Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gsfgasgaGa

Jemen i inne islamskie kraje są pojeb.....

Polecane posty

Gość gsfgasgaGa

10-letnia Nujood Ali z Jemenu rozwiodła się ze swoim ponad 30-letnim mężem. Jak twierdzi, mężczyzna bił ją, gwałcił i poniżał. Sąd orzekł rozwód i nakazał dziewczynce zapłacić byłemu mężowi rekompensatę - podaje CNN. Zobacz powiekszenie Fot. za cnn.com 10-latka, która odważyła się wystąpić o rozwód Dramatyczne wyznania dziewczynki - Kiedy wyszłam za mąż, bałam się. Nie chciałam opuszczać domu. Chciałam zostać z moimi braćmi, siostrami i rodzicami - powiedziała podczas rozmowy z CNN. Rodzice wyrazili zgodę na wywiad - podkreśla stacja. - Nie chciałam z nim spać, ale mnie zmusił. Bił mnie i poniżał - opowiadała. Zapytana, czy ją torturował, przytaknęła. 10-latka wydana za mąż Rodzice wydali Nujood za mąż w lutym 2008 roku za ponad trzykrotnie starszego od niej mężczyznę. Jak twierdzą, byli wówczas przekonani, że oddają córkę pod opiekę rodziny męża. Ojciec Nujood zapewnia dziś w rozmowie z CNN: mąż obiecał przed ślubem, że nie zbliży się do dziewczynki zanim ta nie skończy 20 lat. Potwierdza to matka 10-latki. Jednak, kiedy niedługo po ślubie dziewczynka poprosiła ją o pomoc, odmówiła. Nie mogła, bo po ślubie Nujood należała już tylko męża. W końcu dziewczynka uciekła. Pojechała do miasta, pod budynek sądu. Poprosiła o rozmowę z sędzią i zakomunikowała, że chce rozwiązać małżeństwo. Sąd dał jej rozwód, jednak - zgodnie z prawem szariatu - nakazał dziewczynce wypłacenie mężowi rekompensaty w wysokości 200 dolarów. Koszty pokrył prawnik 10-latki, związany z organizacjami broniącymi praw człowieka. Po rozwodzie Nujood wróciła do domu rodziców. Jak powiedziała CNN, nie wychodzi na zewnątrz się bawić. Bo wciąż wielu ludzi potępia ją za to, że sprzeciwiła się mężowi i opowiedziała o tym, co ją spotkało. Ponad połowa jemeńskich dziewczynek wychodzi za mąż przed ukończeniem 18. roku życia - podaje CNN powołując się na dane Oxfam International.

Gość goździk.owa
Nie można na tym przykładzie stwierdzić, ze tak jest zawsze. W końcu rodzice uznali to za tak nienormalne, że była telewizja, są uznał to za nienormalne, do dał rozwód. Wiec jest to jakis nienormalny przypadek. A cały islam - to jest po prostu co innego niż to, co mamy my. To , co dla nich jest normalne, dla nas jest noenormalne i na odwrót. Nie mamy monopolu na rację

Gość goździkowa trochę racji masz
ale skoro wszyscy uznali to za nienormalne, to grzywna dla dziewczynki jest tym bardziej nienormalna.

Sory, ale to, że kobieta NALEŻY do mężczyzny, to nigdy nie będzie normalne. I nie mówimy tu o należy ot tak sobie, kobieta nie może tak naprawdę o niczym zadecydować, bez zgody męża nie może nawet iść do lekarza. Najpierw podlega ojcu, jeśli ojciec umrze to braciom, potem mężowi... To jest chore i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej.

