Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala35*

dochod na osobe w rodzinie w niemczech

Polecane posty

Gość ala35*
po jakiego kija mam dorabiac na czarno oboje jestesmy po studiach i mamy kase wiec nei musze isc robic tymbardziej na czarno ja chce poprostu zeby on byl ze mna i z dzieckiem ten 13 i 14 miesiac a wyplaty dostanie 67% .

Gość tak nalezy ci sie
:) ok pisalam bo nasz kindergarten jest odrazu z krippe

Gość tak nalezy ci sie
no to jezeli jestescie po studiach i oboje kase macie to poco sie pytasz czy cos od stadt dostaniecie? no teraz to calkiem nic nie rozumie.

Jak długo płacony jest Elterngeld? Rodzic może otrzymywać zapomogę do dwunastu miesięcy. Jeżeli drugi rodzic rezygnuje z pracy na rzecz wychowania na co najmniej dwa miesiące, to możne okres ten przedłużyć o kolejne dwa miesiące. Najdłużej możne więc otrzymywać pieniądze przez 14 miesięcy. Za wyjątkiem tych dwóch wspólnych miesięcy można czas podzielić wedle uznania między sobą. Tak więc każdy z rodziców może np. pobierać pieniądze przez 7 miesięcy - równocześnie. Poza tym istnieje możliwość rozdzielenia wyliczonych pieniędzy na dłuższy okres czasu. Tak więc jedna osoba może otrzymywać połowę zapomogi przez 24 miesiące. - Jaka jest wypłacana kwota? Zapomoga obliczana jest wg przychodu. Kto pauzuje, dostaje zazwyczaj 67 procent poprzedniego zarobku. Kwota minimalna wynosi 300 euro miesięcznie, górna granica wynosi 1800 euro. - Czy można pracować w czasie otrzymywania zapomogi? Tak, jednak z ograniczeniem: wolno pracować jedynie na pół etatu, i to do 30 godzin tygodniowo. Kto pracuje więcej, traci prawo do zasiłku. Pracującym na pół etatu płacone jest 67 procent zarobku, który w wyniku utraty czasu stracili.

Gość ala35*
no nam nikt nie dal kasy nigdy! ja sie tylko tutaj pytalam jakie jest dochod na 1 osobe bo jedna osoba mi powiedzialam ze ponad 700 eur w co niedowierzalam szczerze mowiac .tak jak powiedzialam my mamy pieniadze na koncie i oprocz tego akcje i wyplaty biezace meza wiec nie nie stanie sie zle jak dostanie tylko 67% a bedzie z nami w domku

Gość ala35*
pytam sie poniewaz jedna osoba mi powiedziala ze na osobe w de jest 700 z czyms wiec 3 razy 700 jest 2100 a tyle nie zarabia na reke jeszcze wiec chcialam sie upewnic ale tak podejrzewalam ze 700 na 1 osobe to za duzo

Na wniosek istnieje możliwość otrzymywania Elterngeld przez 24 miesiące życia dziecka ale w połowie "normalnego" wymiaru wyliczanego na 12 miesięcy. Oboje rodzice mogą poświęcić się równocześnie lub jeden po drugim (wtedy po połowie 14 miesięcznego okresu) opiece nad dzieckiem i zrezygnować z pracy. Wtedy każde z nich otrzyma Elterngeld przez okres 7 miesięcy. Samotne matki otrzymają Elterngeld przez okres 12 miesięcy (przez 14 miesięcy tylko wtedy, kiedy przed porodem pracowały zawodowo). Rodzice, którzy przed porodem nie pracowali otrzymają najniższą stawkę 300,- EUR przez 12 miesięcy (wystarczy jednakże, że jedno z nich pracowało obojętnie, w jakim wymiarze czasu, wtedy otrzymają wyliczony Elterngeld przez 14 miesięcy). Elterngeld można będzie pobierać jedynie do 14 miesiąca życia dziecka. Wyjątek stanowi przypadek adopcji, gdzie świadczenia te można uzyskać do 8 roku życia dziecka (ale także w wymiarze maksymalnie 14 miesięcy).

Gość tak nalezy ci sie
no to super sie macie wiec posiedzcie razem:)

Gość tak nalezy ci sie
gosia29 moglas odrazu to podac:) no ale to samo pisze w tej ksiazeczce co z tym antrag dostalam...

Gość ala35*
czyli ile miesiecy on moze ze mna zostac opiekowac sie dzieckiem rownoczesnie tylko te 2 miechy?

Gość tak nalezy ci sie
jak ja z pierwszym dzieckiem w domu bylam to dostawalam wlasnie 306 euro i moglam dorabiac na teilzeit i mi nic nie odciagali... a teraz to dostaje 700 i nie moge dorabiac a szkoda:(

Gość tak nalezy ci sie
tak 2 miesiace

Gość ala35*
fajnie by bylo przejedziemy sie do polski dzidzie pokazac .)

Gość tak nalezy ci sie
no to zalatw te papiery i wypisz oddaj jak malenstwo bedzie i viel spass zuhause:)

Gość tak nalezy ci sie
7,5 lat i 5 miesiecy

a ja 9 lat i 1 smiesiac :-) zapraszam na kawke swiezo parzona :-D

Gość tak nalezy ci sie
:) no to gratuluje

Gość ala35*
a skad jestescie??

Gość no a ja...
göttingen

Gość ala35*
mannheim

Gość martulka 82 D
a ja z Essen:)))))

Gość ala35*
zaraz spadam bo caly dzien siedze na kompie musze jakies zakupy zrobic :) pozdrawiam

Hi, może ktoś mi podpowie.. Ja pracowałam 7 lat w Niemczech,ale od roku pracuje na samozatrudnieniu, tzn mam działalnośc założoną w Polsce, jestem zameldowana w Niemczech. Obecnie pracuję ale to 4 tydzień ciąży, mój narzeczony jest Niemcem i prowadzi tam własną firmę jednoosobową, zarabia ok 1300euro. O jakie świadczenia moglibyśmy się ubiegac ?? Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam!

Gość Myślę że jeśli oboje rodzice
są po studiach na lokalnych uniwerkach to mają 2 x 3000 = 6000 euro/miesiąc i to tylko na sam początek ścieżki zawodowej. :) Tak jest w ich krajach ościennych.

Gość A ile wychodzi w przeliczeniu
na członka rodziny, to zależy od liczebności tejże. :)

Gość Minimum ustawowego nie znam.

kasia- nie jestem pewna, bo twoja sytuacja jest dosc skomplikowana. Piszesz, ze masz narzeczonego Niemca- skoro to narzeczony, to pobierzcie, wtedy bedziesz miec prawo do wszelkich swiadczen. Sytuacje komplikuje fakt, ze masz dzialalnosc w Polsce. Na pewno bedziecie dostawal Kindergeld (ok 154 euro)- ale o to nawet chyba nie trzeba sie specjalnie ubiegac- kazde dziecko to dostaje. Przez rok dostaje sie tez Erziehungsgeld. Jesli pracowalas to mozesz dostac do 60 procent dotychczasowych zarobkow, tylko nie wiem, czy ci zalicza prace w Polsce... Jesli zadeklarujesz, ze nie pracowalas lub ci tej polskiej pracy nie uznaja, to dostaniesz 300 na miesiac. Po roku to swiadczenie sie konczy. I tyle.