Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niedoświadczona24

Do doświadczonych pań domu/sprzątaczek

Polecane posty

Gość Niedoświadczona24

Witam drogie panie, jestem 24-letnią studentką i właśnie z mężem się przeprowadziliśmy do nowego domu. CHcemy w nim utrzymywać czystoś i porządek, niestety toaleta po poprzednich właścicielach była w bardzo złym stanie. Górną część sedesu już jakoś udało się wyczyścić, ale już pod wodą był taki bardzo chyba stary kamień, brud i nie wiem co jeszcze i żadne używane rzezemnie środki nie pomogały. I oto moje pytanie: Panie, czy znacie jakieś mocne detergenty, które mogą pomóc w walce z kamieniem POD LINĄ WODY W SEDESIE? (Bo górę jak już pisałąm wyczyściłam.) Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Gość rolniczka
są takie specjalne "tabletki" musujące. Nie pamietam nazwy.Daje się je na noc i nie spłukuje wody. Zeżrą wszystko. Pytaj w sklepach z chemią

Widziałam w programi "Porządek musi być" jak taki skamieniały kibelek potraktowano butelką coli. Po dwóch godzinach resztki scierały pumeksem (ponoć nie porysuje muszli) i oto sposób na wredny kamień. Kibelek jak nowy.

Gość wybierz wodę i polej
domestosem kamień i zostaw na całą noc...

Gość Niedoświadczona24
Dziękuję bardzo, a vanilinka, może próbowałaś sama? Pomogło?

Jak chemia nie pomoże (u mnie nie pomogła, po poprzednim właścicielu kibel byl w tragicznym stanie) - wybrałam wodę, żeby było w miarę sucho, wzięłam przecinak i młoteczek i tak wiesz... skułam ten kamień jak tynk - nic nie miałam do stracenia, najwyżej wymieniłabym muszlę, jakby pękła. Ale nie pękła i ładnie się odkaminiła.

Nie próbowałam tego na kibelku tylko na umywalce. nie wytrzymałam 2 godzin (Colę kupiłam w biedronce) i ścierałam najpierw szczoteczką taka jak do paznokci a później potraktowałam mieszanką soli, sody oczyszczonej octu i trchę soku z cytryny dla zapachu. zastawiasz i zalewsz wrzątkiem po 5 minutach do odpływu. zlew przetkany i ceramika czysta jak nowa. podejrzewam że na muszlę też zadziała

Gość ciociadobrarada
Na to jest jeden niezawodny sposób- zmocz wacik zwyklym odcem, przykryj tym miejsce pokryte kamieniem, jak bardzo brudne zostaw to tak na cala noc- wszystko odejdzie samo bez czyszczenia

ciociadobrarada dobrze gadasz ;) widziałam taki motyw "tapetowania" watą namoczoną w occie

Gość Niedoświadczona24
Dzięki wam wilelkie :)

Gość ciociadobrarada
PONADTO POLECEM OCET Z WODA DO MYCIA SZYB

Gość zdecydowanie na śniadanie
tak ocet pomaga uważajcie na te wszystkie silne środki bo może sie okazac że owszem usuną kamień z sedesu, ale sprawią także że nagle zacznie przeciekac bo wyźrą także uszczelki motodę ze "skuwaniem" kamienia nie polecam bo łatwo uszkodzic lub nawet przedziurawic sedes

skuteczny może i jest, ale śmierdzi w całej chałupie i ręce...

zdecydowanie na śniadanie - jak masz ok 1,5 cm kamienia, to żaden ocet Ci nie pomoże poza tym miałam wybór - albo to skuję, albo od razu wymienię muszlę, bo z takim syfem nie chcę mieć nic wspólnego

Gość nie pamietam nazwy
ale w sklepie chemicznyn sprzedali mi jakis plyn ( domestos ani nic w tym stylu nie dzialalo) Wylalam ( buue) wode z syfony ( kubeczkiem) i oblalam nim, Potem pomagalam sobie tepym plaskim narzedziem i odlazilo.

Gość zatkał
mi się kiedyś kibelek, a był w podobnym stanie - wsypałam w desperacji ok 2 opakowań kreta (nie tak na raz, ale co chwilę po pól) i nie dość, że się przetkał, to jeszcze kamień zszedł!

Gość ciociadobrarada
kret służy do rur a nie do odkamieniania muszli klozetowej

Gość TYTAN21
nie ma płynów sobie równych Polecam do wszelkiego odkamieniania!!!!!!!!!!!!!!

najlepsze, najskuteczniejsze, najtańsze --to ocet 10% i soda oczyszczona Kup kilka torebek sody , dokładnie posyp całą powierzchnię i potraktuj to octem z rozpylacza i niech buzuje ( bąbelkuje), sody całej na raz nie należy zużywać, bo czynność należy powtarzać.Jak Was w ciągu dnia nie ma zrób to przed wyjściem z domu i powtórz to samo na noc.I żadnym pumeksem, bo zedrzesz szkliwo i będzie chropowate i bardziej podatne na brud. Polecam dla wszystkich zainteresowanych - książką pt. "Soda oczyszczona" autorka - VICKI LANSKY - 500 praktycznych zastosowań.. Nabyłam tą książką z Klubu Dla Ciebie. Wydawnictwo K.E.Liber www.koliber.com.pl.

Gość kurka2111
ja tez tak mialam ale zalatwilam sobie kwas solny ,3 minuty i wszystko zeszlo