Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fircyk w opale

44 lata i imię ma kasia.Nie dziwne?

Polecane posty

Gość fircyk w opale

Zawsze sądziłam ze dzisiejsze 40stokilkulatki to Bożeny, Teresy,Elżbiety,Doroty, małgorzaty, ale w najśmielszych snach nie sądziłam ze są Kasie,Joanna.. kasie to dzisiejsze 26-33 latki. Jak to mozliwe ze kiedys 40 lat temu dziecku dali imię kasia,Joanna.?

Gość jak to możliwe.........
?:O co za bezsensowne pytanie? o co ci chodzi?:O moaj prababcia miała na imię Katarzyna, a pradziadek Marcin moja babcia urodzona w 1929 roku miała na imię Monika, no i co?:O

Gość szybko
a moj dziadek Kazimierz,pradziadek Alfons powznie:)

Gość fircyk w opale
chodzi o to ze Kasia 80 lat temu czy 40 lat temu to rzadkośc. To tak jakby w dzisiejszych czsach nazwac dziecko Stefania, Stanisława. owszem zadarzały sie nawroty:maria, Zofia, antonii,Franciszek. Ale kiedys nie było"mody". I dlatego mnie dziwi takie cos ze skoro 40 lat temu,czy 80 lat temu imiona były Wanda, Teodozja, Stanisława, Genowefa, Teresa, a tu nagle urodziła sieę Kasia. To jakies zajwisko musiało byc. Pozatym jak ktos juz nie ma pomysłu na imię to nazywa dziecko kasia lub Ania.

Gość fircyk w opale
śmiesznie brzmi jak równolatki za dawnych czsasów -noszą imiona(w małżeństwach):Zenon i Katarzyna. Wogóle nie pasuje to połączenie tych 80cio latków. No albo Katarzyna i henryk. Kompletna klapa. Stare męzskie imiona i żeńskie które w tamtych czasach byly "dziwne" i rzadkie. Tak jak w naszych czasach śmiesznie będie brzmiała Nicole i Ludwik:))) bo gdzies w Polsce apewno jest jakis dziesięcioletni Ludwik i kilkunastoletnia Nicol.

Gość dziwne pytanie
I tu Cię zaskoczę:P Dziecku imie Ania daje sie równiez z pomysłem, moja babcie miała na trzecie Anna, moja mama rownież, a ja mam na pierwsze bo w końcu przestali sie ludzie wtracać i dli mi rodzice takie imię jakie chcieli :) i całe szczescie bo i w PL i za granica gdzie teraz mieszkami nie muszę się wstydzic imienia czy literowac ostro :P

Gość dziwne pytanie
Przeciez Katarzyna to stare imię jak świat!!

no coś ty, ja mam prawie 40 lat i znam pełno Kasiek i Asiek w moim wieku Katarzyna to fajne imię, było dobre 200 lat temu i jest dobre teraz takie ponadczasowe

Gość dziwne pytanie
Rafinka dokładnie! Jestem szcześliwa posiadaczka imienia Anna, moja siostra Katarzyna i jakos nie czujemy się jak dzieci na których imiona rodzice nie mieli pomysłu :D:D:D Ja sie urodziłam 4 lata po ich ślubie, Kasia 11 lat po - to chyba mieli czas :D

Gość dziwne pytanie
Najlepsi byli nasi dziadkowie, którzy jak sie dowiedziali jakie imiona rodzice wybrali powiedzieli że całe szczescie że nie bedą sobie musieli zapisywać jak ich wnuczka ma na imię:D

Gość kasia to było zawsze
popularne imię. Tyle że nadawane było w rodzinach chłopskich (do pewnego czasu oczywiście). W rodzinach pochodzenia szlacheckiego były natomiast Marie (choc do XIXw imię to jako tzw. 'nomina sacra' nie było w Polsce nadawne w ogóle, popularne byly natomiast pochodne tego imienia np. Marianna)

Gość dziwne pytanie
"śmiesznie brzmi jak równolatki za dawnych czsasów -noszą imiona(w małżeństwach):Zenon i Katarzyna. Wogóle nie pasuje to połączenie tych 80cio latków." - wiesz co? zrób sobie wycieczke krajoznawczą na cmentarz i zobacz ile Katarzyn urodzonych ok 1900 roku spoczywa w pokoju.

