Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gentelmenowy

Biologia?

Polecane posty

Gość gentelmenowy

mam pytanie do ludzi studiujacych biologie lub tych ktorzy znaja takich ktorzy o studiowali gdzie po biologii moge znalezc prace? moj kumpel mowil mi ze po biologii to mozna isc tylko do szkoly uczyc bo biologow nikt nie chce czy to prawda, bo powaznie rozwazam studiowanie wlasnie tego kierunku.

Gość extra cool 2.00
prawdae :classic_cool:

Znam ludzi, którzy kończyli biologię. Wszyscy zrobili drugi kierunek, bo po biologii nie ma pracy.

Gość gentelmenowy
No właśnie, a coś takiego jak firmy farmaceutyczne czy kosmetyczne, tam to chyba prędzej się jakaś praca dla biologa znajdzie?

Kolega, który studiuje biologie powiedział, że po tym kierunku "można kochać się na ławce w parku"... Firmy farmaceutyczne/kosmetyczne raczej potrzebują osób bardziej wyspecjalizowanych.

Gość w Polsce moze nie
ale na swiecie jest bardzo duze zapotrzebowanie na biologow i bedzie rosło, bo to przyszlosciowy kierunek. No i zalezy czy dobra uczelnia i jaka specjalizacja.

Gość gentelmenowy
bo wiecie ludziska, waham sie wlasnie miedzy ta biologia a chemia. chemia jest chyba o wiele ciezsza do studiowania, chociaz i na tej biologii to chemii nie brakuje. jak myslicie ktoro lepsze?

Gość bezkompromisowy
w firmach farmaceutycznych, jak sama nazwa wskazuje potrzebuja farmaceutow. w firmach kosmetycznych, jak sama nazwa wskazuje, potrzebuja kosmetologow. o firmach biologicznych jeszcze nie slyszalem...

Pomyśl o studiowaniu biochemii, o ile taki kierunek istnieje. Ja z zupelnie innej dziedziny. Wazne, zeby studiowac swoj kierunek, jak chcesz to znajdziesz prace. Zawsze mozna pomyslec o zostaniu na uczelni

DF - no z tego co się orientuję to nie ;) Ale rzeczywiście może spróbuj biotechnologii?

Gość jak jak
biologia jest zbyt ogolna dziedzina zycia, teraz poszukuje sie specjalistow, ale jakbym miala wybieraz to bym zdecydowala sie na chemie, wydaje mi sie ze wiecej perspektyw pracy

Gość domniemam
idź na biotechnologię, nawet się nie wahaj, biotechnologia to wlaśnie dobre połączenie biologii i chemii, no i do tego obecnie bardzo prestiżowy kierunek, no ale niestety jak na prestizowe kierunki przystalo, trudno sie dostac

Gość borek33
ja polecam farmacje, bo i bioloe i chemie musisz zdawac a praca pewniejsza niz po biotechnologii

Gość masssterillla
ja studiuje farmację. I o pracę się po tym nie boję. Biologi sporo, ale chemii 10 razy więcej. Jeżeli ktoś myśli że po biologii znajdzie się pracę w firmie kosmetycznej lub farmaceutycznej, to jest naiwny. Farmacja to chemia, chemia, chemia, fizjologia, farmakognozja, botanika.... Kosmetologia to chemia, estetyka, anatomia... Biologia ma stanowczo za mało z tym wspólnego.

Gość biolożka
pracę znajdziesz w instytucjach zajmujących sie ochroną przyrody, srodowiska, pzremyśłe spożywczym, famaceutycznym, laboratoriach, ew szkoła... prawie kazdy zakład ma komórkę odpowiedzialną za ochronę przyrody, dalej sanepidy, nadleśnictwa, ale prawda jest taka masz plecy masz kazdą prace 🖐️

Gość biolożka
miałam prpozycje pracy w firmie farmaceutycznej jako przedstawiciel handlowy

Gość masssterillla
to prawda, jak szukają firmy farmaceutyczne przedstawicieli handlowych, to w ogłoszeniach piszą o wykształceniu farmaceutycznym, medycznym, chemicznym lub biologicznym. Co nie zmienia faktu że po biologii trudno o pracę. To co biolożko napisałaś to prawda, właśnie tam najłatwiej o pracę. Moim zdaniem warto też już teraz przejrzeć ogłoszenia o pracę i zobaczyć na co jest zapotrzebowanie! Naturalnie sytuacja za kilka lat może się zmienić, ale pewne tendencje na rynku pracy są już widoczne. Ja osobiście zamiast biologii wybrałabym na twoim miejscu gentelmenowy farmacje czy biotechnologie, to moja opinia.

Gość kostek rulez
Gentelmenowy, jaka biologia? teraz tylko farmacja się liczy no i ewentualnie ta biotechnologia, reszta kierunkow do dupy, a o pracy w firmie farmacutycznej to po biologii zapomnij!

Gość destinationnn
hehe, ale pomyslcie teraz, jak laywo dostac sie na bilogie, nawet na renomowanym uniwerku, a jak trudno na farmacje, jest roznica.

Gość ale po co firma farmaceutyczna
to nie jest raczej zbyt ambitne. Mozesz w ramach biologii studiowac genetykę, biologie komórki - to jest przyszlosciowe. No i wszystko, co zwiazane z ekologią bedzi coraz bardziej potrzebne, przeciez wchodza wytyczne unijne, ktos sie na tym musi znac.

Gość destinationnn
to co polecacie ochronę środowiska? po tym kierunku kim się jest? ekologiem? jak już coś robic w kierunku przyrody, to lepiej iśc na inżynierię środowiska, ostatnio ten kierunek widzilaem na liście przyszlosciowych kierunkow.

Gość kotyu
a ekolog to siedzi tylko na drzewie...:-D

Gość dzascvg
a coś Ty się tak tej biologii uczepił, tyle fajnych kierunków, a Ty tylko biologia i biologia. biologia jest do dupy, tyle tylko powiem;-P

Gość nizesd

Gość potrzaskamammm
Witam! Widzę, że ktos w tym topicu wspomnial o inzynierii srodowiska. czy ktos to studiuje lub wie co nieco o tym kierunku, jakie perspektywy pracy itd. zdaje w nastepnym roku mature i wlasnie mysle o tym kierunku z gory dziekuje za wszelkie info:-)

Gość rivarocci_87
znajoma po mgr z biologii (UJ) jest na pielęgniarstwie, bo o pracę w zawodzie trudno

Gość w Polsce ekolog siedzi na
drzewie, bo nie ma u nas dobrego przygotowania w tym kierunku. Polsska biologia niestety lezy, kiepskie laboratoria, bardzo malo publlikacji na skale swiatowa, idiotyczny program - np obowiazkowa pedegogika, zamiast porzadnej porcji informatyki, statystyki - na swiecie to powazna i potrzebna nauka. Idz na studia za granica, ew mozesz sprobowac zmienic cos w naszej, jesli jestes dobry.

Gość to gdzie mozna
pracowac po biotechnologii?

po biotech. zalezy jaka specjalnosc :D mam znjamoych ktorzy sa po specjalnosci spirytus i drozdze iw przemysle alkoholowym pracuja :D po inzynierii srodowiska mozna pracowac w biurach projektowych, w kanalizacji, wentylacji itd najlepiej spr na www danej uczelni jakie maja specjalnosci

Gość to gdzie mozna
a jakie sa specjlaizacje na biotechnologii? przepraszam ze tak wypytuje ale niezorientowana kompletnie jestem