Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tymczasowy nick

przesyłka ze sprawdzeniem zawartości - jak to działa?

Polecane posty

Gość tymczasowy nick

Czy ktoś odbierał taką przesyłkę? Gdzie i w jaki sposób sprawdza się jej zawartość? Na stronach poczty pisze, że sprawdzenie zawartości odbywa się w obecności pracownika poczty. Czy on też zagląda do paczki? Zawartość musi się zgadzać z tą wpisaną na odpowiednim druku przez nadawcę. Ale co jeśli zawartość jest taka, że nikt poza odbiorcą nie powinien jej oglądać? Czy nadawca może wpisać w druku coś ogólnikowego, nie zdradzającego dokładnie zawartości (a nawet coś innego)? Jak wtedy wygląda sprawdzenie? Czy sam odbiorca może to zrobić? Czy pracownik poczty zagląda przez ramię???

Gość tymczasowy nick
ponawiam pytanie

Gość otwierasz
w obecnosci listonosza. stwierdzasz czy sie zgadza czy nie.

Gość tymczasowy nick
Chcę zamówić zestaw wibratorów i trochę się krępuję:o

Gość tymczasowy nick
podszyw 2/10 z tego co wiem przesyłkę odbiera się w urzędzie pocztowym, a nie w domu (przychodzi awizo) i jest wzmianka że zgodność przesyłki z protokołem stwierdza się w obecności pracownika poczty - czyli on też musi to potwierdzić??? czy ktoś odbierał taką przesyłkę?

Gość tymczasowy nick
czy naprawdę nikt nie odbierał takiej przesyłki? ludzie, napiszcie jak to wygląda? czy pracownik poczty musi też zaglądać do paczki? czy zwrot "odbiorca sprawdza zawartość w obecności pracownika poczty" oznacza tylko tyle, że pracownik wydaje paczkę i musi być obecny żeby ktoś jej nie zapierniczył przed zapłaceniem? na protokole sprawdzania zawartości (który wraca do nadawcy) wymagany jest tylko podpis odbiorcy, więc chyba pocztowiec nie ma co zaglądać do paczki?

Gość hsjljlka
Tak, pracownik poczty musi zajrzec do paczki. Ogólnie wyglada to tak: nadawca przychodzi na poczte i w obecnosci pracownika poczty spisuja protokól co jest w srodku i wkładaja go do srodka. A gdy adresat odbiera tez musi robic to w obecnosci pracownika. Usługa kosztuje dodatkowo 5 zł.

zamawialam kiedys na allegro szklaną fontannę świetlną. ale nie przez pocztę tylko przez kuriera. otworzylam w jego obecności bo chciałam sprawdzić czy się nie potłukła. kurier spieszyl sie i nie byl zainteresowany zawrtością.

a znajomy zamowil laptopa i nie sprawdzal. jak otworzyl w domu to zamiast laptopa mial cegle

Gość liczbapi
ja odbierałam taką paczkę i parę razy też wysyłałam. Jak przyszła do mnie paczka to akurat nie było nie w domu więc nie wiem, czy listonosz ją przyniósł czy nie, z awizo pojechałam na pocztę, dostałam paczkę musiałam ją otworzyć i powiedzieć czy wszystko się zgadza. Nikt razem ze mną przesyłki nie oglądał, podpisałam i tyle. Nie wiem co by było z jakimś nadgorliwym pracownikiem.

Gość up6
W jakim miejscu się tą przesyłkę otwiera ? Normalnie przy okienku ? Płaci się pani w okienku ? Płaci się przed czy po sprawdzeniu zawartości ? Zamawiałaś może coś kiedyś niedokońca legalnego ? ;] Jak wtedy należałoby załatwić sprawę gdyby nadawaca wysłał jakiś inny towar ? Wystarczy powiedzieć że się nie zgadza i odmówić przyjęcia ? Czy są jeszcze jakieś inne formalności ? Poczta chyba obligatoryjnie nie ma obowiązku powiadamiać w takich przypadkach policji ?

