Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Do Warszawiaków/ Warszawianek

Dzielnica Ursus w Warszawie- pytnie

Polecane posty

Od października rozpoczynam studia w Warszawie. Mam ofertę wynajęcia domu w dzielnicy Ursus, jakoże w ogóle nie znam stolicy- mam pytanie: jak jest to dzielnica? Spokojna? Kto tam mieszka ( nie chiałabym trafić na coś a la praga)? Czy ładna okolica? z góry dziękuję za odpowiedź!!

Gość dla mnie Ursus to jest zadupie
a nie dzielnica Warszawy. Fatalny dojazd do centrum, strasznie długo dojeżdżasz i ludzie... nie polecam

Gość Mądraliński 28
Urus słynał z fabryki ciągników, teraz to głównie satelicka dzielnica Warszawy. Najlepszy dojaz z Ursusa jest pociągiem, nie musisz stać w korkach w Alejach czy Grujeckiej. Nie spodziewaj się pięknych zabytków , czy osrodków kultury wysokiej. Od zwykła sypialnia

Gość Mądraliński 28
Grójeckiej oczywioście :P

Acha, już mam teraz to zobrazowane :) Dziękuję Wam bardzo!

zadupie, bo jeszcze nie tak dawno było to zwykłe miasteczko w pobliżu Warszawy. Widziałam jakies obskurne domy z okna pociągu jak jechałam na wakacje. Od jakiegoś czasu stał się "dzielnicą" ale z Warszawą w sumie niewiele ma wspólnego. To właśnie taka "Praga" Nigdy bym się tam nie przeniosła z Mokotowa

Gość Mądraliński 28
Akurat z praga Ursus nie ma nic wslnego. praga to jedyna w tej chwili dzielnica Warszawy nie dotknięta warszawskim snobizmem. Jesyne miejsce obok sasjkiej Kepy z klimatem. Warszawa zaczeła się na pradze i na targówku. Co innego ursus który był odzielna miejscowością która 10 lat temu weszła w struktury Warszawy. Nie ma tam ruder, ale są za to same bezduszne nowe blokowiska

pewnie że niewiele ma wspólnego.... Chodziło mi o wygląd i pokrój ludzi tam mieszkających. Chyba nie powiesz mi, że chciałbyś mieszkać w pobliżu Targowej :-)

aha, i raczej na Starym Mieście się ta Warszawa "zaczęła" jesli już a nie na Pradze :-)

Gość Mądraliński 28
Widac że gówno wiesz o Warszawie Warszawa zaczeła się na prawym brzegu Wisły na wysokości obecnego Bródnana poczatku 13 wieku. Tam był gród Warszawy Na starówce Warszawa zaczeła sie 300 lat później Jak mam to zdanie rozumieć? ""jakiegoś czasu stał się "dzielnicą" ale z Warszawą w sumie niewiele ma wspólnego. To właśnie taka "Praga" Praga ma wiecej wspólnego z Warszawą nież większość dzielnic

Gość Mądraliński 28
Wypadałoby abyś chcoaciaż znała podstawy historii o swoim mieście. A później się dziwić że Warszawa to miasto bez klimatu A jak ma być kilmat jak jej mieszkańcy nie znają podstawowych informacji o swoim mieście

Gość Mądraliński 28
A przy Targoej mieszkałem 3 lata Nigdy mi ani moim znajomy sie nic nei stało. Sama mówisz ze na pragę nie jeździsz ale wiesz ze jest tam na pewno neibezpiecznie. To tak samo jak czytać negatywne wypowiedzi na onecie osób które w Warszawie nigdy nie były.

Gość vievioooora
No nie zgadzam sie ze Praga jest nietknieta snobizmem! Troche sie pozmienialo ostatnio i tam sa modne kawiarenki, kluby, bloki z ogrodami na dachu, nowe kino, centra handlowe itd itp.. Nie mieszkam tam, ale nawet bym chciala, czego nie mozna powiedziec o Ursusie. Ursus jest daleko, stoi sie w korkach, jest brzydki a towarzystwo nieciekawe.

