Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

yvon_1986

Chcę nazwać dziecko Kuba - nie Jakub

Polecane posty

Gość moni1985
popieram Cię w 100% . Mi również bardziej podoba sie imię Kuba i uważam że to imie byłoby jeszcze berdziej popularne gdyby ludzie byli uświadomieni że mogą nadać na imię dziecku Kuba nie Jakub!

Gość myszka2036
Witam. Ja nie dawno urodziłam synka i dałam mu na imię Kuba i nie miałam z tym żadnego problemu w urzędzie. Za to mam teraz pytanko czy wiecie może czy w kalendarzu pisze Kuba. ponieważ nie wiem kiedy dziecko ma mieć imieniny. Wolała bym żeby obchodziło je w Kuby a nie Jakuba.

Gość kalejdoskop
Witam! Mój synek ma 4 i pół roku. Ma na imę Kuba. Może ze 2 razy ktoś \"zapytał Kuba?? - Nie Jakub/\" Ale to wszystki imię staje sie coraz bardzij popularne i ludzie wiedzą, że to odrębne imię. W USC żadnych problemów - bo przecież takie imię istnieje.I jest bardzo ładne!!!!) zdrobnienia: Kuba- Kubuś Jakub -Jakubuś hehehehe Pozdrawiam

Gość krecior
Witam, na imię Kuba. prawie 25 lat temu tak zostalem nazwany w Rzeszowie. Większych problemów zwiazanych z tym nie mam, a wrecz przeciwnie, jest to imie ciekawe i oryginalne. Co do aspektu formalnego w urzędach i szkołach - również ni ma problemu. Aczkolwiek trzeba powtarzać paniom w okienkach "KUBA, NIE JAKUB" pozdawiam.

Gość Pulsarka
My tez będziemy mieć Kubę- nie Jakuba... Jest to takie samo imię, jak każde, tylko dla nas akurat najładniejsze. Nie uważam, abyśmy krzywdzili naszego chłopca. Cóż.. znalazłam w starym kalendarzu imię czysto polskie- bardzo stare -Domosław, Ojcosław.... czy te imiona są lepsze?? wszak są czystko polskie, bez udziwnień.. niby- czy to są odpowiednie imiona dla dzieci?? i jak je wtedy wołać?? Domek? Ojciec? Ojcosław i Domosław- takie były imiona... nie uważam, żeby Kuba było udziwnieniem. Trzymaj się mama- to nie czasy czrnogrodu- choc czasami mam co do tego wątpliwości. Nasz będzie Kuba , a nie Jakub. Koniec i kropka :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Gość Pulsarka
miało byc "ciemnogrodu"- cóż- czasami emocje przeważają nad polszczyzną:D:D

Ja mam na imie Angelika. Przewaznie ludzie przekręcają pisownię ale tak czy inaczej moje imie mi sie podoba.

Kuba Kuba kubatura... Wszyscy nadają teraz to imię, tak jak dla dziewczynki Julka. Trend, który przeminie, jak Anna 20 lat temu.

Gość ruda007
Witam. rodzę za 2tygodnie o ile KUBA nie zdecydyje inaczej :-) właśnie się dowiedziałam niedawno że nie muszę dawać na imię Jakub tylko Kuba a tak właśnie nam się marzyło od kilku lat. Jednak zastanawia mnie to czy nie będą ciągle mylić z Jakubem. Mój tata ma na imię Benon i wszędzie w dokumentach ( i jemu i mi) wpisują Zenon bo myślą że źle powiedziałam. Najlepsze że pani w dziekanacie kłóciła się ze mna że nie ma takiego imienia a nie miałam dowodu osob. aby jej udowodnić :-) pozdrawiam Kaśka

Gość chudzinkaaaaaaaaaa
znam pania ktorej wnuczek ma na imie Kuba a nie Jakub i nie mieli zadnym problemow z tym.tak samo Magdalena i Magda to inne imiona

Gość Oliver -Oli
Tomasz -Tomek Marlena -Marlenka Bernardetta-Benia Karolina -Karolinka Przemyslaw-Przemek i tak mozna by bylo w nieskonczonosc

Gość chicken77
Magda i Magdalena to dwa różne imiona. Kuba i Jakub również.

