowych i w tym obrębie przelewy masz darmowe i prowadzenie kont również :) :) przelewy poza Mbank to 0,50 gr

W toyota banku musisz mieć zatrudnienie tylko w przypadku starania sie o kredyt ;)

Gość ktosiu
Oczywiście, że bez stałych dochodów możesz otworzyć konto i wpłacać na nie wtedy kiedy masz ochotę i ile masz ochotę :)

Kochani, Wasza pomoc jest nieoceniona! :) WIEEELKIE dzięki za wszelkie informacje. Oczywiście przejrzę oferty wspomnianych przez Was, banków. Pozdrawiam! Miłego dnia! :)

Gość ktosiu
no to jeszcze mała poprawka, teraz patrze, ze w Mbanku WSZYSTKIE przelewy sa darmowe.

ktosiu- o, jeszcze fajniej! Popatrzę,poczytam... już wiem na pewno, że któryś z tych 2 banków wybiorę. Buźka👄

Gość Nataniel67
Wszystko zależy od tego czy przy zakładaniu konta o to poprosisz. Moja znajoma zakładała tutaj konto oszczędnościowe http://www.vwbank.pl/konto-oszczednosciowe.html i poprosiła o kartę, tym bardziej że tutaj może pieniądze wypłacić w każdej chwili i ma do nich dostęp przez internet.

Gość gość
pracuję w banku więc wyjaśnię Ci jak to wygląda: bezpośrednio do konta oszczędnościowego karty nie dostaniesz, ponieważ służy ono tylko i wyłącznie do oszczędzania. Żeby posiadać kartę musisz mieć jeszcze zwykły ROR, natomiast zawsze możesz przelać przez internet środki z konta oszczędnościowego na ROR i korzystać z karty. Nie musisz być zatrudniona żeby założyć rachunek.

Gość kaktusik1
Warto już teraz pomyśleć o Indywidualnym Koncie Zabezpieczenia Emerytalnego - IKZE . To bardzo dobre zabezpieczenie w przypadku bardzo niskiej emerytury. https://www.pkopte.pl/ikze/