Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lasagnetka

nigdy nie robilam lasagne

Polecane posty

Gość lasagnetka

bo nie mam zielonego pojecia jak je zrobic,a chlopak prosil mnie o to kilka razy,czy pomozecie takiemu nieukowi kuchnennemu jak ja ? dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poszukaj sobie na necie
rozumiem, zeby tego nie bylo..ale jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 111111111111111
przepis jest na pudełku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lasagnetka
wole sprawdzony i smaczny przepis,nie z opakowania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dolączam się z prośbą do autorki tematu, też planuje zrobić niedlugo pierwszy raz lasagne a wolalabym to robić na podstawie jakiegoś sprawdzonego przepisu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lasagnetka
oczywiscie ze najlepszy jest juz sprawdzony przepis gdyz w niektorych pisza by nie gotowac platow lasagne ,w innych ze tak,a potem wszystko albo sie rozkleja abo jest twarde

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo niektóre się gotuje
Zależy jakie płaty makaronu kupisz, są do gotowania i nie. Najlepszy, sprawdzony sposób z pudełka lazanii (żółte opakowanie) takich, których się nie gotuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robię lasagne z naleśników i nigdy nic nie jest twarde:) Wymyśliła to moja siostra. Smażę kilka bladych naleśników Dostosowuję kształt do naczynia żaroodpornego i przekładam je farszem. A farsz robię różny. Najczęściej smażę mięso mielone z cebulką i przyprawami, czasem dodaję pomidory (w zalewie, albo świeże). Kładę naleśnik, mięso, warzywa (w zależności co mam)np: brokuły, fasolkę szparagową, kalafior, czasem groszek zielony, zalewam odrobiną sosu beszamelowego (poszukajcie w necie:) ) i znowu naleśnik i tak do wypełnienia naczynia.Na wierzch naleśnik i znowu sos. każdy naleśnik trzeba dobrze przycisnąć, wtedy całość będzie zwarta. Może ktoś skorzysta:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robisz sos pomidorowy z mięsem: mięso mielone podsmażasz na patelni z cebulką i przyprawami a potem dodajesz do tego przecier pomidorowy (nie koncentrat). W naczyniu żaroodpornym układasz warstwami makaron lasagne (surowy!!!) i sos z mięsem. Ostatnią warstwę posypujesz startym żótym serem. Naczynia nie zakrywasz i zapiekasz ok. 40 min. w tem. 180 st. W wersji bardziej wykwintnej można na każdą warstwę sosou pomidorowo-mięsnego nałożyć sos beszamelowy i posypać odrobiną startego parmezanu. Podawać z gorącymi świeżymi bułeczkami (są gotowe surowe w sklepach i trzeba je tylko wrzycić na parę minut do piekarnika) i z masłem czosnkowym. Pycha:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepszym sposobem
bedzie, jak sobie chłopak sam zrobi. Rączki mu upierniczyło czy co? Albo niech do knajpy idzie. Nie daj się od początku na służącą wychowywać, bo później będziesz płakać. Naucz się gotować dla siebie a nie dla faceta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo niektóre się gotuje
naczynie żaroodporne albo inne naczynie do zapiekania smarujesz masłem, na dnie rozkładasz cienką warst beszamelu, na to ściśle układasz płaty makaronu, najlepiej by nie zachodziły na siebie, na to mięso w pomidorach (moze być z przepisu jak wyżej) albo masę szpinakową, na to makaron, beszamel, odrobina startego żółtego sera, sos mięsny (szpinak), makaron, beszamel tak zeby szczelnie przykrył całość i ser żółty. Pieczesz pod przykryciem (może być blacha do pieczenia mięs szczelnie przykryta folią alunminiową. Żeby makaron nie był twardy należy nie żałowac beszamelu, szczelnie przykrywać warste ciasta. Beszamel tez musi być nie za gęsty, najlepiej o konsystencji kwaśnej śmietany. Dobra jest tez lazania z brokułami albo samymi pomidorami z papryką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a najlepszy farsz
to jaki ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×