Gość dobrze po 40stce
najczestsze wsrod moich rowiesniczek:Kasia,Asia,Anna,Malgorzata,Krystyna,Magda,Ewa,Jola,Beata :)

Gość fircyk w opale
ale kasia nadawane raczej było dla dzisiejszych 30 latków a nie 40 stolatków. Kiedys 40stolatki to Teresy i Bożenya nie kasie. jakos ogólnie Kasia to dla dziecka a nie starej baby:)

Gość dobrze po 40stce
jeszcze o Alicjach zapomniałam

Gość dobrze po 40stce
w moim roczniku bylo w kazdej klasie kilka Kasiek:)

Gość dziwne pytanie
W moim też :) (pod 30tke:P )

moja prababcia miała na imię Karolina, troche się zdziwiłam, jak dawno temu się o tym dowiedziałam :P

Gość dziwne pytanie
Zresztą w liceum ekonomicznym było nas 8 Katarzyn i 5 Anek w mojej klasie :P - było wesoło :)

Gość dziwne pytanie
Katarzyna Austriaczka, Rakuszanka, ur. 15 IX 1533, Wiedeń, zm. 28 II 1572, Linz, królowa pol. od 1553, córka ces. Ferdynanda I i Anny Jagiellonki, siostra Elżbiety Habsburżanki, trzecia żona Zygmunta II Augusta; Katarzyna Jagiellonka, ur. 1 XI 1526, Kraków, zm. 16 IX 1583, królowa szwedz. od 1569, córka Zygmunta I Starego i Bony Sforzy, żona króla szwedz. Jana III Wazy od 1562, matka Zygmunta III Wazy; - to apropo niższych sfer

Gość dziwne pytanie
Apropo co ty masz z tą Kasią? pracowałam kidyś w przedszkolu i do średniaków uczęszczałą Marcelina.... i ja do niej cały czas mówiłam Marcelino to Marcelino tamto, az pewnego dnia przychodzi do nie matka z pretensjami że brzydko do jej dziecka mówie! Normalnie krew mi w pięty poszła, o co chodzi? A ta że mam mówić do niej Marcelinko - to ja sie pytam jak dziecko ma imię w dzienniku wpisane :/ sprawa poszła az do dyrekcji, na szczeście jest zasada że do dzieci w placówkach oświatowych nalezy mówić ich imieniem własnym, pewnie ze trudno do kadego mówić Anno czy Katarzyno lub Jakubie ale generalnie tak się powinno. Sprawa Marceliny chyba do końca pozostanie w mej pamieci :/

Gość dobrze po 40stce
do dziwne pytanie na niezlą mamusie trafiłas he he

Gość dziwne pytanie
Porzucona przez męża z jedynaczką - oprócz innej matki nauczycielki najgorszy typ :P

ja mam 40 i na imie kasia, co w tym dziwnego? przy okazji zdradzilam swoje prawidziwe imie ;)

Gość fircyk w opale
50-80 letnia karolina brzmi tak samo smiesznie jak Katarzyna. Natomiast smiesznie brzmi dzisiejsza 10ciolatka-20 sto latka o imieniu Teresa, Dorota, Grazyna czy Wanda.

Teresa? Już za moich czasów było uznawane za niemodne :D To imię moich ciotek, czyli dzisiejszych 60-latek... Tak samo jak Danuta

Gość dziwne pytanie
fircyk w opale - nawet jesli (choć kompletnie sie z Tobą nie zgadzam, bo małe dorotki i duże Doroty to piękne imiona) to najważniejsze żeby człowiek dobrze sie czuł ze swoim imieniem i sie go nie wstydził!!