Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasika79

drgawki goraczkowe u małych dzieci!

Polecane posty

czy mozecie mi poradzic jak unikac drgawek goraczkowycvh kazda infekcja mojego malucha to dla mnie ogromny stres

Gość nivka
nie dopuszczac do zwyzki temperatury, podac doodbytniczo paracetamol w czopku, jezeli to nie pomoze to doodbytniczo luminal, stosowac chlodne kapiele w przypadku goraczki lub okladac mokrymi recznikami i jak mowie nie dopuszczac by tempka przekroczyla 38, dziecko z tego z czasem wyrasta nie martw sie:)

Gość nivka
luminal jest na recepte i nalezy z nim postepowac bardzo ostroznie bo to lek z grupy barbituranow dzialajacy przeciwdrgawkowo

Jeśli to tylko obawy, nie zdarza się to dziecku przy każdej gorączce, to spokojnie, wystarczy nie dopuszczać do wzrostu temperatury, poza tym chłodne okłady, a w razie czego być przygotowanym na tel do szpitala/lekarza i ewentualną wizytę. Poza tym różni ludzie różnie przeżywają choroby - ja mam tak, że najwyższa gorączka jaką mam to 37,5 stopnia, natomiast u mojej siostry większość infekcji objawiała się bardzo wysoką gorączką, w okolicach 40,0 stopni, do tego dochodziło majaczenie, łzy lecące ciurkiem z oczu i drgawki, okropieństwo. Taka nasza odmienna uroda po prostu.

LUMINAL BEZ KONSULTACJI Z LEKARZEM? ! Ja bym się nie odważyła, tym bardziej, że ma wiele skutków ubocznych. Na pewno paracetamol, albo ibufen-czy coś z tej grupy. Dla paracetamolu jest ważne regularne podawanie-oczywiście w dawkach jednorazowych stosownych do wieku. No i okłady na łydki i czoło. Ja przy 3 dniówce córki i jak byłam w ciąży robiłam też kąpiele w chłodniejszej wodzie-ważne woda powinna być chłodniejsza o 2 do 3 stopni, a nie zimna.