Gość halny
Kiedy czytam te wypowiedzi to zastanawiam się gdzie będzie miała koniec ta próba bycia oryginalnym. Wiadomym jest że imiona nie tylko w języku polskim mają swoje zdrobniałe odpowiedniki,często używane w tzw. luźnych układach. W dokumentach, pismach urzędowych itp. stosuje się formę właściwą,czyli bez zdrobnień. Czy się to komuś podoba czy nie Kuba jest zdrobnieniem imienia Jakub. Nie ma sensu tworzenie imion, które w języku potocznym już funkcjonują i są przypisane do innych , choć często ich nie przypominają jak np ; Tosiek to Antoni, Ziutk to Józef, Nela to Aniela, Asia to Joanna a Kuba to Jakub. Kto ma dalej wątpliwości niech poszuka choćby w wikopedia pl.Na koniec; moi mili przyszli rodzice pamiętajcie Jakub to dla innych nacji przede wszystkim Jakub, James, Diego itd . Słowo Kuba tłumaczy się chyba tylko jako wyspa El Comendante Fidela.Pozdrawiam!!!

Gość kuba nie jest odrębnym
imieniem, bez wzgledu na dziwactwa obecnie wymyślane. To zdrobnienie od Jakuba, czy sie to komuś podoba, czy nie. I jak ktoś wyżej zauważył - dla reszty świata Kuba to jest taka wyspa na morzu karaibskim :)

Gość Skyliner
Ja mam w domu małego Kubę. Podczas wizyty w USC pani w spytała o imię ja - Kuba pani - Jakub ? ja - nie, Kuba pani - aha i po problemie Mimo że podawałem imie synka w kilku urzędach to nikt się nie dopytywał i nie musiałem tłumaczyć że Kuba a nie Jakub

Gość PETI27
to dobrze mój synek ma na imię KUBA I każdemu te imię sie podoba a jak sie nie podoba to ich problem .pozdrawiamy

Gość tinturintu
nie piszcie ,ze Kuba a Jakub to to samo:-O bo tak nie jest .moj syn ma na imie Kuba i tak jest zarejestrowany to odrębne imię a nie skrót tak samo jak Magdalena -Magda a przeciez zdrobnienie magdalena moze byc rowniez lenka a magda juz nie

Gość polewka
nazwac chlopca imieniem zakonczonym na A :D a do tego lol 40letni Kubus :P

moj synek ma na imie Kuba i tak tez ma wpisane w akt urodzenia nie bylo najmniejszego problemu

Gość proszę o dowody
Tak jak w temacie, Ci którzy uważają że jest osobne imię Kuba (nie Jakub) proszę o jakiś konkretny dowód. PYTAM skąd to wytrzasnęliście? gdzie tak jest napisane, że Kuba to osobne imię, może przedstawicie jakiś spis imion zarejestrowanych ? Może jakiś aktykuł z gazety, oficilane pismo? Kuba po prostu nie istnieje, nawet KUBA ROZPRUWACZ to wynik złego przetłumaczenia - Jack the Ripper. Jack to po polsku JAN, czyli Jan Rozpruwacz - NIE MA KUBY. Ktoś z Was zrobił w bambuko a Wy łykacie jak pelikany. Kuba to państwo w Ameryce środkowej a nie imię. Lubicie nazwę Kuba to dajcie imię synowi Fidel ;-) będzie związek :P Pieprzyć ja też potrafię... o np. w takim razie ja twierdzę, że jest osobne imię Olek (nie Aleksander) albo Tosiek ( to nie Antoni, bo zdrobnienie od Antoniego to Antoś a nie Tosiek) :P:P:P Pierdu pierdu po prostu macie dziwne kompleksy i wymyślacie cuda na kiju

