Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moniskaaaaa

Czy naprawdę warto mieszkać razem przed ślubem???

Polecane posty

Gość Psedłonim
Oj, Sylwusia36, Ty się koniecznie chcesz narazić. :-)

A ja mysle, ze to zalezy od ludzi i sytuacji. Jak ludzie sie kochaja i chca byc razem to zrobia wiele, aby dany kryzys przetrzymac i drugiej osoby nie stracic, papierek tutaj nie ma nic do rzeczy, przepraszam za to kolokwialne okreslenie

Wyszłam z kąpieli, z moim ex tak właśnie było :( do momentu ślubu twierdził, ze chce dzieci, kiedy okazało się, że nie mogę urodzić, przez 2 lata sam przekonywał, że adopcja to dobry pomysł, a po ślubie stwierdził, że nie i w ogóle na pewno nie w ten sposób :( usłyszałam też od niego, ze już jestem jego żoną, więc nie musi się starać :( a przed ślubem były rozmowy o tym nie raz i nie dwa, dobrze wiedział czego się boję, a mimo to... papierek zmienia świadomość, kobiet i mężczyzn, niestety :-o

Poza ty wezcie tez jeszcze jedno pod uwage, duzo z nas wychodzi za maz bo tak trzeba, bo chce miec piekne wesele suknie itd... Dziwnie tez odbieram mezatki które na naszej klasie albo gronie pokazuja tylko ciagle zdjecia ze slubu, a nie np ze wspolnych wakacji.. to tez swiadczy o czyms

wyszlam to zalezy niektore kobiety gdy facet powie ze chce meic z nia dziecko uwazaja za najpelniejsza deklaracje w zyciu, czesto naiwnie niestety. Ja bym tam nie patrzyla na faceta jesli chodzi o kwestie potomka tylko zdecydowalabym sie wtedy kiedy bylabym sama gotowa. Potem i tak wiekszosc rzeczy spada na kobiete.

Gość Psedłonim
:-) Ma baba to, na co zasługuje. Skoro się zdecydowała zadawać z dupkiem, ma chałupie dupka, nie mężczyznę. Zgodnie z powiedzeniem, "jak sobie pościelesz, tak i się wyśpisz...". :-)

Gość moniskaaaaa
wyszłam z kapieli- to coś w rodzaju: mamo ja też chcę taką zabawkę bo Janek z podwórka już ma!:P:D

Gość Psedłonim
I uważasz, moja koleżanko, iż to jest spełnienie kobiety, że jest samowystarczalna?

DOKŁADNIE TAK! W RAZIE JAKIEGOS NIEPOWODZENIA NIE JEST SKAZANA NA LASKE MEZA WŁADCY, RODZICOW CZY POMOCY SPOLECZNEJ! jak troche podrosniez moze w koncu zrozumiesz

kazdy spelnia sie na innym polu jedna kobieta spelnia sie zawodowo i to jej wystarcza druga bedzie si espelniac w swoim hobby trzecia przy dzieciach a czwarta do spelnienia potrzebuje drugiej osoby ale kazda z tych kobiet powinna byc samowystarczalna

Gość Psedłonim
:-) Skoro tak, cicia, to po co kobieta w ogóle zawraca sobie głowę męskopodobnymi kreaturami?

Gość Psedłonim
A co kobietę czyni kobietą? Realizacja w zawodzie? Kariera naukowa? Podróże? Po co w ogóle być kobietą?

"Skoro tak, cicia, to po co kobieta w ogóle zawraca sobie głowę męskopodobnymi kreaturami?" A skoro mężczyźni są od wieków samowystarczalni, to po co sobie ciągle zawracają głowę kobietami?

Gość a kiedy już się razem mieszka
to po co brać ślub?

Gość warto warto wartoa ty
a ty nie sluchaj rodzinki.. bo to nie ona bedzie z twoim partnerem tylko y:)

Gość Psedłonim
Tylko że, Wyszłam z kąpieli, samowystarczalność człowieka jest czczą iluzją. Człowiek, który ma o sobie mniemanie samowystarczalnego jest kaleką emocjonalnym. :-)

Gość Psedłonim
Bardzo słuszna uwaga. Skoro się razem mieszka, po co jakiś tam ślub potrzebny?

Gość Psedłonim
Mężczyzna nie był, nie jest i nigdy nie będzie samowystarczalny. Nigdy też nie będzie o samowystarczalności bajdurzył, choćby z racji zupełnej nierealności. Człowiek składa się z kobiety i mężczyzny a nie wyłącznie z kobiety lub wyłącznie z mężczyzny. :-)

Gość Psedłonim
Nic podobnego nie chciałem powiedzieć. Można i rusz bez faceta, ale po co? Co z tego ma kobieta? Niezależność? Być może? Tylko ceną osiągnięcia tej niezależności jest najczęściej jej samotność i pustka emocjonalna.

mylisz pojecia psedlomin jesli my kobiety mowimy o samowystarczalnosci to nie chodzi nam o to ze mozemy sie bez was obejsc chodzi o to zeby kobieta mogla sama siebie utrzymac a nie siedziec na łasce meza/chlopaka zeby sama ze soba tez sie dorbze czula kiedy jestescie osobno zeby nie tworzyla z was pepka swiata zeby nie popelniala samobojstwa gdy odejdziecie tych "zeby" mozna by wymieniac bez konca zreszta topic nie jest o tym czy byc z facetem czy nie jest o tym czy zamieszkac przed slubem i ja jestem jak najbardziej za

Psełdonim, POMYŚL chwilę. Mam takie tradycyjne małżeństwo. 3 dzieci, ona nie pracuje zawodowo, on utrzymuje całą rodzinę. Pełnia szczęścia, bo facet jest naprawdę fantastyczny, mój przyjaciel zresztą i zawsze tego żałowałam, bo dla mnie był jak brat niestety, więc kazirodztwo :P, a szkoda... no więc mają super sytuację, budują teraz dom... kiedyś byłam u nich i po 2 butelkach wina, kiedy Ona poszła położyć dzieci, On do mnie w te słowa: "Nie-ja, wiesz jest zajebiście, ale bardzo bym chciał żeby żona pracowała. Mój ojciec padł jak miał 42 lata... matka ledwo dała sobie radę, a miała nas tylko dwoje i szybko pracę znalazła. Żona nie pracuje od 7 lat, kredytu mamy na pół dużej bańki, nawet jak dostanie polisę, to spłaci długi i zostanie na zerze. Nie martwiłbym się tak, gdybym wiedział, że w razie czego poradzą sobie beze mnie..." A żonka zero jarzenia w jakim stresie jej mąż żyje!!!! On teraz ma świetną pracę. A jeśli ją straci? Jeśli zachoruje... będzie miał wypadek? Albo w firmie będzie redukcja etatów? Albo firma padnie? COKOLWIEK!! Ja na miejscu tej kobiety nie mogłabym spać z nerwów, że coś się stanie i zostanę sama, z 3 dzieci, z potężnym kredytem i BEZ PRACY! Przecież to koszmar jakiś :-o

Gość Psedłonim
I ja byłbym za, ale to w niczym nie zmieni sytuacji. :) W Beneluksie, gdzie ten problem przerabia się od dawna, rozwala się 75% małżeństw. :-)