Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marcin19832

napisze ktoś??

Polecane posty

Gość marcin19832

czesc mam sm od 2002 roku teraz nie chodze o własnych siłach ale z pomocą dwóch kul spędzam sporo czasu w domu sam więc napiszcie maila czasem marcinom@interia.pl

Gość przykro mi bardzo
Marcin a ile Ty masz lat ?????????????pozdro!

Gość marcin19832
czesc mam 25 lat (jeszcze nie skończone):) mieszkam w łodzi od 19.08,2006 mam żonke nie wiem co mam jeszcze napisac

Gość werdena argua
przepraszam , ale co to jest sm?

Gość marcin19832
sm sclerosis multiplex po polsku stwardnienie rozsiane po naszemu walka o każdy dzień żeby wstać i wiedzieć po co walka z rzeczami które kiedyś robiło się palcem u lewej nogi a teraz robisz tą rzecz dwoma nogami dwoma rękami i czasem ci nie wyjdzie

Gość takie
Współczuję ci Marcin, ale tobie na pewno nie chodzi o współczucie, chciałbyś z kimś pogadać o wszystkim i o niczym. Znałam dziewczynę z SM, nie zamykała się w domu, nie biadoliła, zaczęła chorować w czasie studiów , skończyła je, miała dużo znajomych bywała wszędzie, gdzie możliwy był wjazd na wózku, a jak nie to chłopcy ją wnosili (były to lata 80-90), była dobrą duszą towarzystwa. Były to czasy kiedy nie było wyścigu szczurów, człowiek miał czas dla drugiego, zawsze życzliwe słowo i znało się swoich sąsiadów. Nie siedź w domu, wychodźcie gdzieś z żoną lub sam, staraj się zagadać do ludzi, bo czasami zdrowy człowiek chętnie by pogadał ale nie czy ty sobie życzysz. Jestem już na emeryturze i bardzo chętnie posiedziałabym na ławeczce i pogadała, albo pospacerowała, tylko strach przed odezwaniem się do chorego paraliżuje, żeby nie odebrał tego jako litość. Trzymaj się. 🖐️

Gość marcin19832
no wlasnie nie chodzi o litosc ale o to zeby otworzyc usta do kogoś nie zawsze mam siłe nie zawsze mam ochote wyjść na podwórko poza tym mam takich sąsiadów że szkoda gadać

Gość takie
A może oni boją się do ciebie odezwać, spróbuj. Możesz pogadać o pogodzie, o muzyce, o książkach, o polityce, bo na tym wszyscy się znamy:D, o chorobach, bo każdy z nas to lekarz:D, tylko nie wiemy jak się odezwać

Gość wejdż sobie na stwardnienie ro
porozmawiaj z nimi ,pozdro!ja nie mogę , jesteś w wieku mojego syna !

Gość takie
Do wejdź sobie....., dlaczego nie możesz, mój syn ma 30 i oprócz tego, że jest synem jest też moim kumplem, bardzo dobrze mi się z młodymi rozmawia, jest w ich spojrzeniu jakaś świeżość, no i widzisz Marcin już jedną mamy z głowy, za stara żeby pogadać. :( :P Czytam w tej chwili książkę DOM NAD ROZLEWISKIEM, Małgorzaty Kalicińskij, opisuje swoje życie, też wszędzie była za stara. Tobie polecałabym Chmielewskiej niby kryminały, forma jaką pisze już nastraja pozytywnie, polecam OSTATNIE ZDANIE NIEBOSZCZYKA

Gość werdena argua
cześć Marcin, przykro mi bardzo z tego powodu. Pozdrawiam Cię gorąco i życzę żebyś nie tracił siły do życia!! 🌻 uprzedź swoją żonę że prowadzić z kimś korespondencje bo może być z tego awantura ;)

Gość a gdzie mieszkasz
w wielu miastach jest stowarzyszenie chorych na sm. Duzo sensownych porad mozna uzyskac. Z moich obserwacji( mam kolezanke z sm) wynika, ze jednak trzeba byc jak najbardziej aktywnym, zewszelka cene, tak fizyczniejak umyslowo. Ona juz byla w dosc powaznym stanie a ostatnio jest naprawde niezle, A probowales moze kriokomory?

Gość takie
🖐️ Marcin odezwij się czasem powiedz co u ciebie :D

Gość marcin19832
czesc dzieki że tyle osób napisało moi sąsiedzi się do mnie odzywają ale...z lekką nutką : " dobrze że tak mu się stało" to nie są zbyt przyjaźnie nastawieni ludzie moja żona wie o tym że pisze z różnymi osobami mam też forum na gazeta.pl tam jest 171 wpisów także spoko tam też poznałem kilka osób a i nie mam żadnych obiekcji jeżeli chodzi o wiek czy ktoś jest starszy czy młodszy nie ma dla mnie różnicy z moją wychowawczynią z technikum cały czas sie spotykam piszemy na gg dzwonimy do siebie a Pani Asia ma ponad45 lat to zależy na ile lat się człowiek czuje jak wy się będziecie odzywać to ja też bede bo na gazeta.pl nikt już nie pisze P.S. jeżeli chodzi o książki to jestem po pozagałkowym zapaleniu nerwu wzrokowego także nie czytam chyba że na kompie bo tu moge powiększyć i pogrubić czcionke

Gość marcin19832
apropos krioterapii wiem od swojego lekarza który współpracuje z prof. Selmajem że krio terapia nie ma udowodnionego pozytywnego działania w sm tak jak np. jakiś lek ma udowodnione to że pomaga kilku osobą na kilka badanych tak krioterapia nie ma takich dowodów natomiast wcale nie zaprzeczam przecież każdy chory wie jaki lek mu pomaga jaki zabieg jest dla niego dobry chociaż jeśli miało by to wpływać na psychikę bo to jest ogromnie ważne nawet jak poczyta sie o tych badaniach gdzie część pacjentów dostaje lek a część placebo u niekturych z placebo wyniki są o wiele lepsze niż u tych z placebo:) pozdrawiam

Gość marcin19832
czesc a czemu to średni?

Gość hejka marcin
czesc marcin :) A żonka nie jest zazdrosna? :) Powiedz mi co porabiasz, możesz wykonywać jakieś prace?? Szczerze mówiąc nie za bardzo wiem na czym choroba polega. Pewnie nie o chorobie chciałbyś pogadać, tak pytam z ciekawości, chociaż pewnie nie jednej osobie juz tłumaczyłeś...

Gość marcin19832
czesc mój dzień jest oki dzis chodze o jednej kuli nie o dwóch a tak poza tym też jest dobrze a jezeli chodzi o moją chorobę to długa historia bardzo mailem jak chcesz

Gość hejka marcin
hm bardzo chętnie, mogę chcieć :) justynabe@o2.pl Mogę ogólnie o wszystkim pogadać , ale ostrzegam, że mam duże poczucie humoru, jeśli Ci to nie przeskzadza :)

Gość marcin19832
już napisałem ci maila tylko sie nie przestrasz bo to okrótne

Gość hejka marcin
Juz odpisałam, dzieki wielkie!!! :)

Gość marcin19832
czesc magda przepraszam za tą emerytkę to był żart

Gość marcin19832
wypij nasze zdrowie

Gość hejka marcin
Marcin ok...nie gniewam sie przecież :) nie chlać mi tam alkoholicy! :)