Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adia18

boje sie ze mam czerniaka..

Polecane posty

Gość Bakomczuszekkkk
u mnie tez to bagatelizuja i tez nie mam chlopaka ,ale mama powiedziala ,ze mnie zapisze do dermatologa w poniedzialek ,swoja droga to dobrze,ze powiedziala mi to fryzjerka bo niby jak ja mialam sama sobie wypatrzec takie cos na glowie?do tej pory nie wiem jak to wyglada

Gość wygląda na zwykłą brodawkę
A niby czemu nie mają wyciąc ? w końcu na głowie też masz skórę, lekarz wycina to z niewielkim marginesem skóry tak by wyciąc całe zanamię. W zależności od wielkości cięcia albo zakładają szwy albo tylko plastrują tak by cięcie dobrze się goiło i ślad był niewidoczny. Niepotrzebnie się zamartwiacie na zapas. Usuwałam znamiona z szyi, ramion, przedramion, pleców, dekoldu...haaaa łatwiej chyba wymienic z jakich części ciała nie usuwałam :-)

Gość raspberrycream
Słuchajcie, mnie to na czerniaka nie wygląda, ale co do tego mam inną historię. Moja ciocia miała problem z okiem. Poszła do lekarza. Okazało się że to czerniak-najgorsza odmiana. Po kilku dniach pół twarzy miała \'zjedzone\'. Trzeba ją było ogolić, nie widziała. Dwa dni temu zmarł a wszpitalu po dwóch miesiącach męki i życia na morfinie. Dlatego własnie niczego nie wolno bagatelizowac i trzeba dmuchac na zimne. Była normalną zdrową kobietą i po 2 m-cach już jej nie ma. Nie żebym kogoś straszyła. Co do autorki, idź do dermatologa. Moim zdaniem to zwykłe znamię, ale on ci powie co i jak :) Pozdrowienia!

Gość gtrhrhjtjtjyk
Jak to czerniaka oka?? ja mam niebieskie oczy ,ale brazowa plamke,ale to nie too ,wiem glupie pytanie

Gość adia18
no wlasnie i tego sie boje..boje sie ze pojde do lekarza,zbadac znamie i w odpowiedzi otrzymam wyrok..tak tak wiem..im wczesniej tym lepiej..tylko jesli bym miala wybor przezyc miesiac w pelni szescia anizeli walczyc i umrzec bo sie nie udalo..to wole przezyc ten miesiac szczescia..wiem glupie gadanie..ale akurat walcze o swoja milosc i gdyby o tak mi sie wszystko skonczylo to byla by bardziej bolesna smierc niz choroba:(

Gość a dlaczego śmierc
Czerniak to nic takiego choroba jak kazda inna i da sie wyleczyc,buzka

Gość a dlaczego śmierc
oczywiscie nie medycyna akademicka ,bo ona to raczej truje niz leczy

Gość adia18
hmm czemu smierc..jednym sie udaje i dostaja druga szanse od Boga inni nie..eh wiem ze nie zawsze konczy sie zle..ale w wiekszosci przypadkow jest za pozno..

Gość oj tam
Dziewczyny, ja nie rozumiem takiego gadania: "nie pójdę do lekarza, bo usłyszę wyrok" a co, jak nie pójdziesz to choroby nie będzie? W magiczny sposób zniknie??? Jeśli tylko pojawiają się jakieś wątpilwości, to TRZEBA po prostu do lekarza biegiem. Tym bardziej, że znamię czy nie pieprzyk to nie od razu czerniak! Jeśli się nie powiększa, nic się nie sączy, to po prostu niegroźna, niezłośliwa zmiana. Ja miałam duże znamię na twarzy. I co? Wycieli mi, blizna właśnie się goi i jest ok. U Was, jeśli jest ryzyko podrażnień np o ubrania, albo wystawiania na słońce, to lekarz może zlecić usunięcie. Tyle że, nie bójcie się, jeśli dermatolog każe z tym iść do onkologa. Taka jest procedura, bo znamiona pod nowotwory podpadają-ale niezłośliwe! Ja swoje miałam właśnie na oddziale onkologicznym usuwane. Głowy go góry, nie ma co się bać, tylko iść do lekarza rozwiać wątpliwości. A nie, myśleć że jak nie pójdę do lekarza to nic się nie stanie :)

Gość a dlaczego śmierc
no ja nic sie nie robi tylko czeka do ostatniej chwili,lub odda lekarzom ,to napewno bedzie zle

Gość oj tam
----> a dlaczego śmierć: czy masz jakieś doświadczenia niefajne z lekarzami? bo wydaje mi się, że niespecjalne zdanie o nich masz?

