Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misheeela110

krwawienie obfite w 5miesiacu. czy poronie!?

Polecane posty

Gość od kiedy krwawisz
?????????????????? natychmiast na ostry dyżur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 noce spedzilam w szpitalu... krwawienie ustalo i stwierdzili ze narazie jest dobrze ... :( ale czy ja moge poronic!?

po 2 dniach już wypuścili cię ze szpitala? coś szybko... a z łożyskiem wszystko dobrze? - nie odkleja się? jaką przyczynę tego krwawienia podali lekarze? czasem jest to spowodowane przodującym łożyskiem - czyli umieszczonym na przedniej ścianie macicy trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze 🌻

no więc właśnie... po 2 dniach mnie wypuścili twierdząc że nie ma sensu zebym dalej byla u nich na obserwacji. w poniedzialek mam isc do mojego lekarza... no i tyle :/

Gość ggwegw
Bardzo się pilnuj i bądź w kontakcie z lekarzami ale ja ci mogę napisać że moja koleżanka miała krwawienie silne w jednej ciąży, i chyba w drugiej powtórzyła się historia, i urodziła za każdym razem zdrowego dzieciaczka. Życzę wszystkiego dobrego!

Autorko między Bogiem a prawda to dziwię Ci sie. Skoro nadal krwawisz to ja bym nie czekała do poniedziałku na wizytę kontrolną bo przez całe 3 dni to się praktycznie wszystko może stac. Przecież nie musisz jechac do tego samego szpitala

Gość PrzyszlaMama23
krwawisz swieza krwia dali ci duphason??

Gość PrzyszlaMama23
Możliwe (aczkolwiek nie jedyne) przyczyny krwawień Powody krwawień mogą być różne - od zwykłego przemęczenia aż do zagrożenia poronieniem. 1. W pierwszym trymestrze dochodzi do zagnieżdżania się jaja płodowego w błonie śluzowej macicy.Może to spowodować lekkie bądź śladowe krwawienia/plamienia, które jednak często nie niosą ryzyka ani dla matki ani dla płodu i zazwyczaj nie mają znaczenia dla dalszego rozwoju ciąży. 2. choroby szyjki macicy 3. lekkie krwawienia w pierwszych tygodniach ciąży mogą być spowodowane zmianami hormonalnymi u kobiety 4. również lekkie krwawienie może być spowodowane wysokim poziomem estrogenów w ciąży. 5. lekkie krwawienie może być spowodowane przemęczenie, zbyt aktywnym trybem życia. 6. Niewielkie krwawienia we wczesnym stadium ciąży może być wywołane ciążą pozamaciczną. Rozwijająca się komórka jajowa rozciąga jajowód i doprowadza do przerwania jego ścianek. W wyniku tego (najczęściej w 4-8 tygodniu ciąży) może dojść do dużego krwawienia do jamy brzusznej co zagraża życiu kobiety. Może również prowadzić do poronienia. 7. Krwawienia w pierwszych 3 miesiącach mogą również świadczyć o zbliżającym się lub rozpoczynającym się poronieniu. 8. W ostatnich tygodniach ciąży może dojść do krwawienia z powodu tzw. łożyska przodującego. Oznacza to, że łożysko zaczęło się odrywać od ścianki macicy i przesunęło się w dół. Im bardziej łożysko odklei się od ścianki macicy tym bardziej obfite są krwawienia. Należy zwrócić uwagę, że w tej sytuacji krwawienie jest bezbolesne. Jeśli łożysko tylko częściowo przysłoni szyjkę macicy zdarza się, że (pod odpowiednią kontrolą lekarską) łożysko powróci na swoje miejsce, ewentualnie poród odbędzie się siłami natury. Jednakże jeśli łożysko całkowicie zakryje szyjkę macicy - wykonuje się cięcie cesarskie. 9. Czasami zdarza się, że krwawienia podczas ciąży występują w dniach, kiedy kobieta miałaby mieć miesiączkę. Z tego powodu takie krwawienia mogą być mylone z miesiączką. W takich sytuacjach zalecany jest odpoczynek. Krwawienia z tego powodu zazwyczaj nie mają wpływu na prawidłowy rozwój płodu. 10. Jeśli krwawieniom towarzyszy dodatkowo ból, uczucie ucisku w podbrzuszu, czasem złe samopoczucie, należy niezwłocznie udać się do lekarza. Każde krwawienie (plamienie) podczas ciąży musi być jak najszybciej skonsultowane z lekarzem. Tylko lekarz przeprowadzając odpowiednie badania może ocenić stopień zagrożenia. Nie wolno lekceważyć żadnego krwawienia !

