Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca mamcia

zasilek opiekunczy 60 dni po macierzynskim

Polecane posty

Gość pytajaca mamcia

drogie mamy mam pytanie! czy po urlopie macierzynskim, moge isc na 60 dni zwolnienia (urlop opiekunczy) ? i dopiero pozniej na wychowawczy? umowe mam na czas nieokreslony z 1 dzieckiem nigdy nie bralam zadnego urlopu, a teraz dowiedzialam sie ze szwagierka raz w roku beirze sobie z mezem po 30 dni takiegu urlopu na corke (zdrowa corke?) i doradzila mi zebym taki urlop wziela sobie zaraz po macierzynskim a dopiero pozniej wychowawczy czy tak faktycznie mozna zrobic? czy potrzebne jest zwolnienie od lekarza ze dziecko jest chore? tu jest link: http://www.rp.pl/artykul/157909.html

Gość gfgfffff
Nawet w linku, który podałaś masz napisane: "Zgodnie z jej art. 32 zasiłek opiekuńczy przysługuje pracownikowi zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do lat 14 przez okres do 60 dni w roku kalendarzowym." "nad chorym dzieckiem"

Przysługuje na dziecko CHORE, to że ich córka jest zdrowa nie znaczy, że nie mają papierów na to, że ona \"choruje\"... Jeśli dziecko jest wcześniakiem lub ma jakieś problemy zdrowotne wówczas możesz z niego korzystać. Moja koleżanka korzystała z niego, ponieważ jej córcia miała coś z serduszkiem i miałą zaświdczenie od kardiologa dziecięgo. Pozdrawiam! Kamila

Na zdrowe dziecko do iluśtam lat przysługuje 14 dni w roku pod warunkiem, że nie ma się kto nim opiekować. Może wykorzystać to matka albo ojciec dziecka (np. jak matka jest po cesarce). Płatne 80% wynagrodzenia, tak, jak te 60 dni na chore dziecko.

można to wykorzystać także na innego członka rodziny, jeśli jest chory i nie ma się kto nim zajmować. Np. mieszkasz z matką, ona zachoruje i wymaga stałej opieki. Albo mąż.

Gość gfgfffff
Rafinka podaj podstawę prawną. Tylko tyle :) (z wyłączeniem szczególnych grup, jak służba cywilna itp.) Zgadzam się, że zasiłek opiekuńczy przysługuje tez na zdrowe dziecko, ale tylko w przypadkach określonych ustawą -art. 32, pkt. 1 ustawy zasiłkowej.

no właśnie, to tam poczytaj w jakich przypadkach ;) ja jestem na urlopie a ustawy mam w pracy, kadrową bywam sporadycznie na zastępstwie i nie znam tych ustaw na pamięć ;)

Gość gfgfffff
Nie wiem skąd wzięłaś te 14 dni :P jak już doradzasz, to staraj się podpierac przepisem.

Boże jak ludzie nie umieją sobie radzić :O masz ze strony informacyjnej ZUS: Zasiłek opiekuńczy Prawo do zasiłku Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad: zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. w przypadku: nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko, porodu lub choroby małżonka stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki, pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej, chorym dzieckiem w wieku do lat 14, innym chorym członkiem rodziny (za innego członka rodziny uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat). Prawo do zasiłku przysługuje na równi matce i ojcu dziecka, a zasiłek wypłaca się tylko jednemu z rodziców, temu, który wystąpi z wnioskiem o jego wypłatę za dany okres. Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem do lat 8 i chorym dzieckiem do lat 14, albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę dzieci i liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60. dni w roku kalendarzowym. Zasiłek opiekuńczy przysługuje pod warunkiem, że nie ma innych członków rodziny mogących zapewnić opiekę. W przypadku sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do lat 2, zasiłek opiekuńczy przysługuje nawet wówczas, gdy są inni członkowie rodziny mogący zapewnić opiekę. Od dnia 14 czerwca 2008 r., tj. od daty wejścia w życie ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. Nr 93, poz. 582), zasiłek opiekuńczy przysługuje wszystkim osobom objętym ubezpieczeniem chorobowym, zarówno obowiązkowo, jak i dobrowolnie. Przed tą datą zasiłek opiekuńczy przysługiwał ubezpieczonym podlegającym obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu (pracownikom, członkom rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych oraz osobom odbywającym służbę zastępczą), a od dnia 16 marca 2007 r., tj. od dnia ogłoszenia wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 6 marca 2007 r., sygn. akt P 45/06 (Dz.U. Nr 47, poz. 318), zasiłek opiekuńczy przysługiwał także osobom objętym ubezpieczeniem chorobowym dobrowolnie, ale tylko w ograniczonym zakresie - z tytułu sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do lat 14 oraz innym chorym członkiem rodziny (w tym z tytułu opieki nad dzieckiem w wieku powyżej 14 lat zadowolona?

coś tam jednak zmienili wynika z tego, że na zdrowe dziecko do lat 8 też przysługuje 60 dni, pod warunkiem, że drugi rodzic jest chory