Gość a dlaczego śmierc
No pewnie,jeszcze pytasz,przeciez lekarze tak naprawde nie lecza tylko dbaja o sprzedaż i własny interes,a tego nie osiaga sie poprzez dobre wyleczenie

Gość adia18
oj ja wiem ze latwo powiedziec idz do lekarza..tylko trudniej jest przekonac wlasnego siebie zeby jednak isc..a szczegolnie jak sie ma 18 lat i mnostwo marzen..a do lekarza pojde:)chociaz znajac siebie umre najpierw:)pozdrawiam i dzieki

Gość a dlaczego śmierc
wtam do lekarza,zrób sobie lepiej sama badania i tyle

Gość oj tam
No wiem że to nie takie proste iść do lekarza. Dla mnie np dentysta to koszmar. Ale jak się raz przełamiesz, to zobaczysz że jet ok! Sama pomyśl, czy lepiej żyć w niepewności czy iść raz do lekarza i mieć spokój? Młoda jesteś, faktycznie lepiej gdyby ktoś ci pomógł. Naprawdę nie ma nikogo? Może babcia, ciocia, kuzynka, koleżanka? Z kimś i raźniej, i może zmobilizować :) A dlaczego śmierć: nie wiem, może nadziałaś się na jakiegoś konowała, ale nie można tak generalizować... Na pewno zdarzają się tacy, dla których pacjent się nie liczy. Ale na szczęście to mniejszość! Ja mam poważne problemy dość ze zdrowiem, leczę się w publicznej służbie zdrowia i jestem zadowolona. Ci lekarze, na jakich trafiam, naprawdę się interesują mną :)

Gość a dlaczego śmierc
Oj tam,tylu lekarzy co ja juz poznałem i zaden nie był naprawde znawca ludzkiego zdrowia,wiekszosc to konowały jak sama sobie nie pomoge to na lekarza liczyc nie mozna zreszt trudno sie dziwic tak sa szkoleni żeby nie wyleczyc,tylko wciagac w kupowanie coraz to wiekszej ilosci substancji trujacych w aptece

Gość oj tam
przesadzasz ;) teoria spisku hyhy

Gość adia18
no wlasnie w tym problem ze na nikogo liczyc nie moge..dlatego tak mi moze trudno..eh ja wszystko w teorii wiem,ale poprostu boje sie wyroku..

Gość a dlaczego śmierc
nie prsadzam,nie dalej jak wczoraj w nocy było u mamy pogotowie i gdybym wczesniej nie sprawdziła poziomu cukru to pewnie mama by zmarła,a tak szybkie podanie cukru podniosło jej poziom do wartosci naturalnej,jak przyjechała karetka to cukier był w normie a oni nie wiedzieli co sie stało

Gość a dlaczego śmierc
oj tam papraki mówie ci,nie warto sobie nimi głowy zawracac

Idzcie z tymi waszymi wszystkimi pieprzami i znamionami do lekarza. Czerniak wcześnie wykryty jest w 100% uleczalny. Wykryty za póxno jest w 100% śmiertelny. Nawet jak badanie histopatologiczne wyjdzie z wynikiem pozytywnym to ważna jest tzw skala Clark i Breslow Jeżeli będa to jedynki to usunięcie tego jest całkowitym wyleczeniem. Czeriak skóry jest bardzo złośliwy a jego złośliwość polega na przeniakniu do ukłądu limfatycznego Te skale mówią o tym jak głeboko wchodzi w tkakę skóry i czy ma kontakt z ukłądem limfatycznym jeżeli zapobiegniecie mu wrastania w głąb skóry to uniemożliwicie ropzrzestenianiu się przerzutów. Skla jeden to czerniak w tkance naskórkowej dlatego jest wyleczalny. Nie zwlekajcie z tym !!!! Czeriaka tak sięwłasnie leczy - usuwa sięznamie a jeżeli po badaniu histopatologicznym wyjedzie ze jest to sięwycina jeszcze więcej zdrowej skóry wokół miejsca gdzie był czerniak.