Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariola. śląskie

przeziernosc karkowa 2,1mm

Polecane posty

Witaj Mariola. Jestem od czerwca mama blizniat. U jednego z nich przeziernosc karkowa wynosila 2.9. Lekarze straszylli chorobami genetycznymi lub wada serca. Poszlam na dodatkowe badania i mowili iz ryzyko w takim przypadku wynosi 1:80. radzili dodatkowe badania inwazyjne na ktore sie nie zgodzilam ze wzgledu na ryzyko uszkodzenia plodu. Pol ciazy zamartwialam sie co bedzie jak urodze dzidziusia z wada genatyczna,pod koniec ciazy mi przeszlo, zaczelam myslec bardzeij pozytywnie. Dzis jesetm mama calkowicie zdorwych i pieknych dzieci i bardzo zaluje tego stresu jaki zafundowalam im i sobie. Powiem Ci ze podobny przypadek mial kuzyn mojego meza i rowniez jego synek jest zdrowy. Mysle ze u Ciebie jest tak samo i nie masz sie co martwic

Gość piotruh
Chcialbym uspokoic wszystkie mamy (przyszle) odnosnie tej przeziernosci sam mialem z zona duzo stresow i nerwow jednakze u naszego maluszka stwierdzono 3.8 mmm pappa wynik 1.50 ze wskazaniem na ZD lub wady genetyczne po amniopunkcji okazalo sie( 3 tyg w stresie ) ze dzieciak zdrowy zadnych wad srad i innych glupot serce zdrowe jak dzwon i pytanioe po co sie martwic ludzie przestancie sie stresowac Przedewszystkim wiara , wiara i jeszcze raz wiara ja osobiscie jestem osoba wqierzaca i nie tracilem nadziejei a mialem powody do tego NT to nie wyrok a normy to normy ... lekarze w calej europie dobrze oceniahja takie przypadki i wcale ich to nie dziwi wiecej dla kobiety moze wyzadzic stres to prawie 20% ryzyka jesli juz o normach mowa ale jakos wszyscy sie przejmuja i ....nic sie nie dzieje takze prosze przyszle mamy nie traccie nadzieji i uwierzcie ze bedzie dobrze My z zona jestesmy tego przykladem wiec glowy do gory z powazaniem i zyczeniami zdrowia dla wszystkich Was

U mnie NT bylo 1.3 mm i kosc nosowa widoczna ale nie pamietam ile miala... A tak tytulem wyjasnienia NFZ refunduje tylko 2-3 usg przez cala ciaze bo z medycznego punktu widzenia tyle calkowicie wystarcza :)... W sumie najwazniejsze jest badanie w 12-13 tygodniu kiedy bada sie wlasnie przeziernosc karkowa i kosc nosowa i okresla sie wiek ciazy i drugie ok 20-22 tygodnia kiedy to sprawdza sie wszystkie organy wewnetrzne, konczyny i glowke. Ewentualne dodatkowe badania USG to tylko i wylacznie dla dobrego samopoczucia i konfortu mamy ;) ... a za dobre samopoczucie i konfort NFZ nie placi :P Zreszta tak jest w wiekszosci krajow w Europie (na swiecie nie wiem ;) ) ... we Fr gdzie mieszkam tez sa tylko 3 a mowia nawet ze mozna by odejsc od ostatniego badania (ok 32 tyg) bo z medycznego punktu widzenia nie wnosi ono nic ...