Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

yvon_1986

Kiedy się robi ktg?

Polecane posty

Gość chodzi ci
o wiek ciazy czy wskazania do badania?

roznie :) ja w 1 ciazy na ktg chodzilam od ok 32 tygodnia codzinnie do poloznej albo szpitala bo maly mial niskie tetno i tak juz do porodu w tej ciazy (poczatek 36 tyg) nie bylam ani razu gin tylko co wizyte slucha serca i to wszystko wg mnie jezeli wszystko jest ok, to na ktg wysylaja zupelnie przed porodem

Gość chodzi ci
Nie jestem ekspertem ktg rejestruje m in ruchy dziecka wiec pow 12 tyg.

dzięki ;) Pytałam tak z ciekawości ;) Kiedy się mogę spodziewać takiego badania :)

KTG raczej nie polega na rejestrowaniu ruchów dziecka. Ja byłam wysłana na pierwsze w 30 tygodniu, potem w razie potrzeby i od 3 tygodni mam co tydzień, ostatnie miałam wczoraj, następne w piątek.

okokokokoko no tak ale ty to z tego co pamietam masz wskazania do wczesniejszego ktg z powodu cukrzycy ciezarnych... a ktg rejestruje tetno skurcze i ruchy dziecka tez... u mnie np. czesto bylo tak ze tetno bylo ok ale dziecko sie nie ruszalo i albo mialam robione ktg jeszcze raz albo usg... na szczescie z mojej corki tylko taki leniuszek byl...

najczesciej jesli nie ma wskazan zdrowotnych do wczesniejszego ktg to ktg robi sie dopiero w okolicach terminu porodu... jak ktos ma wskazania to moze byc znacznie czesciej...

Hmmm przyznam ci się, że to chyba nie było ze wskazań przynajmniej to pierwsze a z względów bardziej przyziemnych. Chodziłam prywatnie i zdzierał ze mnie ile się dało :). To fakt ja też szłam na ktg raz bo się maluszek mało ruszał, a raz bo miałam plamienia, teraz chodzę, żeby sprawdzić głównie jak ze skurczami tuż przed porodem :).

no ja wiem ze przy cukrzycy sie robi wczesniej duzo ktg (tak od 34tc) ja mialam jeszcze wczesniej ze wzgledu na plamienia i skracanie szyjki a pozniej wlasnie ze wzgledu na cukrzyce ciezarnych...