Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

jak to jest wkoncu z tymi wcześniakami?

Polecane posty

czytam i raz piszą tak a raz siak. Od kiedy ciąza jest donoszona? od 36 tyg 37 czy 38 tyg?? wydawalo mi się że od 38 ale co wchodze na jakąś stronkę to widze, ze onaczej jest napisane....

od 38 tygodnia, tak bynajmniej powiedzial mi lekarz i polozne :) Ja syna urodzilam w 38 i powiedzialy ze akurat donoszony i ze gdyby btlo tydz wczesniej, to juz by byl wczesniak

moj synek urodzil sie w 37 i uznali go za wczsniaka wiec jak widze tez roznie :P chyba tez zalezy od stanu i rozwiniecia dziecka

Gość dog in de fog
ja urodzilam w 38 tyg-porod o czasie

pestka uznali go za wczesniaka tzn ze lezał w inkubatorze? kiedy wyszliście do domu? podawali mu jakieś leki?

dziewczyny piszecie ze urodzilyscie w 37 tyg... tzn ze to bylo 36 tyg i np 5 dni... czy ze 37 tyg i np 2 dni?? jak liczycie te tygodnie?

MaMani odlicz sobie 14 dni od daty porodu i to jest granica porodu o czasie. dzień wiecej i jest to wczesniak :) czyli np 37 tydzien i 6 dzień to jeszcze wczesniak a 38 tydzien i 1 dzien to juz porod o czasie. Ja urodzilam w 38 tygodniu i 7 dniu, wpisali mi poród w 39 tygodniu.

podobno od 36 ale musi wazyc co najmniej 2500 :) wtedy ciąże uznaje sie za donoszoną oczywiscie skonczone 36 tyg

Gość Anna1077
Ja urodziłam córkę dzień po zakończeniu 36 tygodnia, czyli 4 tygodnie przed teminem i mała uznana była jako urodzona o czasie. Mój lekarz specjalnie czekał z cesarką do tego dnia, bo mówił, że wtedy już nie będzie wcześniakiem.

mamani- nie nakręcaj się :) pamiętasz jak było z mantodea???? chcesz też przenosic ??:D a własnie gdzie jest mantodea jakoś jej nie widzę? co do pieluszek moja mama w białym będzie w przyszłym tygodniu- nareszcie :O sory wiesz gdybym wiedziala , że tak to się rozwlecze to bym cię nie fatygowała- ale mamie zapomniało się powiedzieć, że to w innym mieście.......bywa.........

jana no wląsnie z tego co dziewczyny pisza to nie ejst to takie oczywiste jak mi sie zdawalo na poczatku... ja malą urodzilam w 39 tyg i 4 dni i mam wpisane ze w 39 tyg urodzilam :-/ roznie to wszystko liczą...

Gość Anna1077
MaMani boisz się, ze urodzisz przedwcześnie? masz jakieś problemy?

ike a to nie o mnie chodzi :) ja sie wczesniejszego porodu nie spodziewam. nic na niego nie wskazuje jak narazie. a co do pieluszek to jak cos bedziesz wiedziala to napisz prosze :) ja czekam na te wiesci :D

to jeszcze napisz co z mantodeą :P

37 czyli 3 tygodnie przed spodziewana wyliczona data .. moj synek wazyl 3 kilo .. potem mu spadlo do 2,5 .. lezal w inkubatorze bo mial zoltaczke i byl dokarmiany ... oczywiscie mogl wyjsc z waga taka jaka mial przy urodzeniu .. lezalam tydzien w szpitalu ... strasznie mi bylo zle i smutno ... ale teraz juz ma roczek i jest przecudny :)

Aha, no dobrze. To oni wpisują całe skończone tygodnie, czyli 39 tydzien i 4 dni to jest skonczone 39 tygodni i tyle wpisują. Mi wpisali 39 tydzien bo akurat równo tyle wyszlo. Z resztą rodziłam cały dzien i jakos sie juz pomieszałam w obliczeniach...

i ja sie w zyciu nei spodziewalam ze urodze wczesniej .. mam tez core ktora urodzilam idealnie w terminie .. biegalam po schodach ..slizgawkach karuzelach i bylo ok ... chyba synek mial pecha :P ....

To chyba nie zależy tylko od tygodnia ciąży, na innym foum dziewczyna urodziła w niepełnym 35 tygodniu ciąży dziecko, które ważyło około 3 kilo i mierzyło ponad 50 cm, w inkubatorze było tylko kilka dni i zostało wypuszczone do domu. Fakt faktem, że niedługo przed porodem dziewczyna dostała zastrzyk na szybki rozwój płuc u dziecka. Może to miało wpływ? A może ogólny stan dziecka? A może to, że było rozwinięte mocno ponad wiek?Ja jestem w trakcie 25 tc (34 i kilka dni), wczoraj na wizycie lekarz zmierzył macicę i odrzekł, że ciąża donoszona, mogę rodzić.

Jestem w trakcie 35 a nie 25 tygodnia, rzecz jasna :-)

W szpitalu gdzie rodzilam i u lekarzy u których byłam ciąża donoszona to skończone 37 tyg. Ja urodziłam 37+4 i był to poród o czasie

a ja wyczytalam ze przed 35 tyg to napewno jest wczesniak bo sie jesczze surfaktant nie wytworzył. dopiero po 35 tyg jest go na tyle ze dziecko moze sie :urodzic"...

nie wiem dlaczego w takim razie lekarz wczoraj orzekł u mnie ciązę donoszoną. I dodam, że nie jest to byle jaki lekarz, jest ordynatorem ginekologii od przynajmniej 10 lat.Hm.. może miał na myśli to, że urodzenie dziecka teraz nie będzie już zagrożeniem? Nie wiem ale napisałam, bo zrozumiałam to jako9 możliwość urodzenia w pełni rozwiniętego dziecka już teraz...

mamani to ja upierdliwie zapytam jeszcze raz może wiesz gdzie się podziewa mantodea??

ike mantodea z tego co wiem jest w domu. ma slicznego kudlatego kochanego synka :D:D i sie nim zajmuje. ostatnio rozmawialam z nią kilka dni temu i wszystko bylo u niej ok :) nglka ja nie mam poijecia. moje madrosci pochodza z internetu a widze ze co strona to inne wiadomosci wypisane wiec naprawde nie wiem jak to jest. skoro tak ci powiedzial lekarz to napewno ma racje

mamani , to że ma synka to wiem:) urodziła jak jeszcze bywałam tu czesciej co za zołza na kafe nie zajrzeć pozdrów ją ode mnie:)

ike oki jak bede z nia pisac to jej przekaze pozdrowienia :D:D:D ja ponawiam pytanie do mam ktoryh dzieci byly wczesniakami- ile lezaly w inkubatorach ? kiedy pozwolili je zabrac do domu?