Gość goździk.owa
Desiree, to nie jest tak, ze nalezy, zeby jej pokazać, że jest nic niewarta. Spytaj ludzi, którzy tam mieszkaja, którzy islam znaja, a nie takie tam opowiedział dziecioł sowie, strachy na lachy wyczytane w fakcie. Przez taki sam pryzmat mozna by spojrzec na kulturę europejską, wybrac sobie jakieś elementy, żeby pasowało, i powiedzieć, że w kulturze europejskiej na porzadku dziennym jest zabijanie dzieci nienarodzonych, że kobiety są niekochane, bo nikt ich nie chce utrzymywać, że nie ma szacunku do starszych, bo wysyła sie ich do domu starców. Gwałciciele chodzą po ulicach po odbyciu smiesznych kar. A co do wypłacenia grzywny - winna rozwodu jest tam zawsze kobieta. Tez mi sie to nie mieści w głowie, ale tak jest i już. Ale rodzice dostają pieniadze za ręke swojej córki, na wypadek, że jakby miał jej dość, to zeby mieli ja za co utrzymywać, bo takiej zuzytej juz nikt nie zechce. To wszystko sie jakos tam trzyma kupy, tak że te według nas czarne punkty są jakoś niwelowane, tylko jak sie zna same te brzydkie sprawki, a o dobrych sie nie słyszało, to sie myśli, że to piekło na ziemi. A chyba tak nie jest, skoro ludzie konwertują się na islam, z własnej woli. Ludzie, którzy wyrosli w kulturze europejskiej

Gość goździk.owa
Co do chodzenia do lekarza - kobieta idzie do lekarza w towarzystwie meskiego członka rodziny, zeby lekarz jej czegos nieprzyzwoitego nie zrobił. Więc raczej w charakterze ochrony, a nie jak z psem do weterynarza

Wiesz, to nie jest do końca tak, że naczytałam się bzdetów w fakcie. Chodzi mi o sam fakt tego, jakie kobieta zajmuje tam miejsce. Że sama o sobie nie może decydować. Uwierz mi, wolę się sama utrzymać, niż nie mieć nic do powiedzenia...

Gość goździk.owa
to ty wolisz jestes wychowana w innej kulturze i już im jest szkoda Europejek, że ich mężowie tak mało je kochają, ze wysyłają je do pracy i kazą oddawac pieniadze na utrzymanie domu kobieta wcale nie musi tam siedzieć w domu - moze pracowac; całe pieniadze zariobione są na jej fanaberie, bo na dom ma zarabiac w całosci mąż

Gość goździk.owa
Nie mozna oceniac kultury, patrząc na jakieś wyrywki. Trzeba by ja głębiej poznać, poznac wady i zalety, a poza tym oderwac sie od swojego systemu wartosci i jakby "zacząć od nowa", nie filtrując. Ja nie mam jakiejś szczególnej wiedzy na temat islamskiej kultury, więc sie nie podejmuję. Ty tez raczej nie masz

Gość DO_WYŻEJ
Z całego serca życzę Ci abyś poznała tę ICH "kulturę" w taki sam sposób jak ta torturowana dziewczynka.

Gość Woody_Alien
powiadasz? :classic_cool:

Gość gość
Łooo Jezuuuu...wątek z 2008 roku. Obecnie mamy 2014 i w krótce 2015.... To jest inna mentalność. Zamiast interesować się co inne kultury uznają/nie uznają...zacznijmy się interesować naszymi, na naszych terenach yhm?

Gość gość
dlaczego torturowanie 10-letniej dziewczynki nazywacie KULTURĄ !? czy u Was w domach też taka "kultura" obowiązuje że się tak oburzacie...? może wątek i stary ale paradoksalnie na czasie w dobie przejmowania przez islamistów Europy

Gość gość
Mylisz "naszą" kulturę z "islamistami" jak to określiłaś/iłeś. Chrześcijaństwo robi dzieciom wodę z mózgu więc jaka tu różnica pomiędzy "nimi" a "nami"? Islamiści nie przejmują Europy. Media sieją propagandę bo im się to opłaca.

Gość gość
jaka różnica ? odwiedź sobie stronę www.euroislam.pl to się dowiesz, sorry, ale ja nie mam cierpliwości do ludzi twojego pokroju aby im tłumaczyć takie oczywistości /zamachy, szariat, zabójstwa honorowe, kwestia wolności, kobiet itd. itd. itd./ dlatego odsyłam do strony

Gość do gość 08 34
jesteś zwykłym ignorantem

Gość gość
www.euroislam.pl - TO SIĘ DZIEJE NAPRAWDE

Gość napalony na młode
w Jemenie legalna jest pedofilia ?! kvrwa jade tam ! :D

Gość Marcel Adamik LS
chętnie wyru/chałbym taką 1 letnią suke

Gość Marcel Adamik Locus Security
rżnąłbym ją

Gość Marcel Adamik LS
* 1 roczną