Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mandziaa

JAK TO INTERPRETOWAC???????????????

Polecane posty

Mam umowe na czas okreslony do 12/2008 z tym,ze nastepna powinna byc juz na nieokreslony jestem w ciazy,zaczelam 2 miesiac wyczytalam w kodeksie pracy: Art.186.[Urlop wychowawczy] 1.Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesiecy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobisej opieki nad dzieckiem, nie dłuzej ejdnak niz do ukonczenia przez nie 4 roku zycia.Do 6 miesiecznego okresu zatrudnienia wlicza sie poprzednie okresy zatrudnienia. czy to znaczy,ze przysluguje mi tez wychowawczy? pracyje w tej formie juz 16 m-cy + wczesniej 9 m-cy stazu z PUP wyczytalam w necie,ze jesli mam na okreslony to nie przysluguje mi wych. tylko macierzynski inic poza tym a w KOdeksie pracy co innego:O JAK TO ZINTERPRETOWAC?

Gość nie wiem czy dobrze mysle
ale chyba to jest tak, że jeśli pracodawca przedłuży Ci umowę na czas nieokreślony to wtedy będzie Ci przyslugiwał wychowaczy.

mandziaa... jeśli macierzyński skończy się po dniu, w którym umowa się rozwiąże - wychowawczy nie przysługuje. Za część macierzyńskiego po zakończeniu umowy dostaniesz zasiłek z ZUS. Jeśli zaś jest róznica między macierzyńskim a końcem umowy - możesz skorzystać na te dni z urlopu wychowawczego - tylko do końca trwania umowy.

jeżeli kolejną umowę dostaniesz na czas nieokreślony to wychowawczy przysługuje Ci jak najbardziej, ale jeżeli przedłużą Ci umowę np. tylko do dnia porodu to już nie...

Gość a jeśli umowa
druga kończy się w grudniu, pewnie już na początku macierzyńskiego, wiem, że pracodawca ma obowiązek ją przedłużyć co najmniej do konca macierzyńskiego. Ale czy nie jest tak, że skoro to będzie 3 umowa ma on obowiązek przedłuzyc ją na czas nieokreślony?

Gość W takim razie i ja się dopytam
Ja mam nieco inną stuację. Urodziłam synka w grudniu. Mam dwie umowy do końca sierpnia br. Wiem, że dostanę jedną umowę na kolejny rok (pomimo, że to już trzecia umowa bez przerw), a w drugim miejscu pracy dostanę umowę na czas nieokreślony. Czy w takim razie będę mogła pójść na wychowawczy?? Po macierzyńskim nie zdecydowałam się na wychowawczy, ponieważ bałam się, że nie przedłużą ze mną umów, a tak, czy będę mogła z niego skorzystać??