Gość ale macie problem
Nadać imię Jakub a mówić Kuba co za problem? I tak każdy mówi Kuba (znajomi). A poza tym pierwszy raz słyszę żeby mówić oficjalnie Kuba. Panie Jakubie - ok w porządku brzmi, ale panie Kuba?? może panie Kubie??? haha panie Kubo też strasznie dziwnie. Dla przyjaciół jestem Kuba, a ty szumowino masz do mnie mówić panie Jakubie ;-) i po temacie.ALE ROBICIE PRoBLEMY

Gość proszę o dowody2
To jeszcze ja ;-) państwo mądrzy, powiedzcie mi jedną ważną rzecz jeszcze, kiedy będzie wasz syn KUBA (nie jakub) obchodził imieniny?? no chyba nie w Jakuba? przecież to całkiem inne imię!! hahaha Znalazłem na innym forum temat gdzie to matki co tak synów nazwały próbowały ustalić miesiąc... i stwierdziły że lipiec będzie OK :D Teraz jeszcze dzień muszą ustalić co do imienin:P Powodzenia :-)

Gość o nie nie nie
no wlasnie, co za problem nadac jakub, i tak beda mowic kuba, moj kolega ma tak na imie, a tylko w urzedach jest kuba reszta od zawsze mówiła kuba a jak byl maly to kubuś.

Gość a jak to bedzie wygladalo
za x lat jak pan prof. na uczelni albo szanowany adwokat, lekerz czy minister bedzie sie przedstawial? prof. Kuba Nowakowski brzmi glupio i nie pasuje , o wiele lepiej prof. Jakub Nowakowski dla znajomych Kuba, pomyslcie troche o przyszlosci wlasnego dziecka a nie tylka wasze kompleksy wylaza i potraficie patrzec tylko na wlasna dupe, dziecko to nie tylko maly niemowlak do ktorego mozesz adac zdrobniale Kubus ale tez byc moze w przyszlosci jakas osobistosc

Gość a mojego synka w usc w 2005
roku pani urzędniczka za nic w świecie nie dała wpisać Kuba. Mimo naszych usilnych nalegań oraz nawet awantury nic nie wskuraliśmy i teraz mamy Jakuba. Syn nie znosi tego imienia i jak ktoś zwróci się do niego Jakub - to nie reaguje i się obraża.

kuba to można nazwać konia a nie dziecko. boże totalne bezguście.

W moim mieście - kiedyś wojewódzkim więc całkiem dużym - niestety USC nie wyraziło zgody na Kubę, uzasadniając, że nie ma takiego imienia w spisie polskich imion, że Kuba to nic innego jak zdrobnienie od Jakub. Mimo naszych próśb nic nie dało się zrobić. Mamy Jakuba ale i tak wszyscy zwracają się do niego Kuba, Kubuś. Najlepiej sprawdź w swoim urzędzie. Pozdrawiam:)

Polska to jednak ciemnogród. Wszędzie na świecie można nadawać dzieciom zdrobnienia imion. Tylko nasz kraj do niedawna na to nie zezwalał. A teraz można: Tomasz - Tomek Radosław - Radek Macej - Maciek Jakub - Kuba Magdalena - Magda Jak można twierdzić, że jedno imię jest głupie a inne nie. To chyba kwestia gustu. I nie wiadomu czy naszemmu dziecku będzie się podobało jak dorośnie. Na szczęście jest możliwość zmiany imienia. I jeśli komuś się własne nie podoba to proszę sobie zmnienić a nie wypisywać infantylne konentarze, bo to tylko świadczy o poziomie inteligencji i wychowania autora.

Gość chicken77
Magdalena - Magda to funkcjonuje jako "zdrobnienie", a w rzeczywistości są to 2 "rożne" imiona.

Gość Jakubuś
do MtM80: Wszędzie na świecie można nadawać dzieciom zdrobnienia imion(...) - wielkie LOL ... Wypowiadasz się na temat inteligencji piszących na forum, a sam nią nie grzeszysz...