Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala35*

dochod na osobe w rodzinie w niemczech

Polecane posty

Gość ala35*
ale ja nie pracowalam wczesniej wiec nie dostane mutterschaftgeld ani mutterschutzgeld

Gość ale o co
Sorki,elterngeld 12 miesiecy,a nastepne dwa partner.

Gość ala35*
wlasnie ze nei 12 i mozna przedluzyc przez kolejne 2 miesiace .to ze mi sie nalezy kindergeld i elterngeld to wiem

Gość ala35*
no ale jak tzn ze ja nie pracujac moge siedziec w domu i moj maz moze sobie tez pojsc na urlop i dostanie przez te 2 miechy kase a bedziemy we 2 sie opiekowac? chyba to nei idzie jak zona nie pracuje

Gość ale o co
No ale nie napisalas jeszcze skad bys chciala ta kase extra dostac. Zasilek socjalny?no nie nalezy wam sie. A 1900€ to malo czy co?

Gość tak nalezy ci sie
a ze mutterschaftsgeld dostajesz to nie znaczy ze w tych miesiacach elterngeld nie dostaniesz. a dorabiac sie nie oplaca bo ci to z elterngeld odciagna. mi babka w biurze odradzila pracowac w tym czasie wiec wzielam mutterschaftsurlaub. a jezeli twoj maz tez chce 2miesiace w domu zostac to o ile sie nie myle doliczaja to do tych 12 miesiecy wiec 14 w sumie

Gość ala35*
ja juz mialam rozmowe tutaj w de i bym miala ale sie dowiedzialam ze jestem w ciazy potem bole i krwawienia wiec siedze w domu

Gość ale o co
Idzie tak,bo tu chodzi o to,zeby ojcowie zaczeli sie bardziej przykladac do opieki nad dziecmi.

no i nic wiecej ala nie dostaniesz jesli ci chodzi o np wohngeld to na 3 osoby musielibyscie miec dochod ponizej 1390 €

Gość ala35*
ale mutterschaftgeld jest dla tych mam co pracowaly przed porodem

Gość ala35*
no moj maz ma 1900 netto teraz bo jest swiezo po studiach normalnie po kilku latach bedzie miec 2500 netto ale wolalam zapytac sie czy moze jednak cos bo mi jest glupio ze siedze a on robi chociaz wiem ze mu to nei przeszkadza wie ze zdrowie nasze jest najwazniejsze

Gość ala35*
do 400 eur nie zabiora bo to kwota wolna od podatku

Gość ala35*
to od 12 do 14 mozemy oboje siedziec z dzieckiem z tym ze nie dostane ja 300 lecz on 67% ze swojej wyplaty przez 2 miechy?

Gość dfbhvsdbjkkj
tak maż ma działalność założoną w Niemczech i ja też przebywam z nim na terenie Niemiec. Podatki płacimy, zameldowani jesteśmy, czyli rozumiem, że Kindrgeld otrzymamy?? Ja nie pracowałam wcześniej także na inne świadczenia nie mamy co liczyć. Mam jeszcze pytanie czy po urodzeniu dziecka też się dostaje jakieś pieniądze tak jak w Polsce becikowe?? Jestem kompletnie zielona w tych sprawach takze bardzo bedę wdzięczna za pomoc.

ala jesli twoj maz pojdzie wychowywac dziecko na 2 miasiace to on ma 67% dochodu ale nie ma wyplaty...wiec wolisz miec 67% z tych 1900€ niz cale 1900?

Gość ala35*
kindergeld napewno moze tez elterngeld czyli jak nie pracowalas to 300 eur co miesiac przez rok ale pytnij sie lepiej gdzies w urzedzie becikowego nie ma jest kindergeld 154 eur na miesiac placony do ukonczenia 18 roku lub studiow przez dziecko.

Gość tak nalezy ci sie
no tak no kiedys bylo ze moglas 400euro dorobic. dlatego to teraz sie nazywa elterngeld a nie erziehungsgeld... a jak papiery dostalas ze stadt to tez broszurke masz wiec pszeczytaj tam pisze o tych 67%

Gość ala35*
tak bym chciala zeby byl ze mna i dzidzia przez te 2 miechy my mamy kase jeszcze uzbierana wiec nie ma problemu ze bedzie miec mniej byle ze bedziemy razem przez te 2 miechy bylo by cudownie ale czy tak idzie napewno?

dorobic 400€ a eltergeld to 2 rozne rzeczy i pracowac na 400 mozna dalej

Gość tak nalezy ci sie
no ale jezeli on bedzie siedzialprzez 13 i 14 miesiac w domu a kobieta do pracy pojdzie to sie oplaca. bo ma kto z dzieckiem siedziec nie musza za kindergarten placic i maja wyplate od kobiety i 67% od meza wiec sie oplaca tzeba to dobze pszemyslec...

tak nalezy ci sie...o czym ty mowisz jaki kindergarten? mowa o dziecku rocznym czy 14 miesiecznym a przedszkole jest od 3 lat

Gość ala35*
no ale ja nie chce isc do pracy w ten 13 i 14 miesiac gdy on by zostal chodzi mi o to zeby byc wszystcy 3 w domu

Gość tak nalezy ci sie
ach wiem pszeciez ze ci z tych 400 euro cos odciagna bo sie pytalam kobiety w urzedzie... ja wasnie tez taka prace mam i mi mowiono ze mi ta kwote odciagna...

Gość tak nalezy ci sie
a nie slyszalas o krippe? jest juz od 6miesiecy

mysle ze jest to mozliwe...ale ty chyba jesli chcesz jakas kase od panstwa a teraz chcesz zeby maz siedzial w domu to moze masz na mysli 13 i 14 miesiac meza w domu a dorabiac na czarno co :-P

Gość ala35*
dziwne bo ja slyszalam ze na 400 eur idzie pracowac i nie odcigaja

Gość tak nalezy ci sie
no tak tez idzie ale wtedy bedzie tylko te 67% maz dostawal wiec bedziecie mieli mniej kay i wam wtedy nikt nieda...