Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kiki777

Proszę o przepis na ciasto ze śliwkami

Polecane posty

Czy zna ktoś przepis na ciasto ze śliwkami? Chodzi mi jakieś ucierane, na które wrzuca się śliwki. I takie, w którym śliwki nie toną:). Bo drożdzowe jest za suche, kruche za twarde.A wszystkie inne przpeisy jakie mam( np na ciasto z olejem) nie sprawdzaja się, bo albo ciasto rośnie zbyt małe, albo śliwki toną. Może ma ktoś sprawdzony, 100% przepis. Bardzo mi zależy;).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam,wielokrotnie piekłam ten placek. Kostka margaryny szklanka cukru + 2 łyżki cukru do piany 3 jajka 2 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia ok kg węgierek Margarynę rozetrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodać kolejno żółtka,mąkę z proszkiem i śmietanę.Ciasto powinno być gęste.Ubić pianę z białek,odłożyć 3-4 łyżki piany,a resztę wymieszać z ciastem.Wyłożyć na blaszkę.Na wierzchu ułożyć skórkami do dołu przepołowione i wydrylowane śliwki. Ubić pozostałą pianę z tymi dwiema łyżkami cukru i posmarować nią wierzch upieczonego ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piekę to ciasto w zwykłej tortownicy.Pięknie wyrasta na wys.ok 5 cm. Śliwek nie obtaczam,tylko uważam,żeby były dokładnie osuszone po myciu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Minia1
Na kwadratową blachę:) Pychota - robiłam i dziś też zamierzam :) Ciasto ze śliwkami Składniki na ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 kostka margaryny * 3 łyżki cukru * 5 żółtek * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na pianę: * 5 białek * 1 szklanka cukru dodatkowo * śliwki węgierki ok. 70 dag Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, oddzielić 1/3 ciasta - odłożyć do zamrażarki. Resztę ciasta wyłożyć na posmarowaną blachę i lekko zapiec. Ubić pianę z cukrem. Na zapieczone ciasto wyłożyć wypestkowane śliwki, następnie pianę. Na górę zetrzeć ciasto z lodówki. Piec ok. 45 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przepis mini jest równiez sprawdzony przeze mnie i dlatego bardzo go polecam,wszystkim smakuje.najlepie upiec go dzien wczesniej,zyby miał czas sie dobrze schłodzic. ps,tylko,ze ja nie podpiekam,wkładam od razu całosc do piekarnika na ok40-50min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
acha i ja cale ciasto zamrazam dzielac je na 3 czesci,łatwiej wtedy jest je zetrzec na tarce wprost na blache.trzecia czesc jest najmniejsza,bo tre ja na góre,juz na ubita piane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Minia1
Ja dzieliłam na równe , ale dziś podzielę tak jak pisałaś - czyli trzecia najmniejsza, bo jak ją tarłam na pianę, to troszkę osiadła. W smaku było przepyszne, ale pianka lekko zniknęła w śliwkach :) Mniam...mniam.....z lodówki rzeczywiście najsmaczniejsze...:]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Upiekłam ciasto z przepisu She71. Dziękuję bardzo She.Pyszne!!! Wszystkim samkuje. Wyrosło ładnie, ale śliwki mi i tak opadły:P.TZn nie całkiem na dno, tak 1 cm od spodu sie zatrzymały.Nie wiem dlaczego.Były suche.Może byly za duże? W każdym razie to ciasto chce upiec na niedzielę, a dziś spróbowałam czy mi wyjdzie.I wyszło. Za drugi przepis też dziekuję:).Również wyprobuje:).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kiki777 Cała przyjemnośc po mojej stronie :) Nie wiem,czemu śliwki opadły :( Ja zawsze robię ze zwykłymi węgierkami,które są raczej małe.Może to było powodem,ze jak piszesz Twoje były duże. Cieszę się,że smakowało. Muszę też je upiec :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pozdrowienia i powodzenia...
She,mam pytanie....a ta piane rozłozyc na upieczone ciasto i tak zostawic? nie zapiekac jej juz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pozdrowienia i powodzenia... Tak,piana na upieczone ciasto i tak zostawic,już nie zapiekac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja wczoraj piekłam taki
oto placek 4 szklanki mąki pszennej 2 szklani cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 4 całe jaja 4 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszać dobrze łychą drewnianą albo zwykła , zalać na blachę i na to dać owoce, ja dawałam wiśnie ale można każde, jeśli dasz śliwki to zrób je na ćwiartki , nie wiem ile sie to powinno piec bo w przepisie nie było podane, i wyjmuje sie je na oko, mi ciasto sie udalo, bylo pyszne, mięciutkie, pulchne, odpowiednio słodkie, długo zachowuje świeżość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepis
ciekawy ale ta ilość proszku do pieczenia przeraża.Nie czuć tego proszku w cieście?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja wczoraj piekłam taki
nie, dobrze będzie:) a łyżeczki mogą byc płaskie albo 3,5 a nawet 3 jak kto woli, w przepisie bylo 4 wiec dalam 4

