Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakiissss

rosyjski czy angielski? jaki jezyk warto studiowac?

Polecane posty

Gość jakiissss

Gość ajkis taki
zadko spotykany w pl. serbskinp, turecki, grecki bo tacy tlumacze tluka nawiecej kasy francuski ang niemiecki i wloski sa oklepane bardzo juz

Gość tu mieszkam
W Poznaniu jest cos takiego, jak fil. rosyjsko-angielska, dobry kierunek, mam tam sporo zanjomych, nie narzekaja na brak mozliwosci pracy

Gość slslslslslsls
języka to się warto nauczyć. A studiować to chyba że chcesz być nauczycielem.

Gość zgadzam sie z slslsls
angielski to teraz standard, wiec nie warto go studiowac, ale warto znac. To samo niemiecki, natomiast poza tym mam takie samo zdanie jak slslsls

Gość tu mieszkam
Niekoniecznie, mozna pracowac np. jako manager eksportu

Gość ajkis taki
ja znam 4 jezykiw tym 2 studiowalam i nauczycielka nie jestem, trzepie niezla kase na tlumaczeniach

Gość sialalaaaaaaaaaaaaaaaa
ja studiuje rosyjski

Gość kornellla
ja skaldalam papiery na filologie rosyjska i angielska. Mimo ze dostalam sie tu i tu, wybralam angielska. Zwalszcza ze bedzie duze zapotrzebowanie na anglistow z tym wprowadzeniem obowiazkowego angola od pierwszej klasy podstawowki. A rosyjskiego kto sie teraz uczy? To już wymarlo

wcale nie wymarło, znajomy studiuje fil.czeską i na znajomość tego języka jest zapotrzebowanie...

Gość kornellla
a jak masz dylemat to proponuje jak ja. studiuje w NKJO angielski teraz na III roku. skoncze mam licencjat z angola. za rok ide wlasnie na te filologie rosyjska, skoncze za 3 lata mam licencjat z rosyjskiego. w 6 lat mam opanowane dwa jezyki na bardzo dobrym poziomie. gdzie normalne studia trwaja 5 lat, to tylko rok dluzej a juz mam dwa kierunki

ooo, bohemistyka, tez mnie kreci czeski:D ale coz.. chcialabym zaczac jeszcze jakas filologie, myslalam o iberystyce, ale nie wiem czy jest sens...no i kiedy?nie chce studiowac do 30 roku zycia.

Gość wasik
a najlepiej to na lingwistyke stosowana isc, ale to strasznie ciezkie studia, no ale jednoczesnie dwa jezyki masz albo tak jak kornela, tylko tu juz nie masz magisteki tylko dwa licencjaty

Gość wasik
do sialalaaaaaaaaaaaaaaaa: a co studiujesz?

Gość innaaaa
kornellla ---> a w jakim miescie studiujesz?

Gość kornella
koncze NKJO w Przemyślu, a za roczek skladam na filologie rosyjska do rzeszowa. oczywiscie rosyjski od podstaw ang zaawansowany, chcialam najpierw isc na rosyjski, ale pomyslalam ze jak bede miala angielski w ktorym juz siedze pare dobrych lat opanowany, to bedzie mi latwiej tej cyrylicy sie uczyc:-D

Gość kornella
tylko ten bol, ze nie bede pania magister, bo bede miec dwa licencjaty, ale moze po tym rosyjskim znowu cosik wykombinuje:-D

czemu ma byc ci latwiej uczyc sie cyrylicy, znajac ang? ja studiuje filologie rosyjska jak wyzej napisalam.:) uwazam, ze nie ma sensu, tak lapac wszystkie sroki za ogon, chyba, ze skonczyc jedne kierunek i wtedy dodatkowo isc na drugi,a nie troche tego, troche tego..ale kazdy robic jak uwaza, powodzenia!

Gość olasamola
ja skonczylam licencjat z ekononmii marne szanse na znalezienie pracy. znam troche ang ale jakos szybciej przyswajam rosyjsi ide teraz na filologie rosyjska...i zast sie czy warto ....czy po rosyjskim sa jakies szanse

Gość kornella
no przeciez skoncze NKJO i ide na drugi kierunek. do sialala: co zamierzasz robic po filologii rosyjskiej?

Gość kopes
o rany, idelany temat dla mnie. ja tez dostalam sie i na filologie rosyjska i angielska i nie wiem ktora wybrac, mam totalny metlik w glowie, po ang chyba wiecej mozliwosci, ale rosyjski tez jest modny... ludzie doradzcie cos

zamierzam zostac tlumaczem przysieglym. chcialabym jeszcze zaczac nauke innych jezykow, ale nie wiem zbytnio jak sie za to zabrac. nie wiem ktory wybrac, nie wiem czy moze w ogole sie brac, czy moze skupic na tym rosyjskim.

kopes --> ja bym ci radzila isc na rosyjska, a angielski caly cas szlifowac, na kursach, czy we wlasnych zakresie. takie moje zdanie.

Gość kornella
ojej sialala, to podziwiam, tlumaczem przysieglym, straasznie trudno zostac, taki trudny egzamin na to, ze nawet najlepsi odpadaja. A Ty rosyjskiego zaczelas sie dopiero na studiach uczyc, czy maials juz wczesniej opanowany?

dlatego wlansie zamierzam, ale nie wiem czy mi sie uda, czytalam o tym egzmainie i sie troche podlamalam, no ale zoacze jak bedzie wygladac moja znajomosc jezyka po tych 5 latach.. zaczelam sie uczyc dopiero na studiach. a jak nie tlumacz, to mysle, ze jezyk sie przyda, dlatego tez mysle o nauce kolejnego, bo jak nie uda mi sie z tlumaczem, to chce miec co wpisac w cv, bo sam rosyjski to lipa.

skończyłam rusycystykę w 2000 r. i od tej pory nie miałam z nim w ogóle do czynienia mogłam mieć jakieś tam dorywcze tłumaczenia albo uczyć w szkole - oba warianty mało pociągające dobrze jest umieć dobrze jakiś język, ale jako dodatek do "konkretnego" zawodu wtedy jesteś specjalistą w danej dziedzinie i możesz współpracować z "zagranicą"

Gość angielski zna duzo lepiej rosy

Gość kornella
sialala, dobrze myslisz:-) teraz duzo osob uwaza ze same jezyki nie wystarcza, trzeba miec jeszcze jakis fach w reku, po NKJO moglabym juz uczyc w szkole itd. ale chce miec jeszcze jakis drugi kierunek, nie wiem moze zamiast tego rosyjskiego zdecyduje sie na magaisterke z angielskiego i dopiero jako pani magister filologii angielskiej zaczne sie tego rosyjskiego uczyc. a moze zamiast rosyjskiego wybrac jakis inny kierunek, bardziej konkretny? Jak myslicie co(jaki kierunek) jest dobry w polaczeniu z anglistyką?

Gość kornella
do Ewa33: czym się teraz zajmujesz? pracujesz jako kto? pewnie po tym rosyjskim zdecydowalas sie na drugi kierunek:-)