Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamypomocy

MAMY!Pytanie o pilegnacje pierwszych zabkow

Polecane posty

Gość mamypomocy

Jak dbac o nowe zabki,ktore wyszly kilka dni temu?:D

Gość bziiiiiiiikkk
ja kupiłam szczoteczkę silikonową na palec i tą szczoteczka już masowałam te pierwsze ząbki i dziąselka, mała dawała chętnie bo swędziały ja okrutnie; jak byly wieksze to kupilam paste nenedent dla dzieci i juz tą pastą myłam, teraz córcia ma swoją szczoteczkę i sama próbuje myc swoje kiełki.

Ja używam naparstka z mikrofibry marki Nip-kupiłam go na pikniku Mother &Baby, ale podobno jest też do kupienia w Smyku na kruczej(tak mówili przynajmniej na tym pikniku) i w e-sklepie babystyle. Wyglądo to jak palec od rekawiczki, zakładasz go na palec i czyścisz ząbki,język i jamę ustną. Ma tą przewagę nad pozostałymi akcesoriami, że nie musisz używać pasty, bo mikrofibra doskonale usuwa nawet najmniejsze naloty. Trzeba tylko zamoczyć naparstek, na palec i wymasować buźkę. No i można stosować od dnia narodzin!POLECAM

Gość poco czyscic to mleczaki

na początku to może być nawet gazik zwilżony wodą, nie trzeba kupować nic. Ale oczywiście można :) a gdyby pojawiły się plamki próchnicze to nie zwlekać z wizytą u pedodonty! bo może ząbki trzeba lakierować lub lapisować. Nie powinno się też dziecku pozwalać na zasypianie z butlą, bo wtedy się próchnica robi. No i oczywiście bez całowania w usta bo przekazujemy własne bakterie próchnicze ;)

moja 1,5 roczna córka ma już 12 ząbków i jeszcze jakieś 3-4 miesiące temu pozwalała sobie myć ząbki za pomocą tej gumowej szczoteczki, od jakiegoś czasu nie chce abym jej majstrowała w buzi. Kupiliśmy jej już taką dziecięcą szczotkę z włoskami i znów przez tydzień dała sobie myć, a teraz jak próbuję to zaciska usta i krzyczy NIE. Daje jej aby chociaż sama myła, ale ona bardziej tą szczotkę pogryzie niż cokolwiek umyje. Myłam jej ząbki narazie wodą przegotowaną bo pani stomatolog dziecięca powiedziała mi, abym pasty używała dopiero po 2 urodzinach.

Powoli zaczynaj oduczać pic w nocy i jeść.Silikonowa szczoteczka na palec jest ok ale i wacik z wodą może być

Gość Młoda mama synkaaaa
To i ja mam w takim razie pytanie. Mój synek ma 7 miesięcy, ma już dolne jedynki, ale jeszcze nie całkiem wyrośnięte i teraz "idą" mu górne jedyneczki. Czy już teraz myć mu te dolne ząbki i kiedy?? Synek jeszcze je z butli późnym wieczorem na śpiąco, a później dopiero rano.

Gość zabki czyscic
od pojawienia sie pierwszego. a nawet wczesniej zalecane jest przemywanie dziasel gazikiem nasaczanym woda. ja mialam specjalne chusteczki do mycia zabkow dla niemowlat, chusteczki byly nasaczone specjalnym bezpiecznym preparatem czyszczacym. siostra przywiozla mi je z anglii w polsce chyba sa niedostepne.