Gość liczbapi
jeżeli zgadza się z protokołem to musisz przyjąć. Ja odbierałam tak telefon i w protokole pisało, że przesyłka zawiera telefon taki a taki z wgniecioną częścią obudowy (oczywiście wiedziałam o tym przy zakupie) i nie mogłabym odmówić przyjęcia przesyłki z powodu tego wgniecenia. Przesyłkę odbierałam normalnie przy okienku, czyli nie dość że była pani z poczty to jeszcze ludzie za mną. A co do niedozwolonych produktów to musisz przeczytać regulamin poczty, bo w momencie wysyłania paczki podpisujesz, że nie zawiera przedmiotów nie dozwolonych w regulaminie poczty. Tak jak pisałam u mnie za bardzo nie interesowali się przesyłką, spytali czy wszystko ok, podpisałam kartkę i tyle :) Za to jak wysyłałam paczkę w opcji sprawdzenie zawartości to babka z poczty dokładnie oglądała przedmiot, spisywała protokół i przy niej go pakowałam.

Gość pocztow
najpierw płacisz za ta przesyłkę inaczej ci jej nie wydadzą, potem zaglądasz w obecności pracownika czy jest w paczce to co zamawiałeś. Jeśli się wszystko zgadza podpisujesz ze jest ok. Generalnie pracownika nie interesuje zbytnio co jest w środku, no chyba ze to jest coś naprawdę niezwykłego.

Gość up6
A wiecie możne jaka jest procedura kiedy zawartość nie zgadza się z tym co zadeklarował nadawca ?

Gość up6
"Jeżeli zgadza się z protokołem to musisz przyjąć." Czyli jeśli umawiam się ze sprzedającym że wyśle mi dajmy na to telefon a on wysyła cegłę i w protokole jest wpisane że to cegła to wszystko się zgadza, nie ma żadnego oszustwa i muszę to przyjąć ? ;] Oczywiście przed zapłaceniem nie widzę co jest wpisane w protokole, tak ?

Gość trochę za młody jestem
no to raczej w wiesz co jest w protokole 😴

Gość Inez87
A co np. z Adpiexem albo inną dyskusyjną zawartością paczki ? Z tego co piszecie wynika że nikt nigdy i nikomu nie mógłby wysłać w ten sposób tego leku skoro nadawca musi pakować paczke w obecności pracownika poczty. A wysyłanie jakichkolwiek leków jest niezgodne z regulaminem. Jednak handel tym środkiem w internecie kwitnie. Jak to możliwe ?

Gość paczke pakuje sie normalnie
bez obecnosci pracownika poczty. do paczki jest protokol i na nim wpisane co ma byc w paczce. odbiorca sprawdza czy sie zgadza faktycznie przy pracowniku aby nic nie ukradl i nie powiedzial ze nie bylo. pozniej jesli czegos nie ma cos sie nie zgadza itd. to spisuje odpowiedni protokol.pracownik poczty go podpisuje. co sie dzieje z paczka tzn. czy mozna ja zwrocic czy na podstawie protokolu domagac sie od wysylajacego odszkodowania nie wiem. wydaje mi sie ze paczke sie zwraca jesli nie chce sie jej przyjac bez wzgledu na to czy wszystko jest zgodne z protokolem czy nie.

Gość up3
Ale jeśli nie przyjmę paczki po sprawdzeniu zawartości to od razu oddadzą mi pieniądze ?

Gość up3
Najpierw sprawdza się zawartość paczki czy najpierw się płaci ? Czy przed zapłaceniem moge zerknać na to co nadawca wpisał w protokole ?

Gość Klione
a może idź na pocztę i zapytaj? albo zadzwoń na jakąś ich infolinię?

Gość gość
boze nikt nie wie jak to dziala?

Gość gość
Przed chwilą dzwoniłem na infolinię i sytuacja wygląda następująco: nadawca wypełnia dwa formularze specyfikacji i płaci za usługę 6,15 zł oraz wskazuje odbiór w punkcie pocztowym lub na adres odbiorcy. W zależności od tego przesyłkę odbieramy na poczcie lub czekamy na listonosza (w godzinach 8.00 do 20.00 lub za dodatkową opłatą 24,6 zł z opcją po godzinie 17.00) Najpierw otwieramy przy pracowniku a następnie płacimy lub wypełniamy formularz zwrotu i oddajemy przesyłkę. Nawet jeśli zawartość jest zgodna z tym co nadawca wpisał w formularzu specyfikacji, adresat ma prawo odmówić przyjęcia przesyłki bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów.