Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jedzoneczko

niemowlę na piersi, co do jedzenia potem?

Polecane posty

Gość jedzoneczko

witam. pytanie domam karmiacych swoje niemowlaki piersia. co ikiedy wprowadzacie jako nastepne pokarm. moj syn 2 tyg tem skonczyl 4 mies i na szczepieniu lekarka powiedzial mi zeby dawac mu juz utarte jablko(lyzeczke) i soczek z jablka. a wszedzie pisza ze jak cycem to przez pol roku i nic wtedy wiecej nie dawac. jak to jest u was? co i kiedy wprowadzalyscie?

ja zaczełam wprowadzać jak córka skończyła 24 tygodnie - najpierw dałam spróbować jabłuszka, kleiku ryżowego na moim mleku, rozgniecionego banana potem doszły kaszki, inne owoce itd. Napewno nie wprowadziłabym innego jedzenia niż mleko z piersi po 4 miesiącu - nawet jak lekarka by mi tak powiedziała :O

Gość jedzoneczko
lekarka argumentowala to tym ze lepiej wczesniej choc tak po trochu dawac to jabluszko bo potem dzieci nie cha jesc innych pokarmowniz mleko. kto jeszcze? kto jeszcze?

Ja karmiłam przez pół roku tylko piersią, potem zaczęłam wprowadzać warzywa, jeszcze potem owoce. WHO zaleca karmienie piersią i tylko piersią przez pół roku. To tzw złoty standard karmienia niemowląt. Teraz Mała ma prawie 9 miesięcy, je zupki i owoce. Miałam okres buntu jedzeniowego, ale przeszedł i mam nadzieję, nie wróci. Mleko mamy ma najwięcej witamin i jest o wiele bardziej kaloryczne niż jabłuszko czy marcheweczka. Więc z wcześniejszego podawania jedzenia dziecko nic nie zyskuje, ewentualnie może (ale nie musi) nabawić się alergii pokarmowej, bo nabłonek w jego jelicie jest jeszcze cieniutki. inna sprawa, jeśli wracasz do pracy. Wtedy trzeba zacząć rozszerzać dietę :) Pozdrowionka

Gość a oto streszczenia
Bo te nowe schematy żywienia robią zamęt, w nich ejst napisane, że przy karmieniu piersią trzeba wprowadzać inny pokarm od 5. meisiąca, i gluten też. najlepiej to obgadać z pediatrą.

Ja jestem za starym schematem. Kiedy to dziecku karmionym na butli dawało się posiłki w 5 miesiącu a piersią w 6.I ja się tego trzymałam. Moim zdaniem dziecko 4 miesiące karmione tylko piersią ma jeszcze czas na stałe posiłki.

Gość a oto streszczenia
Moja pani pediatra powiedziała mi to samo: że moje bejbe dobrze przybiera, a zbyt szybkie wprowadzenie stałych pokarmów ją roztyje; zaleciła mi karmienie wyłącznie piersią przynajmniej do 6. miecha. Mam taką możliwość, bo siedzę w domu aż mała skończy 6 mc. prawdopodobnie. Oby tylko biust dał radę :D :D

Ja moje dzieci, chociaż piersiowe, też dokarmiałam przed upływem 6 miesięcy, na zalecenie lekarza. Starsza była ciągle głodna, a młodsza miała problemy z wypróznieniem. Zaczęłyśmy od soku jabłkowego i jabłuszka Gerbera i tylko wyszło im to na dobre.

Ja karmiłam wyłącznie piersią 6 miesięcy, w siódmym zaczełam dawać jabłko, banana, kleiki, zupki. Nawet jakby lekarka mi kazała to napewno bym nie dokarmiała, na wszystko przyjdzie czas. No chyba że dziecko nie przybiera prawidłowo na wadze, to nie ma wyboru.