Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zakłopotana88

HORMONY! ...

Polecane posty

Gość Zakłopotana88

Witam serdecznie ;) Chcę rozpocząć nowy temat ponieważ takiego tu nie znalazłam:) Może któraś z Was miałam bardzo duże kłopoty hormonalne?? A więc tak: ok 2 lata temu z powodu bardzo niereguralnych miesiączek , a także bardzo obfitych musiałam zacząc brać tabletki hormonalne. Pierwsze były to tabletki regulon. Miałam od nich mega skutki uboczne więc Pani ginekolog powiedziała zebym przestała je brać a zaczęła Cilest. Niestety po nich było to samo . Po opakowaniu inna ginekolog przepisala mi tabletki Harmonet. W ich wyoadku było najlepiej brałam je ok 5 miesięcy z tym że podczas okresu miałam straszne bóle i trwał nawet 8 dni z czego pierwsze 3 to byl potop. Więc na to nie pomogly. Odstawiłam je na ok 3 miesiące za radą kolejnego ginekologa. I znów zaczynała sie totalna nieregulacja. Więc tym razem przepisano mi Novynette ale znów pojawiły się skutki uboczne... ;/ W nast, miesiącu Yasminelle i znów to samo i pozostał mi po nich trądzik który leczyłam ok pół roku... Ostatnie to DIane. Poprawiła mi się od nich cera ale miesiączkie jakie były takie są... ;(:(:( od miesięcy nie biorę żadnych i mam zmaiar udać się do endokrynologa... Czy ktoś może mi jakkolwiek pomóc lub udzielić informacji??? Z góry dziękuję i pozdrawiam ;) Ps: mam 20 lat ;)

mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że po diane które brałam 2 i pół roku poprawiła mi się cera a potem brałam cilest już tylko w celu anty ale nie za bardzo dobrze sie po nich czułam więc odstawiłam i teraz nic nie biorę a za Ciebie trzymam kciuki- popieram wizyte u endokrynologa może ktoś Ci w końcu zbada poziom hormonów- poproś o to, bo to przecież się powinno robić zanim się komuś wypisze receptę na kolejne pigułki

ja kiedyś miałam, brałam tabletki przez około pół roku 3xdziennie pod język, ale niestety nie pamiętam już nazwy, trochę poprawił mi się cykl, ale musiałam z nich zrezygnować kiedy zdecydowałam się na tabletki anty. brałam Cilest i bardzo dobrze się po nim czułam ;)

Gość jwps
Cześć a może zamiast tabletek spirala?Ja osobiście ja polecam na początku też nie byłam przekonana ale w końcu moje problemy znikły na prawdę miałam ją przez 5 lat bez żadnych powikłań i było wszystko ok zdecydowałam sie na dziecko i ją wyciągnęłam.A wcześniej przez tabletki urodziłam dwójkę pięknych dzieci.wszystko od was zależy ale trzeba spróbować i nie bać się.Pozdrawiam.Brałam Diane i Celest.Mimo to Zaszłam w ciąże

ja też mam problemy z hormonami ale u mnie to wszystko przez bardzo wysoką prolaktyne choruje już od prawia 9 lat i nie wiem kiedy będzie tego koniec nie wiem czy robiła ci ginekolok jakieś wyniki naprzykład pozom prolaktyny bo to tez może mieć duży wpływ na miesiączki ja nie miałam 3 lata

sprobuj plastry. ja tez uzywalam wielu tabletek i byla tragedia. plastry już mam 7 miesiecy i nie czuje ze biore :)

do zakłopotana88 dodam jeszcze że u mnie zaczeło sie jak miałam 19 lat i właśnie raz miałam miesiączke potem nie myślałam że jestem w ciąży potem usg i nic dopiero pare lat temu okazało siepo rezonansie że mam zespół częściowo pustego siodła prościej mówiac mam ucisk na przysadke i dlatego wydziela ona bardzo wysoki poziom prolaktyny i tak właśnie przez to raz jest ta miesiączka raz nie ma jej wcale i nieleczona może prowadzić do bezpłodnośći wiec jak najszybciej powinnas zrobić komplet badań bo hormony to nie grypa czy katar pozdrawiam

Gość jurajska25
eee, spirale chyba nie poleca sie kobieta ktore maja takie problemy z okresem. moze zrob sobie badania hormonalne i niech pod ich katem lekarz dostosuje ci tabletki

Gość Zakłopotana88
Właśnie nie chodzi mi o planowanie dzieci więc spirala odpada raczej o regulację ;). Co do plastrów to odpadają bo mają te hormony co Cilest a te tabletki się nie sprawdziły :) szira123 nie wiem ale ja mam odwrotnie bo mam okres nawet co 2 tygodnie ;/ DzIękuję że ktoś się odezwal;D a nie wie ktoś może jak te badania hormonów wyglądają;> wiem że to ok 200 zł kosztuje;/

Hormony płciowe to koszt ok. 20-25 zł (zależy od hormonu), czyli ok. 150 zł. Tylko pamiętaj, że każdy robi się w określonym czasie (żeby nie trzeba było powtarzać w różnych porach cyklu).

Aha, i jeszcze jedno: czy ktoś Cię sprawdzał pod kątem endometriozy? Masz badania krzepliwości krwi?

Gość Zakłopotana88
nomina - nie nie kojażę żebym miała takie badania ;/ egh

Gość Zakłopotana88
nomina - nie nie kojażę żebym miała takie badania ;/ egh