Gość PrzyszlaMama23
rzyczyny krwawień w I połowie ciąży Poza wspomnianą wyżej sytuacją związaną z zagnieżdżaniem zarodka w jamie macicy, każde krwawienie z dróg rodnych w początkach ciąży może świadczyć o zagrożeniu poronieniem lub, w drastycznych przypadkach, o rozpoczynającym się (lub trwającym) poronieniu. (PORONIENIE – zakończenie ciąży przed 22 tygodniem jej trwania – wiąże się z obumarciem płodu) Często w takich przypadkach krwawieniu towarzyszą bolesna skurcze macicy, uczucie ucisku w podbrzuszu, czasem złe samopoczucie. Przyczyny poronienia mogą być różne: zmiany patologiczne jaja płodowego (ok. 40% przypadków - np.: zaburzenia rozwojowe, wady genetyczne), nieprawidłowości narządów płciowych (nieprawidłowe położenie macicy, niedorozwój macicy, wady rozwojowe), choroby ogólne kobiety ciężarnej (różyczka, odra, grypa, toksoplazmoza, cukrzyca itd.), czynniki hormonalne (np. niewydolność ciałka żółtego) a także czynniki psychiczne. Odróżnienie poronienia zagrażającego od dokonującego się (lub dokonanego) dokonuje lekarz. W zależności od rozpoznania ustala się dalsze postępowanie. Jeśli w macicy znajduje się żywy płód stosuje się leczenie zachowawcze, jeśli nie – może okazać się konieczne zabiegowe usunięcie resztek po poronieniu z jamy macicy. Generalnie – jeśli u kobiety w I połowie ciąży pojawia się krwawienie z dróg rodnych, powinna ona niezwłocznie udać się do lekarza. Krwawienie w II połowie ciąży Jak już wspomniałem krwawienie jest objawem niepokojącym w każdym okresie ciąży, jednak jego przyczyny po 22 tygodniu są nieco inne. Przede wszystkim, po ukończeniu 22 tygodnia ciąży, (a przed 37 tygodniem) nie mówimy o poronieniu, a o porodzie przedwczesnym (ma to olbrzymie znaczenie nie tylko z punktu widzenia postępowania medycznego, ale także ze względów prawnych). Krwawienie z dróg rodnych może więc zwiastować zagrożenie porodem przedwczesnym, może jednak świadczyć o znacznej patologii łożyska, groźnej zarówno dla dziecka, jak i matki. Łożysko (jest odpowiedzialne między innymi za dostarczanie płodowi tlenu i niezbędnych substancji odżywczych) jest „przyklejone” do ściany macicy. Jeśli łożysko umiejscowi się w pobliżu ujścia macicy (a więc „na drodze do wyjścia”) mówimy o łożysku przodującym. Łożysko może być przodujące zupełnie (kiedy całkowicie zakrywa ujście) lub częściowo; może również nie zakrywać ujścia, ale być bardzo nisko usadowione. Objawem łożyska przodującego jest BEZBOLESNE krwawienie z dróg rodnych. Krwawienie może wystąpić zarówno w spoczynku, jak i w czasie aktywności; nagle, bez żadnych objawów poprzedzających; po urazie, stosunku, badaniu ginekologicznym. Krwawienie z łożyska przodującego jest groźne dla matki i płodu, często jest przyczyną cięcia cesarskiego w trybie natychmiastowym, bez względu na wiek ciążowy. Drugą patologią, która może spowodować groźne krwawienie w III trymestrze ciąży, jest przedwczesne odklejenie łożyska. Fizjologicznie, łożysko odkleja się od ściany macicy samoistnie w kilka minut PO porodzie. Zdarza się jednak (1 przypadek na 100-200 porodów), że łożysko (prawidłowo umiejscowione) odkleja się przed porodem. Krwawienie z tej przyczyny może nie być obfite (jeśli odklei się niewielka część łożyska) lub bardzo obfite (odkleja się więcej niż połowa). Może się zdarzyć, że pomimo odklejenia łożyska, nie stwierdza się krwawienia w ogóle. Dzieje się tak w przypadku, gdy odkleja się centralna część łożyska, a części brzeżne – nie. Jest to tak zwany krwotok utajony. Krwotokowi z powodu przedwczesnego odklejenia łożyska towarzyszy najczęściej różnie nasilony ból brzucha (od tkliwości podbrzusza do ostrych, przeszywających bólów połączonych z silnym skurczem macicy – brzuch „twardy jak deska”). Do odklejenia łożyska może dojść w przypadku nadciśnienia tętniczego matki, po urazie (upadek, uderzenie w brzuch), a także przy gwałtownym odejściu dużej ilości wód płodowych (przed porodem). Poza opisanymi dramatycznymi przyczynami krwawienia w ciąży, istnieje szereg mniej groźnych. Pamiętaj jednak, że odróżnienie realnego zagrożenia ciąży i życia od błahej przyczyny należy do Twojego lekarza i powinnaś się do Niego zgłosić w każdym przypadku krwawienia z dróg rodnych w ciąży.

mishella-ale ty dziewczyno krecisz,ze szok,na jednym topiku jest ze masz 17lat i jestes w ciazy,nie zla historyjka,wkrecasz wszystkich po kolei a teraz nie wiesz jak sie wymigac i ze krwawisz bo na forum wolaja o twoje zdjecia slubne,i ze niby szkole skonczylas w nocy powiedzieliscie o ciazy rodzicom,wez sie za ksiazki lepiej,a nie bedziesz kit wciskac wszystkim!!!