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mopz
A ja wam zaśpiewam ;) Robiłam to ciasto w szkole mając 10 lat, piekliśmy masowo w szkolnej stołówce. Do tej pory pamiętam tekst. Szklankę mąki, cukru szklankę, Zaraz wsypię do miseczki, Potem proszku do pieczenia, Dodam jeszcze dwie łyżeczki, I dwa jajka i na koniec Roztopionej margaryny I zamieszam tylko tyle, By się razem połączyły. Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak, Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak, Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak, Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak. Teraz śliwki poukładam, W natłuszczonej tortownicy I do pieca włożę ciasto Na około pół godziny, A gdy będzie już gotowe, Znaczy chrupkie i rumiane, To zaproszę koleżanki, Babcię, dziadka, tatę, mamę. jest proste i pyszne ;) Tylko zawsze daję składniki podwójnie, na dużą blachę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Raa
2,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 masło roślinne 1,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek masło miskować z cukrami, dodawać po 1 całym jajku i szczyptę soli. dodawać po trochu mąki/przesiane z proszkiem/ na koniec można dać ok. 4 łyżki mleka lub śmietanki. Wyłożyć na blachę a na to owoce- śliwki, wiśnie, rabarbar lub jakieś inne. Piec ok 40 min. w 185 st. C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chociaż na tym forum
ludzie są dla siebie mili :) :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomeriggio
Sluchajcie nie smiejcie sie, ale co to znaczy utrzec margaryne z cukrem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomeriggio
jeszcze jedno, to ciasto z przepisu She jaka ma konsystencje? Taka babkowa? I czy sliwki nalezy posypac cukrem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziś piekłam ten placek. pomeriggio ----> W misce,w której przygotowujesz ciasto,mieszasz margarynę (wyjmij ją wcześniej z lodówki) z cukrem na gładką masę.Możesz mikserem,możesz ręcznie. Ciasto jest takie właśnie babkowe. Śliwek nie posypujesz cukrem,ciasto jest odpowiednio słodkie,a po upieczeniu smarujesz resztką piany z białek ubitej z cukrem-robi się taki jakby lukier,który osładza te śliwki,jeśli trafią się kwaskowate-ja akurat na takie trafiłam :O Aha,ciasto jest na niezbyt dużą blaszkę,ja dziś piekłam w prostokątnej 22cm/28cm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciastolubna
A ja mam prośbę,jeżeli ktoś zna przepis na takie kruche ciasto ze sliwkami.To ma byc takie ciasto gdzie z dolu jest kruche nastepnie sliwki i na górze kruche.To chyba takie samo ciasto co na szarlotkę.Uwielbiam takie ciasto ale nie umię go wykonać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciastolubna
nikt nie zna przepisu na tekie pyszne kruche ciasto ze śliwkami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mojitka22
She79 albo kto inny, ratunku!:D Wieczorem bede robilam ciasto ze sliwkami i mam pytanie. Czy te sliwki trzeba wczesniej przekroic i cos z nimi zrobic, aby puscily sok przed dodaniem do ciasta? Czy jak chce dodac troche orzechow wloskich do ciasta, to musze wczesniej je sparzyc, aby lepiej smakowaly w ciescie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mojitka22
She71, troche Cie odmlodzilam;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mojitka22 ---> ale mi przyjemnośc zrobiłaś :) Ja śliwki myję na cedzaku.Potem je przekrajam na pół i wyciągam pestkę.Zostawiam na tym cedzaku.One sobie obeschną,a ja w tym czasie szykuję ciasto. Co do orzechów-nie wiem.Jedyne orzechy,które dodawałam do ciasta,obsmażałam-robiłam taki karmel z orzechami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mojitka22
Przelozylam robienie ciasta na dzisiaj i mam jeszcze jedno pytanie. Jaki tluszcz jest najlepszy? Zwykla margaryna, np. Kasia czy palma do pieczenia z dodatkiem masla?(kupilam wlasnie te druga) A moze maslo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mojitka22
Jeszcze jedno pytanie;) Czy jak wyloze te piane na upieczone ciasto, to ono nie bedzie mialo posmaku jajka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja do pieczenia używam Palmy,czasem Kasi.Masła to tylko do kremów. Pewnie już zrobiłaś to ciasto....Jak dla mnie-nie czuc jajka w tej pianie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość śliwkowo mi
myślę że zamiast tej piany na wierzchu mógłby być również cukier puder - co o tym myślisz she??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×