Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze ktos wie

czy jestem karany czy nie

Polecane posty

Gość moze ktos wie

jakies 8 lat temu skatowałem typa, kaczki nie były u władzy prawo było łagodne i dostałęm zawiasy 2 na 5 skonczyły mi sie te zawiasy i przybili mi ze ukradłem auto. dostałem 6 miesiecy na 1,5 roku. pokonczyły mi sie te zawiasy juz dawno podbno po 6 miesiacach jak sie skoncza zawiasy wyroki sa zacierane, prawda to. jak myslicie jak zajde o swistek o niekaralnosci ktory kosztuje chyba 50 pln czy dostane ze jestem niekarany. ??

Gość perwsze slysze
o takim kwitku, a z tego co wiem to nie wymazuje sie zawiasów. tylko po prostu jak juz minie ich termi to juz nie wróci

Gość mathhhhhhhhhhhh
nie dostaniesz i ci sie nie należy

he he... nie dostaniesz tego zaswiadczenia, ale jest jeszcze jedna możliwość...

Gość moze ktos wie
pierwszy wyrok w 1997 dógi w 2003

Gość moze ktos wie
dostane kolego, jesli wyroki sie pozaciertały tojestem prawnie nie karany. tak mi sie wydaje, podobno paradoks polskiego sadownictwa.

Gość ech wiesz co ..
raczej nei dostaniesz :( jesli zanotowane to bardzo mi przykro :(

Gość ZZZZZzzzzzzzzzzzzzzz
kolego jestes juz nienotowany mozesz nawet pracowac w policji zaraz ci to udowdnie.

twoje papiery leżą w kartotece 5 lat... ale nie wiem czy od dnia wyroku czy od zakończenia zawieszenia...

Gość ZZZZZzzzzzzzzzzzzzzz
Osoba wobec, której wydano wyrok z zastosowaniem warunkowego zawieszenia wykonania kary jest osobą karaną. Jej dane osobowe znajdują się w Krajowym Rejestrze Karnym. Osoba ta może jednak ponownie nabyć status osoby niekaranej jeśli upłynął odpowiedni okres czasu od chwili, gdy wyrok został uznany za wykonany. Konieczne jest więc zatarcie wyrok. Informacja, że wyrok wydany został 15 lat temu i że wydano go z zastosowaniem warunkowego zawieszenia wskazuje, że prawdopodobnie uległ już zatarciu. Dla jednoznacznej odpowiedzi konieczne jest podanie więcej szczegółów. Zgodnie z kodeksem karnym zatarcie z mocy prawa następuje jeśli: - czyn objęty wyrokiem nie jest już zabroniony pod groźbę kary (art. 4 § 4 KK) lub - upłynęło 6 miesięcy od pomyślnego zakończenia okresu próby przy warunkowym zawieszeniu wykonania kary (art. 76 § 1 KK) lub - upłynęło 10 lat od wykonania, darowania lub przedawnienia wykonania kary pozbawienia wolności (art. 107 § 1 KK) lub - upłynęło 5 lat od wykonania, darowania lub przedawnienia wykonania kary ograniczenia wolności bądź kary grzywny (art. 107 § 4 KK) lub - upłynęło okres roku od wydania prawomocnego orzeczenia o odstąpieniu od wymierzenia kary (art. 107 § 5 KK). Przy skazaniu na karę dożywotniego pozbawienia wolności zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od uznania jej za wykonaną od darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania (art. 107 § 3 KK).

Gość moze ktos wie
oba były w zawiasach, nie było odszkodowań. hehe to moge nawet zostac politykiem.

Gość moze ktos wie
niezle zryty kraj heheeh jawny paradoks karany ale nie karany heeheh kocham ten kraj.

Gość ninety nine
Nie chce cie wprowadzać w błąd ale moj kolega który mial zawiasy powiedzial ostatnio coś takiego ze sam fakt ze było się karanym, znika z papierów po 10 latach ....czyli tak jakby fakt zawiasów nie skreśla cię na cale życie ( jemu chodzilo o pracę w wojsku lub policji bo o tym marzy ale to dopiero za x lat.. ) tak więc upłyniecie terminu zawiasow swoja drogą, a widnienie w papierach swoją ... co do zaświadczenia - nie wiem

Gość ninety nine
No wlasnie, ZZZZzzzzzzz dobrze pisze

Gość ZZZZZzzzzzzzzzzz
OMG PROSZE, NIE WIERZYCIE ZERKNIJCIE DO KK Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby. § 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5 [obowiązek naprawienia szkody].