Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izka 80

wydłuzenie urolu macierzyńskiego

Polecane posty

Gość izka 80

Właśnie przeczytałam że; Od stycznia wydłuży się urlop macierzyński. Rząd przyjął wczoraj projekt ustawy mający zachęcić Polaków do posiadania dzieci oraz ułatwić godzenie życia zawodowego i rodzinnego. Ma wejść w życie od 1 stycznia 2009 r. Od stycznia dłuższe mają być m.in. urlopy macierzyńskie. Wyniosą 20 tygodni przy urodzeniu jednego dziecka i 31 tygodni, gdy urodzi się więcej dzieci. Mam pytnie: Co z kobietami, które są w ciąży i spodzieają się drugiego dzidziolka - czy nic się nie zmieni i dalej będzie wynosił 20 tygodni?

Gość Binas
Lepiej by żłobki porobili z prawdziwego zdarzenia i na odpowiednim poziomie i przedszkola dostępne dla każdego dziecka! Chcę wrócić do pracy ale po co ? Po to by zostawiać dzieci z opiekunką, której nie zawsze można ufać (na marginesie-cięzko dobrą znaleźć) i oddawać na ten cel połowę pensji? A jak się ma więcej niż jedno dziecko to już w ogóle trudno wrócić do pracy...

ja jestem w ciązy z pierwszym dzieckiem.....w takim razie ile będę miała urlopu macierzyńskiego po urodzeniu dziecka????? Nie rozumiem jedna mowi, że 20 tygodni a druga, że 26, hmm poproszę o wyjaśnienie.....a kurat rodzę w pierwszej połowie stycznia 2009 r.

te dane z tej strony są bardzo stare (2006r) a poza tym nizgodne z prawdą. Jak narazie na dzien dzisiejszy długość urlopu jest taka: 18-na pierwsze dziecko, 20-drugie i każde kolejne 28- bliźniaki i wiecej dzieci w jednym porodzie Ustawa która ma wejść w zycie z 01.01.2009 wprowadzi następujące długości 20-pierwsze dziecko 31-więcej niż jedno dziecko podczas jednego porodu wnioskuję więc że na 2 i kolejne dziecko bedzie wówczas 22tygodnie.