Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

yvon_1986

Chcę nazwać dziecko Kuba - nie Jakub

Polecane posty

jeszcze jedno słynny Kuba Wojewódzki wołają Kuba a tak naprawdę ma na imię Jakub tak samo jest z aktorem Na Wspólnej Igorem to Jakub Wesołowski.

Gość szczęśliwy tata kubusia
Uważam że jakub tylko występuje u dziecka w dowodzie osobistym i w akcie urodzenia a i tak wszyscy przez całe jego życie będą na niego mówili kuba-kubuś dlaczego komplikować dziecku życie inaczej na niego mówiąc a inaczej pisać jego imię to dopiero można się zakręcić. KUBA jest ślicznym imieniem i dlatego wybraliśmy to imię i dziękuje za pozytywne opinie imienia kuba ba utwierdziły mnie do tego wyboru imienia. pozdrawiam

Gość jakco laska bedzie
a jeszcze dodam od siebie, ja mialam kumpele PAULE ... i praktycznie zawsze czy to w urzedach czy swiadectwach szkolnych pisali jej odruchowo PAULINA ;/ wiecznie musiala tlumaczyc ze jest PAULA a nie PAULINA ;/ mysle ze jakbys dala na imie KUBA byloby tak samo ...

Gość Kafe-Teria czytalniczka
Dla mnie nie ma z tym problemu. Mieszkam w dużym mieście - Poznaniu - i z nazwanie mojego dziecka imieniem Kuba nie było żadnych problemów :) Tymczasem mój synek ma 11 lat i tylko czasem jakaś nauczycielka się burzy , że jest Kuba a nie Jakub :)

Gość banasia
Mój syn ma właśnie Kuba na imię nie Jakub

Gość gość
Jakub – imię męskie. Wywodzi się od hebrajskiego Jaaqob – "ten, którego Bóg ochrania". Imię to było znane w Mezopotamii w brzmieniu Ja-ah-qu-ub-el i w Egipcie Ja'qob-hr. W Polsce imię Jakub znane jest od XIII wieku w formach i ze zdrobnieniami: Jakub, Jakuś, Jakób, Jakob, Jakow, Jekub, Jokob, Jokub, Jakusz, Jakuszek, Jakubek, Jakubko, Kusz, Kuszęt, Kuba, Kubuś, Kubek, Jaksa. Imię ma charakteryzować osobę, przeważnie jego znaczenie ma konkretne pochodzenie: cechy fizyczne (Łokietek, Wyrwidąb it.p.), zajęcie( Bartek it.p.). Często osoby wierzące nadają imię takie jakie nosił lubiany lub ceniony przez nich święty, traktowany jako patron, opiekun lub wzorzec.

