Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kaatioszkaa

ile wasze 10-miesieczne dzieciaczki spia w dzien?

Polecane posty

Gość Nawet Fajna Mamuśka
mój Mikolam ma 10 m-cy i śpi czasem 1 h za caly dzien, ale raczej jest nauczony systematycznie o 10 rano- 2h i o 15:00 2 h. Chodzi już sam wiec szybko sie męczy:) a o 20:30 idzie spać na noc i spi do 7:00.

moja tez chodziła przy meblach w tym czasie ... a spała i śpi bardzo mało :)

Gość Nawet fajna mamuśka
ja myslę że nie ma sie czym przejmować, ale jak widać że dziecko już jest zmęczone to można spróbowac położyć, czytałam,że jesli sie nie nauczy dziecko jakiegoś cyklu snu, i nie bedą to stałe pory, to dziecko pomimo zmęczenia może nie spać,ale to nie choroba, trzeba je tego nauczyć.

tyle to wiem,tylko ze ja zawsze mam z nia problem z usypianiem wieczornym nie chce spac ani w lozeczku ani w lozku ze mna jak sie klade i chce jej cos poczytac to wlazi na mnie i probuje zabrac ksiazke :) zasypia tylko w wozku nawet nie musze jej bujac wystarczy ze ma swoj wozek i lezy w nim usypia. teraz sie wyprowadzilismy mieszkami sami wiec postaram sie ja jakos przestawic na normalne spanie i nawet jak bedzie plakala te 3 nocy to sama jakos to zniose bo z dziadkami to nie bardzo zawsze im zal i tylko mi utrudniali

Gość bababetix
moj spal okolo 1,5 -2 godzin raz dziennie

Gość Nawet Fajna Mamuśka
wiesz z tym czytaniem to nie najlepszy pomysł bo 10 miesięczne dziecko bardziej interesuje jak smakuje ksiązka niż co w niej jest, ja nauczylam małego że sam zasypia, po prostu daję go łożeczka i już, i zasypia, czasem tylko jak widze że sie tuli to wezme go na ręce i pobujam go na bujaku śpiewając jakąś kolysankę, ale on przy tym nie usypia tylko potrzebuje pieszczot, ciesze sie że nie zasypia nigdzie indziej jak w lożeczku, mialabym klopot.

Gość evelina535
Mój synek ma 1o miesięcy i śpi w ciągu dnia 3 razy po pół godziny. Chyba mało, nawet nasza pani doktor mówiła, że mógłby pospać dłużej. Wieczorem zasypia o 21.30 i tylko na rękach. O położeniu do łóżeczka przy pierwszych objawach senności nie ma mowy, wstaje przy szczebelkach i chce wyjść albo bawi się wszystkim co znajdzie. W ogóle cały dzień nie ma chwili żeby sobie spokojnie posiedział, cały czas coś musi robić. Nie ważne jak bardzo jest zmęczony harcowaniem na czworakach, sam nie zaśnie i tyle. W nocy budzi się raz na jedzenie, kilka razy na przytulanie. Kiedyś wyrośnie z tych pobudek, czekamy na to ;)

Gość Mam starsze dziecko bo
dwuletnie które w ciągu dnia śpi 2,5 - 3 godzin (mała śpioszka) a mając 10 miesięcy spała dwa razy , najpierw przed południem ok 1,5 h a potem na spacerze lub już w domu tak samo 1,5 h więc wychodzi na to że niewiele się zmieniło. Mnie pediatra mówiła że potrzeba na sen to sprawa genetyczna , jedne dzieci potrzebują 3 godzin snu inne 1,5 godziny jednak to minimum to powinno być właśnie 1,5 godziny na dzień.

Synek jak miał 9miesięcy przestał spać w dzień. Wrócił do tego nawyku ok 12miesiąca, a od 5miesięcy (teraz ma 27miesięcy) obraził się zupełnie na spanie - nie licząc dni w których szalejemy na basenie lub jak teraz po 2h na śniegu. Każde dziecko jest inne ;)) A moje to chyba jakiś mały kosmita z samodnawialnym źródłem energii ;)) Cały dzień skacze, śpiewa, tańczy itd Przychodzi czas na wieczorną kąpiel to moczy się godzinę, popisując się umiejętnościami pływackimi (gdzie ja mam nadzieję, że ubierzemy piżamkę i spać) a on na nowo dostaje powera i znów tańce etc. ;-) Żadne metody 'wyciszania' nie dają rezulatu ;D Mimo wszystko uważam, że żywiołowe dziecko to zdrowe dziecko :)

Gość gość
Mój synek ma 9,5 miesiąca. W dzień mamy tylko jedną drzemkę ok godziny 13, trwa 1,5 - 2 godziny, potem dopiero idzie spać na noc ok 20.00. Niestety ma bardzo czujny sen i budzi się średnio co pół godziny , zasnąć na dłużej bo na ok 4 godzinki udaje mu się po północy, potem ok 4 rano budzi się do jedzenia i spi do 8-9 rano.

Gość gość
Moj w tym okresie zrezygnowal z drugiej drzemki,bo zaczynal zasypiac kolo 17-18 i spac po 3-4 h i budzil go glod,po czym szalal do 1. Wtedy zapadla decyzja o jednej drzemce Latwo nie bylo bo padal rano kolo 11. I potem do wieczora do kapieli go przetrzymac ciezko bylo. Na poczatku kapiel z 19 przesunieta zostala.na.17, z kazdym dniem jakos sie wydluzalo ten czas i wydluzalo sie pojscie spac na drzemke poranna. W.koncu sypial kolo poludnia 2h,a na noc zaaypial 19.30 i spal do 7-8. Teraz ma poltora roku i rytm poranny podpbny tylko zasypia na noc kolo 21. A w dzien pada czasami 11.30 a czasami 13.30 i spi 2-3,5 h w zaleznosci od potrzeb.