Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukam pracy ale ciezko znalez

Brak pracy - Urząd Pracy - zasiłek - pytanie

Polecane posty

Witam, od czerwca nie mam pracy. Nastąpiło rozwiązanie umowy za porozumieniem stron. Szukam pracy, ale na razie nic nie znalazłam. Jako że nie mam już ubezpieczenia, chcę się zarejestrować jako bezrobotna. Wiem, że przysługuje mi zasiłek, ale słyszałam, że jeśli nie dostałam wypowiedzenia, to dostanę dopiero po 3 miesiącach. Mam tylko pytanie, czy jeśli zarejestruję się teraz, to po 3 miesiącach od momentu rozwiązania umowy, czy rejestracji?? I czy ubezpieczenie działa od razu w momencie zarejestrowania, czy coś trzeba poczekać??

Nikt nie wie?? Same małolaty, które nie mają co robić w wakacje dziś tu siedzą?? Wiem, że wszystkiego się w UP dowiem, ale sprawa jest bardziej skomplikowana...

Gość bezrobotny to bezrobotny
ubezpieczona jesteś od dnia rejestracji. Zasiłek przysługuje Ci, jeśli w przeciągu 18 miesięcy poprzedzających rejestrację, przepracowałaś łącznie 365 dni.

Dzięki za odpowiedź o ubezpieczenie. A z tym zasiłkiem to jesteś pewien/na?? Bo z tego co ja wiem, to w ciągu ostatnich 18 miesięcy trzeba przepracować rok, w sensie mieć stałą umowę, co daje jakieś 260 dni pracy minus 12 dni ustawowo wolnych minus przysługujący urlop (licząc 20 dni) czyli jakieś 228 dni. Ale akurat mniejsza z tym, bo przysługuje mi i tak, to wiem na pewno, bo już się dowiadywałam. Wtedy tylko nie wiedziałam, że przy rozwiązaniu za porozumieniem stron dopiero po 3 miesiącach i stąd moje pytanie, które chyba nie zostało dokładnie zrozumiane...

hop

Może teraz dzieci poszły spać i ktoś będzie wiedział??

Gość nie rozmawiamy z bezrobotnymi
won nieudacznico 🖐️

Obrażasz osoby, które tu siedzą, wyzywając od dzieci...spodziewasz się sympatycznych odpowiedzi? Wpisz sobie w googlach pytanie, a jutro zadzwoń do Up... i już :) A skoro dopiero od miesiąca jestes bez pracy to szukaj, szukaj, szukaj....

Gość crazyangel
mnie też po chamsku wywalili z pracy a ja dałam się wykiwać:O nie liczę na żaden zasiłek, tylko chcę pracować, tylko że teraz wpadłam w depresję i siedzę na tej durnej kafeterii:( A w p racy potraktowali mnie jak śmiecia: ( zarzucili mi że się obijam, zaglądam do internetu, i sciągam muzykę -co już było kompletną bzdurą!! szkoda że dałam się tak łatwo wyrzucić z pracy:(

Szukałam, ale jakoś nic konkretnego nie znalazłam... Zresztą to jedno krótkie pytanie, byłam pewna, że ktoś się znajdzie, kto będzie znał odpowiedź. Wystarczyłoby napisać jedno zdanie. Ale jeśli nie, to nie. I nikogo nie wyzywam. Jeśli nie zauważyłeś/aś ale brednieeee, to założyłam temat rano, nikt nie odpisywał raczej, pojawiały się tylko głupie tematy... Dlatego teraz pisałam zupełnie poważnie, że może już dzieci śpią i zostali dorośli, którzy mi odpowiedzą... Widocznie się myliłam. A pracy szukam, ale w międzyczasie jakąś chociaż skromną kasę i możliwość pójścia do lekarza trzeba mieć...

Gość crazyangel
jeszcze oni chcieli abym umyła okna na wysokości 2 metrów, czego nie mogłam wykonać, bo nie miałam takich uprawnień!!

crazyangel ==> Ja też nie liczę na zasiłek, nawet go nie chcę, Ale skoro mi przysługuje, to dlaczego nie skorzystać... Chociaż mam nadzieję, że zanim dobiję do tych trzech miesięcy (właśnie - trzy miesiące od jakiego momentu), to coś sobie znajdę sensownego...

Gość zasiłek z up
jeśli rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło: na skutek jej wygaśnięsia lub jest to wypowiedzenie przez pracodawcę masz zxasiłek na 6 m-cy w twoim przypadkuy, kiedy umowa została rozwiązana za porozumieniem stron zasiłek masz dopiero po 3 m-cach od zarejestrowania i tylko na 3 m-ce

Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałam. Czyli dałam dupy, że nie rejestrowałam się od razu... No trudno... Krótko mówiąc zrobili mnie w chuja w pracy...

dorośli śpią, bo jutro wstaja do pracy, a dzieci siedzą, bo wakacje i zero obowiązków dobranoc, bo jutro od rana na nogach i go-go-go do pracy, a noc krótka

No fakt, sorry...nie zauważyłam,że topik wisi od rana :) Ale pisze ponownie: szukaj, szukaj, szukaj...jak nie znajdziesz pracy przez 3 miechy to dostaniesz zasiłek, a na jak długo to zalezy chyba od wielkości miasta ? A że dałaś się wy,,chać to też fakt ;)

Gość zasiłek z up
natomiast jeśli zachorujesz :D w przciągu 14 dni od dnia rozwiązania umowy przysługuje ci jeszcze chorobowe ( dopytaj w ZUS)... polecAM ROZWIąZANIE, W KOńCU LUDZIE CZęSTO łAPIą DEPRESJę PO utracie pracy :D

Cóż, człowiek mądry po fakcie... A cieszyłam się nawet, że wyszło w ten sposób, bo była dość niemiła sytuacja, dlatego jakbym miała jeszcze miesiąc okresu wypowiedzenia przepracować, to by mnie szlag trafił... Teraz się okazuje, że to wcale nie wyszło na dobre. Ale co zrobić...? W zasadzie to ja nie chcę tego zasiłku, ja chcę do pracy. I mam nadzieję, że zanim miną te trzy miesiące, to coś znajdę...

Dzięki zasiłek z up za dobre rady :) Niestety już trochę za późno, bo nie pracuję od początku czerwca...