Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariola. śląskie

przeziernosc karkowa 2,1mm

Polecane posty

Gość mariola. śląskie

w badaniu usg wyszlo mi ze kosc nosowa mojego maluszka w 12tyg+4dniu miala 2,1mm. lekarz powiedzial, ze zespolu raczej downa nie ma i zaproponowal testy krwii dodatkowe (na te wyniki wciaz czekam). Jakie Wy przeziernosci karkowe mialyscie u swoich dzieciaczków? Mam sie czym martwic? bo 2,1 mm to chyba sporo jak czytam w artykulach ze inne dzieci maja tylko 1mm np. dzieki za odp :)

Gość mariola. śląskie
na usg ta wartosc przeziernosci karkowej jest oznaczona jako NT. no nie wierze ze zadna tego nie miala :(

Gość toraja
ja mialma u maluszka przeziernosc karkowa o ile dobrze pamietam 0,9mm ale niemam pojecia jaka jest norma tej przeziernosci..bedzie napewno dobrze nie przejmuj sie na zapas;-)

Gość mariola. śląskie
toraja i zdrowa dzidzie urodzilas? czy jeszcze jestes w ciazy?

Gość toraja
jestem w 16tygodniu ciazy;-)ale lekarz powiedzial ze malenstwo zdrowe...tazke skoro twoj tez wykluczyl raczej zespol downa to naprawde nie masz sie co martwic na zapas

Tak czytam i czytam o tej przezierności karkowej i z tego co wyczytałam wychodzi mi że lekarz Ci tylko strachu niepotrzebnie narobił.

Gość kaaaaaaaaaaaasia
w 12 tc NT 1,3 , a jakie CRL miałaś, bo to też ważne, może maluszek jest duży - norma jest zdaje się do 2,5 - nie martw się

Gość Pati77
u mojej corci przieronosc karkowa NT w 13 tyg i 2 dni wynosila 1,2 mm .Corcia urodzila sie zdrowa

Gość mariola he he
kość nosowa nie mogła miec tyle ile podajesz, bo byłaby ogromna:D, rzec by można, ze całośc twarzy Twojego dziecka zajmowałby nos:D A tak serio, to właśnie fałd karkowy, miał 2,1 mm, a kość nosową pewnie lekarz stwierdził (gdyby jej nie było, oznaczałoby to zespół downa;) ). Taka przezierność nie jest jakas tragiczna, jest w górnej granicy, ale nie musi oznaczac najgorszego... Teraz do Ciebie należy decyzja czy robisz dalsze badania na potwierdzenie, ze maluszek jest zdrowy, czy czekasz na rozwój wydarzeń:)

Gość mariola. śląskie
Artigiana skad wiesz? mozesz podac link do jakis takich norm w necie zebym poczytala jak masz?

Gość mariola. śląskie
Dziewczyny sorry pomylilam sie w pierwszym poscie.w pierwszym zdaniu mialo byc przeziernosc karkowa a nie kosc nosowa. sorki. caly czas rozmawiamy o przeziernosci karkowej (NT) a nie o kosci nosowej:)

Gość mariola. śląskie
ta przeziernosc karkowa wyszla mi dokladnie (patrze na usg) 2.10 mm. Wiec to to samo co 2,1mm tak? kurde zwariowac mozna

Gość to zalezy gdzie je bedzie
do autorki: mam nadzieje, ze wszystko sie dobrze skonczy i Twoje malenstwo bedzie zdrowe. mam jednak takie trudne pytanie gdyz nie orientuje sie, bo o tym raczej sie nie mowi, co wlasciwie dzieje sie kiedy okazuje sie, ze dziecko jest chore np na zespol downa? czy dokonuje sie terminacji ciazy?

Gość mariola. śląskie
nie wiem, ale pewnie mozna usunąć. chociaz z tym polskim prawem to nic nie wiadomo... a znajac relia to pewnie kaza rodzic dzieci obciazone chorobami genetycznymi :(

dzieki za odpowiedz. mam nadzieje, ze wszystko bedzie oki 🌻

Gość mariola. śląskie
ja tez :) a wiesz moze co do tych milimetrów? czy to ta sama wartosc?