Nie chce mi się wierzyć że z obfitym krwawieniem wypuścili Ciebie ze szpitala!!!!!! Takie kobiety trzyma się w szpitalu do upadłego-do rozpoznania czemu było krwawienie,do zahamowania itd. A nawet gdyby to była prawda to tak spokojnie siedzisz sobie na kompie????? a nie lepiej jechać do innego szpitala?!

No własnie Princpolo nie wierze z dokladnie tych samych powodow. Inna na jej miejscu to by zwariowała ze strachu, a ta się na forum pyta czy poroni

Gość heheeeeek
OBFITE KRWAWIENIE, jak pisze, a po 2 dniach wypuslili ja do domu :O autorko, a czy ty w ogole jestes w ciazy?

\"Jak już wspomniałem krwawienie jest objawem niepokojącym w każdym okresie ciąży, jednak jego przyczyny po 22 tygodniu są nieco inne. Przede wszystkim, po ukończeniu 22 tygodnia ciąży, (a przed 37 tygodniem) nie mówimy o poronieniu, a o porodzie przedwczesnym (ma to olbrzymie znaczenie nie tylko z punktu widzenia postępowania medycznego, ale także ze względów prawnych).\" ja jesem w 23 tygodniu .... już nie krwawie. krwawienie ustało, po 2 dniach jak stwierdzili że nic sie nie dzieje wypuscili mnie ze szpitala i powiedzieli ze nie ma zagrozenia poronienia. ale to tylko 2 dni! ;/

TERAZ nic sie nie dzieje...nie pojade do innego szpitala bo mnie nie przyjmą.wezma mnie za spanikowaną przyszłą mamuske w pierwszej ciąży. poprostu chcialam zapytac inne kobiety czy mialy do czynienia z czyms podobnym i czy to moze byc groźne. dzekuje. PrzyszlaMama23 🌼

Gość PrzyszlaMama23
nie martw sie wszystko bedzie dobrze trzymam kciuki za Ciebie i dzidzie!

Nie no wcale nie groźne! skończyć się może smiercią dziecka! Absolutnie nie groźne! Masz racje siedź dalej w domu i nic nie rób!

To oczywiscie już najgorsze co może się stać, ale lepiej dmuchac na zimne. A w szpitalu z takimi objawami nie mają prawa Cię wziąć za panikarę.

Gość tez jestem ciekawaee
jaka byla przyczyna krwawienia skoro juz po 2 dniach stwierdzono, ze wszystko jest ok. jaki to szpital? i co ci powiedzieli, dlaczego krwawilas?

hormony. grozi mi przedwczesny poród jesli nie bede sie oszczedzać. bylam juz dzis u innego lekarza.... jest ok, musi byc. 🌼

Gość tak się składa
cos mi tu nie gra,że cie wypuscili do domu z niezdiagnozowanym krwawieniem w ciązy,tak się składa,że pracuję w szpitalu i nigdy nie spotkałem się z czymś podobnym wiec:albo kręcisz ,albo mieszkasz w kosmosie

Gość 111111111111111
w szpitalu w którym leżałam wypuszczali do domu jak przez 3 dni nie było krwawienia,wystarxzyła jedna małaplamka a zatrzymywali na oddziale,ja bym do Twojego szpitala więcej nie pojechała :o sama miałam w ciązy krwawienie -na samym poczatku,urodziłam zdrowe dziecko ale mi dopóki krwawiłam nawet do kibelka nie mozna było chodzić

Hormony?! Sorry ale mnie to rozśmieszyło :) Akurat coś na temat krwawienia wiem. Pierwszą ciąże poraniłam bo krwawiłam.W drugiej dostałam silnego krwawienia że ciurkiem mi leciało przez 5 tygodni!!!!!! cudem uratowali ciąże (7 tygodni leżałam) Dlatego też znam przyczyny od czego mogą byc takie krwotoki a sprawa hormonów mnie rozwaliła na łopatki

Gość dziecina kręci i tyle
jak nie trafi do szpitala to po dziecku,smutne ale prawdziwe