Mądraliński - nie mądrzyj się tak :-) Jestem Warszawianką od pokoleń, ale wszyscy są z lewobrzeżnej Warszawy. Nie napisałam, że nie bywam na Pradze, tylko, że nigdy nie chciałabym po prawej stronie Wisły mieszkać. Być może nie znam tak dobrze historii jak ty. Ale człowiek uczy się przez całe życie... Dzięki tobie wiem więcej o Pradze. Dziękuję. Ale i tak mnie do niej nie przekonasz :-) Miłego dnia i nie denerwuj sie tak od rana

Proszę od Pragi się odpintilintać. 20 lat tam przeżyłam i żyję.Ta dzielnica przynajmniej ma charakter.Wolę praskiego złodzieja od dewianta z innych dzielnic.

Gość Mądraliński 28
Ja cie wcale nie chcę do Pragi przekonywać Ja też jestem z lewobrzeżnej Warszawy a konkretnie z Zoliborza. Ale w przeciwieństwie do ciebie uważam ze Praga jest jedną z fajniejszych dzielnic w Warszawie

masz prawo tak uważać :-) Pozdrawiam

Gość vista wez mnie nie wkurwiaj
ursus?bylam tam u siostry.ladna dzielnica,bogata w emerytow.jezdzi skm-a czyli ten pociag do miasta.mi sie podoba ta dzielnica.ale tobie moze nie

do miasta jedziesz skm-a 15 minutek!!!i tylko skm mozesz jezdzic.hehe co mi sie tam podoba to ten szybki pociag.bo linia jest puszczona nad miastem i nie ma korkow:P

kolezanko sprawdz miejsce swoich studiow i czy masz dojazd!!!albo najlepiej napisz nam gdzie masz szkole,a warszawiacy ci odpisza czy jest szybki dojazd(metro,skm).cobys nie stala dwa godziny co dzien i na boga nigdy z emerytami:P

Gość Mądraliński 28
To prawda że że SKM jedzie do centrum około 20 minut Tyle ze najpierw do tego pociągu trzeba się zmieścic a uwierz mi ze to wcale nie takie łatwe :)

Gość jestem z pragi
Urodziłam się po tej stronie Wisły, potem mieszkałam na Ochocie-tam to dopiero snoby siedzą :O Tylko mokotow jest gorszy pod tym wzgledem :O Praga ma super klimat i jest samodzielną czescia Warszawy :] gdyby nie school to bym nie jezdzila na druga strone :P

Gość jestem z pragi
autorko, powiedz gdzie sie dostalas, to powiemy skad jest dobry dojazd :P

Ale mnie wkręciłeś z tą Pragą. To chyba ty historii nie znasz. Zdziwiłam się trochę ale poszperałam i... ...Praga jest jedną ze starszych dzielnic Warszawy, jej obszar włączony został formalnie do miasta u schyłku XVIII w. lecz dopiero w 1945 r. nastąpił podział na Pragę Południe i Pragę Północ. Jednak to ja miałam rację, choć nie kłóciłam się zanim nie sprawdziłam, że początek Warszawy powstał w okolicy Mariensztatu ..Warszawa zawdzięcza swa nazwę rycerzowi z rodu Rawów (Rawiczów) o imieniu Warsz, właścicielowi wsi istniejącej od XII/XIII w, na terenie obecnego Mariensztatu. Kiedy w końcu XIII wieku sprowadzeni z Torunia bogaci kupcy założyli tutaj gród książęcy, nadano mu nazwę "Warszowa".

Gość Mądraliński 28
Ale ty pieprzysz bzdury Zamiast wikipedi poczytaj sobie lepiej źródła historyczne Gród i osada na Bródnie Starym wchodzą w skład jedynego wczesnośredniowiecznego kompleksu osadniczego, jaki znamy z obszaru dzisiejszej Warszawy Ustalono, że zespół z Bródna zamieszkiwany był w okresie od X do XI w. Gród spłonął na początku XI w. Niestety nie wiemy, czy przyczyną pożaru był napad rabunkowy, czy też wybuchł on wskutek przypadkowego zaprószenia ognia. Osada powstała nieco wcześniej niż gród, przetrwała jego zagładę i istniała przez cały XI w. W XIII gród był częścią dużego skupiska ludzkiego. To tu zaczeła się Warszawa

przede wszystkim ja do ciebie nie używam słów powszechnie uzywanych za obraźliwie. Może i był tam wcześniejszy gród na Bródnie, ale Warszawą się nie nazywał. Zresztą wszystko mi jedno. Żegnam niemiłego kolegę

Gość Mądraliński 28
No strasznie jestem nie miły