Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panikara jedna chyba

Jak oszczędzałyście się w czasie ciąży?

Polecane posty

Bo u mnie nawet brzuszka jeszcze nie widać, a ja już świruję, że jak pójdę po zakupy, to coś się stanie, że jak będę chodzić w upale po ulicy, że jak podniosę z podłogi ciężką książkę... Też tak miałyście przy pierwszym dziecku?

:D

ja myśle ze to ci minie z czasem... jak juz przywykniesz do ciązy i przestaniesz biegac do wc i sprawdzac czy okres dostalas to i taka nadmierna troska o siebie i dziecko minie :) Przynajmniej u mnie tak bylo :D

Mam nadzieję, że minie, bo świruję :D Tak się cieszę z ciąży :):):)

Jaka Twoja córeczka jest śliczna :)

W siódmym :)

oo no to tak jak myślalam sam poczatek dopiero. widzialas już serduszko na USG?

Widziałam :):):) Mój lekarz ma mnie dosyć, biegam do niego prawie codziennie :D

ja sie oszczedzalam od polowy ciazy bo musialam (zagrozona mialam)a pozniej to sie oszczedzalam bo mialam brzuch wielkosci powietrznego balonu i sie nie moglam ruszac bo sie zaraz zmachalam wiec chcac nie chcac sie oszczedzalam bo nie mialam sily sie ruszac...

hehe to ja jestem twouim przeciwienstwem. niecierpie lązic do lekarza a on mi kazal cala ciaze co 2 tyg chodzic na wizyty... dobrze ze to juz koniec bo USG jest super ale wizyty w doktora i badanie bleeeee :D:D:D:D

e bez przesady wiadomo że trzeba się oszczędzać np nie przemęczać się , nie podnosić bardzo ciężkich rzeczy znaleźć czas na odpoczynek . Dbaj o siebie i wszystko będzie ok

No ja chyba zgłupiałam z nadmiaru szczęścia :D

No tak to jest z pierwszysm dzieckiem, ja na początku też myślałam ze mnie na rękach będą nosić a tu czarna rzeczywistość, pranie, zakupy, sprzątanie ... a dziś myłam okna i wieszałam firanki, nie mówiąc o sprzataniu pod kanapą którą trzeba było przesunąć. Dla niewtajemniczonych : jestem w 35 tc. Ale moja ciąża nigdy nie była zagrożona i mogłam normalnie funkcjonować.

slonko ja tam sie nie oszczedzam raczej no chyba ze juz naprawde mi slabo ( a w sumie powinnam lezeć i no spe łykac tylko u mnie to niewykonalne z malą rozrabiarą) ale powiem Ci ze nie odwazylabym sie myc okien w 35 tyg :D Niestety to nie zabobon i podnoszenie rak do gory ( a przy myciu okien to trzeba robic) bardzo źle wplywa na przyszlą mame i dzidziusa0 moze dosc do omdlenia. no i jeszcze lązenie po parapetach, krzeslach, balkonach... pod koniec ciazy rownowaga juz jest "zachwiana" ... Podziwiam, ze się odwazylas :D

Ja tylko starałam się nie dżwigać a tak czułam się na tyle dobrze,że nie było żadnych odstępstw od normy : )) bardzieje moje otoczenie na siłe mnie oszczedzało wyreczajac z pierdół niz ja siebie. grunt to zdrowe podejscie i nie ma co popadc w paranoje ,sama ciąża to stan fizjologiczny a nie żadn chworoba,no chyba ,że lekarz prowadzacy ukierunkowuje nas na inny styl tryb zycia jezeli ciaza tego wymaga bedac np.zagrożoną ....

onfim - dziękuję bardzo :)

Normalnym to tego bym nie nazwała :D Owszem nie należy harować do utraty tchu czy też dźwigać tonę zakupów ale no bez przesady :) Ja do 13 tygodnia przez 7 tygodni leżałam plackiem więc rzeczywiście byłam jak hrabina i niczego nie robiłam gdyż ciąża była bardzo zagrożona.A potem robiłam to co teraz robie,z wyjątkiem dźwigania bardzo ciężkich rzeczy (oczywiście nie mówię tu o 2 kg ziemniaków:))

Nie oszczedzalam sie! Oprocz studiow w 5 miesiacu staz sobie wymyslilam wiec studiowalam i chodzilam do pracy jedyne to lezalam cale wieczory na kanapie

MaMani ---> długo nad tym myślałam (nad myciem okien) i mowiłam dość wyraznie przy całej rodzinie że trzeba to zrobić, bo od Bożego narodzenia nie było ruszane, a jak urodze to nie chcę trzymać dziecka wśrod tych brudów. Mówiłam i nikt nie zareagował że to zrobi, więc sama powolutku, bez zbędnej gimnastyki, z przerwami jak sie zmęczyłam i dałam radę. I ciesze się że to zrobiłam, bo tu nikt nie kwapi się do pomocy a teraz będa się wstydzic, bo widziala to kupa sasiadów i na pewno powiedzą "mojej" rodzince kilka słów ... moze to ich czegoś nauczy, bo oni to sa tacy że boja się tego "co ludzie powiedzą" Teraz trochę boli mnie kręgosłup a poza tym to wszystko OK. Rodzinka męża naprawdę mnie nie oszczędza - starsza siostra męża (32l) wstaje rano, kąpie się, szykuje na 13-tą do pracy... wychodząc wydaje mi polecenia - zrób pranie, ugotuj coś, sugeruje że łazienka brudna - czasami mam to w d .... ale w końcu robię wszystko co trzeba bo nie nauczona jestem w syfie żyć. A nikt poza mną raczej tego nie zrobi ... Ale juz niedlugo przeprowadzka !!!!!!

jestem w 23 tc, oszczędzałam się mocno do około 10-12 tc, chociaż gdy jeszcze nic nie wiedziałam dźwigałam pewnie coś cięzkiego. Teraz: pracuję 8 h dziennie, dojeżdżam w zatłoczonych autobusach trzymając się kurczowo rurki, by nie wywrócić się przy jakimś szalonym kierowcy, dużo spaceruję ( w tym urlop w górach i wędrówki po łagodnych szlakach w emerytalnym tempie), dźwigam maksymalnie do 3 kg na 2 ręce, myję okna, sprzątam, ale zawsze tak, by nie przeforsować, czyli z umiarem. Korzystam z kas pierwszenstwa, bo po to one są, a nogi puchną częściej i kręgosłup też się szybciej męczy.