Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Prosze odpowiedzcie KTO WIE

DLACZEGO W CIĄŻY NIE MOZNA PIC COLI ? PROSZĘ O ODPOWIEDZ!!!!!!!!!

Polecane posty

Cześć wczoraj dowiedzialam sie ze nie wolno pic coli w ciąży a mi jak na złość bardzo jej sie chce czy moze mi ktos konkretnie uzasadnic dlaczego cola szkodzi? Jestem w ciąży drugi raz ale do tej pory od zadnego lekarza nie usłyszałam ze cola jest szkodliwa i zeby nie pic. Kto wie o co chodzi? Wczoraj sąsiadka mi powiedziala ze absolutnie pic jej nie wolno a ja nie wiem czemu ?

PRZEPRASZAM ZE TAK MECZE ALE MAM TYLKO CHWILKE NA KOMPIE A BARDZO CHCIAABYM TO WIEDZIEC

NO DOBRZE ALE JAK PIJE MAŁO KAWY - COLI TEZ NIE WYPIJAM LITRAMI CHOCIAZ MOGLABYM ALE BARDZO MNIE TO ZDZIWILO ZE NIE WOLNO. Dzis chemia i te inne gowna są wszedzie wiec na dobrą sprawe kobiety w ciąży niepowinny nic jesc i nic pic.

Gość nie rozumiesz że cola zawiera
kofeinę? kofeina jest bardzo szkodliwa w ciąży i moze prowadzić nawet do poronienia dlatego nawet z kawą trzeba uważć i nie żłopać jej bez opamiętania zresztą to twoje dziecko i twoja sprawa więc zrobisz jak chcesz, ale skoro nie możesz się pohamować przez jedyne 9 miesięcy od coli, no to nie mam pytań:O

i oczywiście że jakby nie patrzeć - wszystko jest teraz szkodliwe, ale chyba widzisz różnicę miedzy coca-colą, która nei polecana jest tak naprawdę nikomu ani dorosłym ani dzieciom, NIKOMU, a na przykład wodą mineralną - no chyba jednak jest różnica tak samo chyba lepiej jest zjeść mleczny deser czekoladowy niż wafelek Princessa (to słodkie i to) no ja do tego tak podchodzę zwłaszcza w ciąży i jestem w stanei pohamować się od świństw na ten czas9 -ciu miesięcy dla dobra dziecka

a ty nie rozumiesz ze napisalam o ochocie na cole w ciąży co ty myslisz ze ja ją litrami piję.

Autorko topicu, myślę, że nie masz co popadać w obłęd, bo mam wrażenie, że tak się zachowujesz. Jeżeli masz wątpliwości, to myślę, że fachowej odpowiedzi powinnaś poszukać u lekarza prowadzącego ciążę, a nie u Nas na forum

no wlasnie o to mi chodzi - w 1 ciąży tez pilam nie duzo ale piłam natomiast kawy nie pilam wcale. A dzidzius duży zdrowy punktow 10 na 10 i ogolnie wszystko ok.

Dla mnie Cola to trucizna i nie pije jej.Raz na jakiś czas możesz sobie wypić szklankę . A co do kawy to piłam rozpuszczalną z mlekiem. Przy Coli kawa to\"lekarstwo\"

Gość no cóż ...
1 filiżanka kawy z mlekiem czy 1 szklanka coli nie jest niebezpieczna w ciąży, nie popadajcie w paranoję. Miałam całą ciążę niskie ciśnienie i ginekolog wręcz zalecił mi picie 1 kawy dziennie i faktycznie po kawie lepiej się czułam. Wiadomi, jak możesz obejść się bez kawy czy coli super :) ale naprawdę 1 filiżanka kawy i 1 szklanka coli nie szkodzi dziecku

nie no żaden obłęd mi nie grozi ale zdziwilo mnie to co powiedziala sąsiadka dlatego pytam - lekarz mi nic na temat coli nie mowil. Wiadomo ze nie pije jej po 5 l dziennie ale nie wspomnial mi ani slowem ze moze byc grozna i wywolac jakies komplikacje czy choroby u dziecka

Gość no cóż ...
w ciąży nie wolno - alkoholu - lekarstw bez konsultacji z lekarzem - papierosów - surowego mięsa i serów pleśniowych z niepasteryzowanego mleka - surowych ryb i owoców morza - zbyt dużej ilości wątróbki - kosmetyków z retinolem i kwasami - zbyt dużej ilości kawy i coli i oczywiście nadmiaru słodyczy, bo idzie w boczki ;) a tak to wszystko można, tylko w rozsądnych ilościach słuchajcie organizmu, bo Wam podpowie, czego akurat mu brakuje, Jak jest ochota na mięso to jedz mięso, jak zachcianka na owoce, jedz owoce :)

nie rozumiesz - naskoczylas na mnie bez powodu, przeciez wyraxne napisalam ze nie wiem dlaczego jej pic nie wolno a ty mi tu z moralami typu twoje dziecko twoja sprawa i bla bla bla moze gdybys normalnie uzasadnila to rozmowa toczylaby sie inaczej a ty ...

