Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona...82

na czym polega badanie przeziernosci karkowej? jest bolesne?

Polecane posty

przede mna pierwsze badania penatralne.denerwuje sie. bardzo prosze napiszcie mi jak wygladaja takie badania? czu sa przyjemne?

zwykłe badanie usg... jeszcze dopochwowe, bo na brzuszne będzie za wcześnie... lekarz dokonuje pomiarów na monitorze usg i tyle...nie boli ;)

to zwykle usg. lekarz mierzy na nim dziecko. nie jest bolesne no chyba ze usg cie boli. i jest fajne bo mozna poogladac maluszka :D

Gość Martys
nie wiem , może nie mam racji i u Ciebie chodzi o jakieś specjalne badanie , ale u mnie w dwóch ciążach przezierność karku dziecka badał lekarz podczas zwykłego badania usg.

...nazywane jest czasem małym badaniem prenatalnym, bo na podstawie pomiaru nt lekarz wnioskuje o prawdopodobieństwie wystąpienia wad genetycznych... ale to zwykłe usg, nie martw się... już jedno masz chyba za sobą? :)

u mnie tez lekarz mierzyl przeziernosc karku na zwyklym usg przez powloki brzuszne...lekarz powiedzial mi ze usg przez pochwe robi sie tylko do 10 tc bo pozniej to juz nic w takim usg nie widac... tzn. robi sie tez pozniej ale juz nie po to zeby ocenic stan dziecka ale np. szyjki czy sie nie skraca itd...

nie boli... :) no i wiele zależy od jakości sprzętu... u mojej lekarki przez brzuch miałąm robione dopiero od ok. 15 tc, bo wcześniej nie było za wiele widać... :)

to bedzie moje 1 usg . narazie mialam zwykle badanie u lekarza .kobieta zalozyla mi wziernik i palcem sprawdzala jak nisko lezy macica itd...

jeszcze tylko mnie ciekawi czy dopochwowe usg gleboko sie wprowadza? czuc cos ? jest to przyjemne?

nie nie wprowadza sie jakos szczegolnie gleboko... ani to przyjemne ani nieprzyjemne... na glowice usg zaklada sie prezerwatywe najczesciej z jakims lubrykantem wiec napewno wprowadzanie takiego usg nie boli...

przyjemne? średnio, ale też nie bolesne... no wyobraź sobie, że wkładasz sobie np. wibrator... sorki za porównanie, ale tak to mniej więcej wygląda...tylko usg nie wibruje ;) tylko dziwne, że nie miałaś usg na pierwszej wizycie...ale co lekarz to pewnie inny sposób prowadzenia ciąży...

nie no do narzędzia tatusia bym nie porównywała. takie dość dużo cieńsze :) nie bój się! to nic strasznego. na pewno nie boli :) czasem można przez brzuch zrobić. u mnie lekarz próbował i właśnie tą przezierność przez brzuszek zrobił, ale resztę badania już dopochwowo, bo niestety miałam jeszcze silne tyłozgięcie macicy i się nie dało dokładnie pomierzyć.