Gość mariola. śląskie
czyli czy 2.10 mm to to samo co 2,1 mm?

w kwestii usg nie umiem Ci odpowiedziec, ale co do wymiarow to wydaje mi sie, ze jest to to samo.

Gość mariola. śląskie
dziewczyny jak to u was bylo z tym NT??? powiedzcie cos

Gość mariola. śląskie
cos malo osob tu pisze na tej kafeterii alebo tylko u mnie mało bo temat malo ciekawy a co dla niektorych nawet nie zrozumialy :(

podniose bo sama nie mam o tym pojecia

przyjmuje się że wartość NT nie powinna przekroczyć 2,5mm ja będąc w ciaży miałąm 1,7mm (znaczy się moja córcia ;) ) i wszystko było i jest dobrze :) kiedy wartość NT jest w górnej granicy lub ją przekracza to lekarz proponuje bardziej dokładne testy - test z kwi PAPP-A lub inwazyjne badanie - amniopunkcja. Po amniopunkcji wiadomo NAPEWNO czy dziecko będzie miało zespół Downa, zespół Patau czy zespół Edwardsa - (najczęściej występujące tzn. występują rzadko ale wyższe NT może na nie wskazywać) [mato masło maślane :O mam nadzieję że jednak da się to zrozumieć] Mariola - jeśli kość nosowa została uwidoczniona, a NT jest w porząku to przeań się zamartwiać bo ani Tobei ani Maleństwu to nie służy :) jeśli chcesz, to idź jeszcze do innego lekarza na usg i poproś o sprawdzenie przezierności karkowej ale wierzę że wszystko będzie dobrze, głowa do góry :) 🌻

Gość mariola. śląskie
ziarenko jak najbardziej da sie zrozumieć :) To bylo moje 3usg w czasie ciazy wiec moze teraz poczekam juz do 18-20 tyg, chociaz slyszalam ze mozna robic usg nawet dwa razy w tyg a dzidzi i tak sie nic nie dzieje ze usg jest calkowicie dla niej bezpieczne. Ale skoro tak to czemu NFZ refunduje tylko 2-3 usg przez cala ciaze, przeciez to 15 minut usg a jaki spokoj ducha dla kobiety- chytrusy:/ podzielacie moje zdanie apropo tego usg, czy smialo moge isc i sobie zrobic jeszcze chociazby ze dwa :) bo juz 3 usg i trzech lekarzy nie moga sie pomylic co do NT :)

Mariola - ale NT można zmierzyć tylko do końca 13 tyg ciąży więc jeśli się jeszcze łapiesz to idź prywatnie - wiem że na to potrzebne są pieniążki ale chyba lepiej zapłacić za badanie i mieć spokój umysłu niż ciągle się zamartwiać. Pozdrawiam! :)

Hej! Właśnie odszukałam na początku mojego topiku "wymiary" mojego maleństwa, które teraz ma 5 m-cy. Lekarz powiedział, że jest ok. A moja córeńka jest cudna i wspaniała :D Wklejam Według usg jestem w 13 tyg i 4 dni. Pomiary: CRL - 76 mm, BPD - 23 mm, AC - 72mm, FL - 9 mm, NT - 2,4 mm, Kość nosowa - 1,8.

Gość mariola. śląskie
dzieki Sylwunia! Poróznałam sobie nasze "wymiary" i troche spokojniejsza jestem bo sa zblizone, ale to i tak milimetry główna role tu graja wiec nigdy nic nie wiadomo... gratuluje córeczki. Jak sie nazywa i jak Ci poród minął? wiem ze to bylo wieki temu ale moze cos napiszesz, bo to nastepna rzecz o ktora sie martwie :)

Mariola porownałam z postami na innym forum i tam dziewczyny z takimi wymiarami jak podałaś miały wszystko ok.

Moja córeńka ma na imię Uleńka :D A poród? Bólu już nie pamiętam. Nie ma to wiekszego znaczenia, byle bez komplikacji.