Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dr Pigulka

Problem Z TABLETKA 72 godzinna,

Polecane posty

Gość Dr Pigulka

mam problem gdyz moja dziewczyna zjadla pare dni temu tabletke 72godzina po... i coraz gorzej sie czuje tzn strasznie boli ja brzuch itp, czy moga sie wypowiedziec panie ktore maja jakies dowiadczenie w tej dziedzinie gdyz chcialbym uspokoic moja pocieche:/ z gory dzieki

Gość Dr Pigulka
ludzie bylym naprade wdzieczny za pomoc!!!!!!

Jest to Antykoncepcja po...mamy 72h na wykorzystanie jej,oczywiscie nie można jej stosować zamiast antykoncepcji,stosuje się ją w nagłych wypadkach gdy nie było zabezpieczenia lub ono zawiodło stosuje się 2 tabletki,pierwszą trzeba zazyć do 72 h po stosunku natomiast drugą po 12h po tej pierwszej nie jest to środek poronny ponieważ działa zanim dojdzie do zapłodnienia,zapłodnienie właśnie następuje po tych 72 godzinach,więc musimy zdąrzyć przed tym czasem jak działa: opóźniania proces owulacji (jeśli jeszcze do niego nie doszło) zagęszcza śluz w szyjce macicy, co utrudnia dostęp plemnikom.

Gość Dr Pigulka
ona dostala tylko jedna tabletke 2x mocniejsza gdyz w polsce tylko podaja tabletki w 12godzinnych odstepach... a moze sa jednak w polsce tez pojedyncze ??? od zazycia tabletki minelo 6dni, wczoraj wystapilo lekie krwawieni:(

Gość Dr Pigulka
czy mialby ktos jeszcze do doadania :/=????

moze homrolny tak na nia zadzialaly? tabletka po zaiwera ich bardzo duzo.

Gość Dr Pigulka
dzisiaj mowila caly czas ze ja brzuszek boli:/ i nie wiem jesli tak bedzie jeszcze 2 dni trzeba bedzie isc do lekaza chyba ?

albo okres jej sie zbliza? po tabletce "po" moze wystapic wczesniej okres

Pewnie Twoja dziewczyna brała escapelle... ja też miałam bóle brzucha i ogólnie źle się czułam po tej tabletce... a krwawienie to normalna rzecz, po 7 dniach powinno wystąpić od przyjęcia tabletki

ja nawet nie odczulam ze wzielam escapelle, a krwawienie mialam jakos normalnie po parunastu dniach

Gość Dr Pigulka
tabletka nazywa sie VIKELA dawka 1,5mg w polsce jej nie ma bo sprawdzalem na google, nie jestesmy w polsce tylko w Austrii.

Gość Dr Pigulka
czyli krwawienie wystepuje normalnie po zazyciu tej tabletki ? i bule brzucha ? z tego co wiem okres ma miec dopiero za 2,5 tygodnia

czasami jest tak ze masz krwawienie po tabletce czasami ze masz normlanie w terminie

w ulotce do tabletek escapelle było napisane, że powinno wystąpić krwawienie do 7 dni od przyjęcia pigułki...i u mnie tak było. Ale nie może idzcie do lekarza jeśli macie wątpliwości. Te tabletki zawierają bardzo dużą ilość hormonó, więc różne skutki uboczne mogą wystąpić..

Gość Dr Pigulka
ELINKA a ty bralas taka tabletke ?

Gość Dr Pigulka
jesli bym znal na tyle jezyk by mozna bylo przeczytac technicznie ta ulotke to nie problem, ale nie znam na tyle i nie znalazlem jej w polsce

kiedys escapelle, krwawienie mialam normlanie w terminie jakos po 2tygodniach, nic a nic nie odczulam ze cos wzielam. ale mnei to niewiele rzeczy rusza wiec... ale jak ja mmam miec okres to dobrze czuje co mnie boli i w jaki sposob

Gość shuishdicuuidbcibsud
Escapelle czyli tabletki 72 h po !!! Skuteczność działania antykoncepcyjnego tej metody jest wysoka i ryzyko ciąży wynosi 0,4% w ciągu 24 godz. od stosunku. Z upływem czasu jednak skuteczność zmniejsza się i ryzyko ciąży wynosi ok. 2,7%, gdy preparat przyjęto po 72 godzinach. Spadek skuteczności wraz z upływem czasu powoduje, że preparat powinien być przyjmowany w pierwszej dobie, a jego dostępność w aptekach powinna być całodobowa. Dizewczyny dojście oocytu II rzedu (czyt. komórka jajowa) do odpowiedniego miejsca w macicy i zagnieżdżenie się w niej zajmuje jej od 4 do 5 dni!!!!!!!!!!! Nie martwcie sie tylko biegnijcie po tabletki MI SIE UDAŁO

Gość kiniaczek
słuchajcie 3.marca wzielam tabletke PO (12h po stosunku). Wczoraj tj. 7.dnia od zażycia tabletki wystąpiło u mnie krwawienie (mniej obfite niż zwykle). Lekarz przepisał mi tabletki anty Yasmin i kazał wziąc 1.dnia kiedy pojawi się krwawienie. Tak też zrobiłam i wczoraj przyjełam 1.tabletkę anty. Mam jednak wątpliwości, czy to jest krwawienie, czy może plamienie wynikające z przyjecia tabletki PO i jak to się teraz będzie miało co do mojego zabezpieczenia przed ciążą???

Skoro już zaczęłaś brak tabletki, to przyjmuj je nadal regularnie. Prawdopodobnie owe krwawienie to jednak naturalna miesiączka.

Gość kiniaczek
obliczając z cyklu, krwawienie wystapilo dokladnie po 28dniach. zobacze dalej jak to bedzie wygladalo... Nurtuje mnie tylko bardzo, czy w owej sytuacji jestem normalnie zabezpieczona biorac tylko tabletki?

Gość kiniaczek
Czy może dla pewności powinnismy zabezpieczac sie narazie dodatkowo...

Gość anonimowazwyboru
znam osobiście dziewczynę, która po 6-8 h od współżycia zażyła 1 tabletkę i po 12 h znów 2, ale nie zadziałały po miesiącu zrobiła test i wyszedł pozytywny... w koncu gdzieś musi zawitać te setne procenta na niezadziałanie, są to bardzo silne tabletki, może też dlatego czuc się źle, zycze powodzenia

Gość Róza666
witam.. parę dni temu współżyłam z chłopakiem i pękła prezerwatywa.. po godzinie od tego zdarzenia wzięłam tabletkę 72 po... i boje sie czy ona rzeczywiście zadziałała... czy jest możliwość taka ze zaszłam w ciąże.. ? dodam ze byłam 2 tyg przed okresem ...

Gość DRY
Czy zawsze występuje krwawienie po zażyciu tabletek 72 po

Gość gość
Tak nprawde powiem Wam ze warto spróbowac jeszcze czegoś jeszcze a mianowicie Diafragma Caya, ktory jest środkiem antykoncepcyjnym przeznaczonym dla wszystkich kobiet, które w sposób naturalny i bezpieczny chcą się zabezpieczyć przed niechcianą ciążą.