Gość gość
Imię Kuba jest wpisane do wykazu imion jako obowiązujące imię w Polsce od 2006roku. Rada Języka Polskiego wprowadziła aneks dot. nowych imion. info ze strony Przez kilka lat w Radzie Języka Polskiego toczyły się prace nad aneksem do wykazu imion, z którego korzystają urzędy stanu cywilnego (obowiązujący dotąd „Wykaz imion używanych w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej” został opracowany przez Józefa Bubaka i opublikowany w „Języku Polskim”, z. 1–2/1983). Oprócz tego wykazu urzędy stanu cywilnego, nadając imiona, kierują się ustawą Prawo o aktach stanu cywilnego oraz „Zaleceniami dla urzędów stanu cywilnego, dotyczącymi nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej”, opublikowanymi w „Komunikatach Komisji Kultury Języka Komitetu Językoznawstwa PAN, nr 1(4)/1996). Od wielu lat jednak te dokumenty nie wystarczają w pracach USC, o czym świadczy rosnąca liczba próśb o opinie nt. imion, kierowanych do Rady Języka Polskiego i Instytutu Języka Polskiego PAN. Z tego powodu RJP poprosiła prof. Edwarda Brezę o przygotowanie zestawienia opinii o imionach udzielonych przez te dwie instytucje, a następnie powołała zespół ds. spisu imion, kierowany przez prof. Aleksandrę Cieślikową. Przygotowany przez niego dokument był podstawą dyskusji na XXII posiedzeniu plenarnym RJP 15 V 2006 r., której celem było sporządzenie aneksu. Poniżej zamieszczamy listę imion, stanowiącą aneks do obowiązującego wykazu imion, przyjęty przez RJP. Imiona, które się w nim znalazły, są zgodne z zasadami ortograficznymi polszczyzny oraz spełniają kryteria wskazane w ustawie Prawo o aktach stanu cywilnego. Abigail; Adriana, Adrianna; Aleks; Andrea; Andrzeja; Aneta, Anetta; Anika, Annika; Antonia; Arian; Ariana, Arianna; Arleta, Arletta; Bernadeta, Bernadetta; Bożena, Bożenna; Brajan; Cyntia; Domicela, Domicella; Izabela, Izabella; Jagna; Jagoda; Jessica; Jozue; Kamila, Kamilla; Karmen (żeńskie); Kewin; Klaudian; Koryna, Korynna; Ksymena; Kuba; Liliana, Lilianna; Lotar; Maks; Marcjana, Marcjanna; Marieta, Marietta; Marika; Martyna; Marzena, Marzenna; Mirela, Mirella; Natan; Nataniel; Nel; Nikola; Nikoleta, Nikoletta; Noemi; Odetta; Pamela; Petronela, Petronella; Rajner; Stela, Stella; Sylwana; Syntia; Wiliam; Wincent; Wioleta i Wioletta (nie: Violetta); Żaneta, Żanetta. Pozdrawiam Mama Kuby :-)

Gość piokr
Dobrze że wprowadzono oficjalnie to imię, tylko szkoda, że kalendarz za tym nie nadąża. Wciąż nie mogę znalesc w nim tego imienia.

Gość gość
Troche zajelo mi czytanie wszystkich komentarzy... I musze przyznac, ze Polska jest strasznie nietolerancyjnym krajem! Od 15lat mieszkam poza granicami kraju i chcialam nadac mojemu dziecku polskie imie. Jakub nie koniecznie mi sie podoba, tu bylby najprawdopodobniej mylony z Jakobem co wogole nie wchodzi w rachube. Tradycja obchodzenia imienin w PL coraz bardziej zanika i nie oszukujmy sie, ale za kilka lat nikt ich nie bedzie obchodzil a i wpisywanie nowych imion w kalendarze i inne rejestry mozna sobie podarowac bo nadchodzi era nowych imion badz powrot imion naszych dziadkow. Jestesmy w Uni Europejskiej, jestesmy wolna Europa gdzie istnieje wolnosc wyboru,glosu i innych. Nie badzmy ograniczeni na to co ktos wpisal w kalendarz bo za 30/40 lat taki kalendarz nie bedzie najprawdopodobniej wogole zawieral zadnych imion.

Gość MalaD
Moj Synek tez ma na imie KUBA nie JAKUB zadnych problemem z zarejestrowaniem jedyny problem to imieniny nadal nie wiemy kiedy je bedziemy obchodzic moze jakies propozycje?!

Gość gość
jestescie p******e na sile chcac byc oryginalnymi :P:P:P jako stary dziadek Twoj syn bedzie sie przedstawial KUBA zamiast Jakub. To drugie właśnie jest po to, żeby w przyszłości mógł posługiwać sie poważniejszym imieniem a nie jakims widzimisie z d**y. Skoro jest wpisane tylko w dokumentach i i tak wola sie na niego Kuba to po cholere komplikowac i na sile wszystkim tlumaczyc ze moj syn to KUBA KUBA KUBA NIE JAKUB !!!! KUBUS KUBA !!! JAKUB JEST FEEEEE! CHryste Panie niech to dziecko w przyszłości też ma możliwość spokojnego przedstawiania sie a nie ciagle bedą przeinaczac ze to JAKUB A NIE KUBUS jak to sobie wymyslila jakas z****** damulka mamulka :P:P:P tak jak np Będziecie wpierać, że Bartek to nie to samo co Bartosz lub Bartłomiej! lub Ela to nie Elżbieta!! to dwa różne imiona!!! Już nie spominając o Joannie zwaną Asią lub Katarzynie zwaną Kasią!!! PRZECIEZ TO WSZYSTKO BEZ SENSU PO CO NADAWAC IMIE KTORE WIDNIEJE TYLKO W PAPIERACH a zwracają się tylko Asiu Kasiu Elu itp. LUDZIE PADNE ZARAZ JAKIE ŻAŁOSNE JESTEŚCIE NOWOCZESNE MAMUŚKI. :o:P:P:P:P:P

