Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pietnastolatkaelka

co tzn regularny okres?? nie smiac sie mam 15 lat

Polecane posty

Gość pietnastolatkaelka

dzuiewczyny u mnie w klasie maja regularny a ja nie wiem jak sie to liczy za bardzo a troche sie wstydze zapytac mame... prosze powiedzcie

Gość pietnastolatkaelka
dziewczyny ciagle gadaja juz powinno sie miec.. ze jak sie nie ma to moze jest sie chorym itp i ze jest sie bezplodnym... a ja mowie ze tez mam choc nie wiem jak to policzyc

Gość ja mam 26 lat
i nigdy nie liczylam nawet heheh po co :P

Gość no no no...
a do czego Ci ta wiadomość potrzebna? czyżbyś szukała dni niepłodnych do seksu, w tym wieku? No, ale lepiej wiedzieć, niż w rzazie czego płakać, masz rację.. Wpisz w googlach \"Fizjologia i filozofia seksu\" , później na www znajdź temat\"Antykoncepcja lub świadoma prokreacja\" a dowiesz się wszystkiego, m.in. o statystycznych menstruacjach.

Gość no no no...
standardowa długość cyklu menstruacyjnego to 28 dni( od miesiąca księżycowego); są też cykle krótsze np. 26 dni i dłuższe np. 31 dni. Im dłuższy cykl, tym więcej dni niepłodnych jest w 1-szym okresie niepłodności, a to daje więcej dni dla tzw. bezpiecznego seksu w tym okresie, gdyż drugi okres niepłodności jest stały i wynosi 11 dni przed spodziewaną miesiączką. Brak stałości cyklu menstruacyjnego dyskwalifikuje tę metodę "kalendarzyk" jako bezpieczną antykoncepcję.

Gość ale ty pewnie
nie wiesz, że miesiączka to krwawienie z dróg rodnych kobiety/dziewczyny podczas którego wydalana jest z macicy złuszczona śluzówka w której nie zagnieździła się ciąża. Gdy zagnieździ się zarodek/ciąża to krwawienie ustaje na okres 9 miesięcy.

Gość przestańcie z tą antykoncepcją
dziewczyna tylko pyta o to jak liczyć czy ma regularny okres:| A po co liczyć? Bo pierwsze co ginekolog pyta na wizycie, to czy okres jest regularny, ile trwa okres i ile dni trwa cykl. A po co liczyć? Bo nieregularne okresy mogą świadczyć o zaburzeniach hormonalnych. Cykl liczy się tak: dzień, w którym dostajesz okres jest pierwszym dniem Twojego cyklu. Następnie liczysz każdy kolejny dzień, aż do dnia przeddzień okresu. To jest ostatni dzień Twoich obliczeń. Ilość tych dni to właśnie długośc cyklu. W momencie jak dostajesz okres to liczysz od nowa. Np okres dostałaś 21 czerwca, a następny 22 lipca, policz w kalendarzu i wyjdzie Ci, że cykl trwał 31 dni (21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21). Jesli będziesz tak liczyć w kazdym miesiącu to dowiesz się jak długi masz cykl. Często zdarzają sie odchylenia o 1 dzień w jedną lub drugą stronę i tym nie ma się co martwić. W przypadku choroby, zmiany klimatu, stresu, okres może sie spóźnić nawet kilka dni. Jeśli jednak miesiączkujesz dłużej niż dwa lata, a Twoje cykle raz mają 30, a raz 40 dni to powinnaś iść z mamą do ginekologa. Warto abyś miała taki mały podręczny kalendarzyk i w nim zaznaczała za kazdym razem pierwszy dzień okresu np kółeczkiem i kreską dni w których miałaś krwawienie. I to wszystko nie tyle ma związek z antykoncepcją co z dbaniem o swoje zdrowie i kontrolą czy wszystko w organizmie jest w porządku.

Gość ja mam 26 lat
nigdy nie liczyłam długości cyklu miesiączkowego i za to mam 7-dmioro cudownych dzieci.