Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mobilo.. auto

kilkunastoletnie auto, chyba nie warto kupowac, co myslicie?

Polecane posty

Gość mobilo.. auto

rocznik 1996 np?

Zalezy jakie auto i ile masz kasy. Ja jezdze Nissanem Bluebirdem z 1990 - i nie zamienie go na nowszy jeszcze z rok. Powod jest prosty - samohcod jest w dobrym stanie, troche poobijany (pierwsza i jedyna stluczka - i od razu z dwoch stron dostal ;( ), ale niezawodny i bezawaryjny - wartosc obecnie jest niewielka, wiec nie oplaca mi sie naprawiac blacharki, pojezdze jeszcze z rok, kupie mieszkanie, potem troche oszczedzimy z ozna i cos kupimy - a Nissana sprzedam za grosze - bo jeszcze kilka lat ktos spokojnie pojezdzi bez wiekszych awarii. Gdybym kupil nowszy - patrzac na ich jakosc to jakies 1-2k rocznie bym musial dokladac, a do tego utrata wartosci kolejne kilka tysiecy rocznie. A jezdzac starym (bo taki mi zupelnie wystarcza i jest w super stanie mechanicznym) poniekad oszczedzam kase - i to calkiem spora.

Gość ertre
Tadzio a 20 letniego byś kupił ?:P

zalezy jakie auto, jaki ma przebieg, w jakim jest stanie, do czego ci jest potrzebne itp. Ja mam jedenastoletnia mazde i nie zamienilabym jej na nowsze auto z nizszej polki. Jest bezawaryjna, ma dobre wyposazenie, zaplacilam za nia grosze w porownaniu z tym, ile musialabym dac za np 5 letnie auto.

Dokladnie - nowsze auto maja jedna zalete - klimatyzacje (ale nie te w PL, w PL wiekszosc kupuje nowe aby sie popisac przed sasiadami - i kupuje tzw golasa). Nic wiecej. Patrzcie chocby na trwalosc silnikow czy innych czesci mechanicznych. Wynika to z jednej prostej rzeczy - w koncernach teraz rzadza ksiegowi. Kiedys samochod powstawal srednio w 4 lata (od projektu, przez prototyp, testy do premiery w salonie). Nowe bravo powstalo w 11 miesiecy. Podobnie inne. Wystarcyz ograniczyc testy - testerami sa kupujacy - zamiast placic za testy liczysz sie z tym ze bedziesz wiecej naprawial na gwarancji - a i tka wyjdzie taniej - tak mysla teraz w przemysle samochodowym (ofc jakies testy sa robione, ale nikt nie robi juz testow dlugodystansowych)