Gość gosc Kuba
Ja jestem Kuba a nie Jakub zameldowany w 1981 r takze nie sadze ze moga byc jakies problemy obecnie :-).pozdrawiam.

Gość gość
Kuba to Jakub kazdy to wie . Kuba to zdrobnienie od Jakub , oczywiste .Samo imie Kuba to troche psowate jest i typowo biblijne imie tak jak Jeremi , Dawid , , Natan ,Jakub , NIE SPOLSZCZONE imiona .

Gość gość
Kuba =wyspa /państwo ... kuba =kupa Dziwne to dawanie zdrobnień .Np Adaś Asia Wiolusia P***asia itp . Kuba to jest to samo .. Infantylne straszliwie .

Gość gość
Coraz lepsze te fanaberie rodzicow co do imion dzieci.A jak juz autorko to powinnas napisac w temacie,ze chcesz dac dziecku na imie Kuba,dziecko to przeciez normalny czlowiek.Nazwac to mozna psa albo chomika a czlowiekowi daje sie imie.

Gość gość
Ja mam na imię Jakub jestem uczniem szkoły podstawowej a moi koledzy mówią na mnie Kuba. Irytuje mnie to trochę ponieważ pytają się wszystkich nauczycieli o te imiona a nauczyciele nie musze się przeciez na wszystkim znać noi niestety nauczyciele mówią ze to to samo ale w papierach mam imię Jakub a Kuba jest to inne imie i moi koledzy nie stety mi nie wieża i mówią ze jeśli nie jestem Kuba to będą na mnie mówić "KUPA". Nie mogę nic na to poradzić. Niech państwo uważają z imionami bo państwa dzieci mogą mieć kiedyś problemy ze strony kolegów.

Gość gość
Niestety to prawda ...Akurat po prostu mów że mają ci mówić Jakub i tyle . A to że rodzice krzywdzą nieraz dziecko imieniem to temat rzeka .

Gość gość
Mój mąż ma na imię Kuba. Nie wspominał że coś było nie tak z imieniem w szkole czy na studiach.

Gość gość
wczoraj no strasznie cię rodzice skrzywdzili.. przecież Kuba to zdrobnienia Jakuba tak samo jak Ola od Aleksandry czy Kasia od Katarzyny.. to co teraz trzeba nadawać "Kasia" skoro Katarzyny nikt używać nie będzie.. twoi rodzice nie używają formy Jakub i tyle

Gość gość
Ja mam na imię Jakub jestem uczniem szkoły podstawowej a moi koledzy mówią na mnie Kuba. Irytuje mnie to trochę ponieważ pytają się wszystkich nauczycieli o te imiona a nauczyciele nie musze się przeciez na wszystkim znać noi niestety nauczyciele mówią ze to to samo ale w papierach mam imię Jakub a Kuba jest to inne imie i moi koledzy nie stety mi nie wieża i mówią ze jeśli nie jestem Kuba to będą na mnie mówić "KUPA". Nie mogę nic na to poradzić. Niech państwo uważają z imionami bo państwa dzieci mogą mieć kiedyś problemy ze strony kolegów.

Gość Self

Jakub to piekne imie chyba ze lepszy Kevinek lub Gavin to proszę ;-)

Gość Self
Dnia 2.07.2017 o 10:14, Gość gość napisał:

Słabiutka ta podpucha z tym uczniem i jego opisem. Az smiech jak niektorzy leją wodę o niczym :D