Gość Już dajcie
spokój. Colę nawet lekarze ginekolodzy zalecają na zgagę, bo świetnie na nią pomaga. Wszystko z umiarem. nie pić 2 litrów a litr np. i wszystko będzie w porządku. Nie popadajmy w obłęd, bo wychodzi na to, że ciężarna nic nie powinna jeść a najlepiej żyć o chlebie i wodzie. Chleb oczywiście własnej roboty :D.

Gość Moralność Pani Dulskiej
A ja jestem tego zdania że rozsądny człowiek wogóle nie pije tego świństwa

ale ja napisałam ci od razu w pierwszym moim poście, że coca-cola zawiera bardzo szkodliwą KOFEINĘ, która może prowadzic nawet do poronienia może warto skupić się na meritum sprawy i czytać powoli ze zrozumieniem

tak i dodalas ze to w ogole trucizna i itakie tam i oczywiscie musialas mnie zjechac jaka to nieodpowiedzialna jestem a ja po prostu pytam. I dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Pozdrawiam

Gość alealealeaaa
a ja slyszalam, ze picie coli w ciazy (pewnie wiekszej ilosci) spowoduje u dziecka ADHD :/

cola blokuje przyswajanie wapnia w organizmie, dlatego ja nie piłabym raczej coli w ciąży. Planuję ciążę i już jej unikam. pozdrawiam

ale Materialista z Wenus już wcześniej podała Ci powody i dla mnie jako matki już one byłyby wystarczające, a Ty nadal swoje, bo pomyśl: masz świadomość tego, że możesz poronić, to RYZYKUJESZ? masz świadomość, że TRUJESZ DZIECKO, to nadal RYZYKUJESZ? no ja bynajmniej NIE no ale to jest moje podejście do sprawy i nie ma dla mnie najmniejszego problemu nie jeść i nie pić w ciąży tego co MOGŁoBY ewentualnie zagrozić mojemu dziecku pozdrawiam również i przepraszam jeśli byłam niemiła, nie chciałam:)

Gość jasne jasne
szklanka coli zawiera ponad 2 razy mniej kofeiny niz filiżanka kawy, rowniez mniej niz szklanka herbaty. Wiec jesli raz na jakis czas wypije sobie pol szkalnki coli, to chyba nie poroni? nie popadajcie w paranoje, bo to zaczyna byc smieszne. Mojej kolezance tylko cola pomagala na nudnosci i po wypiciu chocby lyka rano ogla jakos przetrwac dzien nie zwracajac wszystkiego co zjadla.

Gość CiEkawe ...
Bo w ciąży nic nie można robić :o

Gość dzis wszystko truje
jakby bylo udsowodnione ze cola i jej skladniki mają ogromne znaczenie na zdrowie organizmu to nie bylaby ona dopuszczona do obrotu. Nie ma zadnych statystyk na temat jakiejkolwiek przypadlosci wywolanej piciem coli w obojetnie jakim stanie, ciąża dziecko dorosły itd. Ostatnio ogladalem o tym program w tv - ludzie zwykli mowic ze cola to odrdzewiacz wiec robiono kilkanascie doswiadczen by sprawdzic czy cola ma jakikolwiek zly wplyw na zeby itd. Zadne z doswiadczen nie pokazalo wyniku ujemnego a specjalisci zapewniają ze w nadmiarze wszystko szkodzi. Nie ma konkretnych przeciwskazan by koli nie pic. Juz gorsze są power rady czy tigery i inne gowna. A i one nie sa wstanie zaszkodzic plodowi w normalnej ilosci czyli pite ewentualnie sporadycznie.

Tak tak. Tylko że mój brat był maniakiem coli. Po 2 latach picia jej zęby miał w stanie krytycznym, śmierdziało mu z ust (co sie potem okazało że żołądek ma zrypany), chorował na zapalenie dróg moczowych min. 4 razy doroku , co miało potem wpływ na nerki. Ogólnie cukier miał tak podwyższony że szok.Wrak człowieka. Moja ciotka myślała że synekna coś choruje poważnego skoro juz tak sie go wszystko czepia. Co sie okazało-skutki picia coli. Ale nie było tak łatwo, bo synuś sie niestety uzależnił od niej i pił sobie po kryjomu...w końcu nie pije jej juz pare miesięcy. I o cudzie!! jest poprawa

Gość DO dzis wszystko truje
taaa jasne... brakuje jeszcze tylko żebyś uznał coca colę za napój prozdrowotny

Gość Trzykropek
Jeśli się napijesz coli w ciaży to urodzisz dziecko z uchem na plecach... także się zastanów czy warto. Przerąbane jak dziecku bedziesz musiała szyć sweterki z dziurą na ucho na plecach...

Gość lasiczka77
A ja piłam colę do 4 miesiąca(bo przez wymioty nic jeśc ani pić nie mogłam).Urodziłam zdrowego bobasa.Niech każda słucha swej intuicji i organizmu.