Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marco polo lajt

Warszawa miasto, które przeżyło własną śmierć

Polecane posty

Gość zbulwersowana podróżniczka
ta! a kedy?

Gość aktywista komunista
a o czem?

Gość a co z powstaniem
Wielkopolskim? Z tego co wiem było jedynym zwycięskim. Nie rozumiem ...........

Gość histeoryczka
Powinnismy pamiętać pomimo wszystko o sierpniu 44'....

jesli padają takie pytania jak od podrózniczki,od komunsity czy z postu 11:50 to znaczy ze rosnie nam pokolenie antypatriotyczne,wsteczne politycznie i zwyklych gląbow. szkoda słow...

o kurczę, i w taki dzień ktoś pyta o prezentacje stopki... gdzie temat topiku jest już samym zaproszeniem do dyskusji :-o

Gość potomek powstanców
Skoro powstanie wielkopolskie było wygrane to czemu chciałbyś minutę ciszy przy jego obchodach? Minutą ciszy czcimy pamięc poległych

potomek - nikt nie podważa wielkoscopowstania wielkoolskiego,ale jesli nie widzisz róznicy miedzy okupantami,warunkami do zycia i smierci,losem dzieci,poziomu zniszczeń...to nie mamy o czym rozmawiac. Albo masz braki w wiedzy,albo to glupota albo...juz sam nie wiem co ...bo nie podejrzewam Cieo prymitywizm :o

Gość potomek powstanców
Wieje nuda a tobie co znowu odbiło? Nawet nie wiem do kogo pijesz, bo domyslam się ze nie do mnie

pochylmy głowy i zatrzymajmy się w codziennej pogoni za pieniądzem... chwała tym, którzy odważyli się uwierzyć we własną dumę i honor, a nie czekać aż ktoś inny coś za nich zrobi i jakieś decyzje ich dotyczące podejmie... chwała bohaterom sierpnia \'44 - będziemy pamiętać

Gość a co z powstaniem
a niby w Wielkopolskim to nikt nie zginął?Dlaczego szum się robi tylko wokól Warszawskiego?

no szczegolnym patriotyzmem dowódców PW było wysłanie 100 Ludzi W TYM dZIECI z czterema karabinami na pewną śmierć. glupota to tez zbrodnia a gdy idzie o los Narodu to szczególna zbrodnia bo masowa[ 200 tyś. w dwa miesiące. ] Bohaterom CHWAŁA ale dowódcom i organizatorom PW nawet obszczec miejsca zlozenia ich scierwa nie godzi się. 40 tys - to pokolenie wykształconych mlodych i wspaniałych Ludzi zginęło a Stalin się smiał. Oni nam byli potrzebni żywi! a nie na cmentarzach. tak dopuszczono do wybicia Elit. bo teraz to mamy tylko \" elyty\" i za to niestety płacimy.

potomek - oczywiscie slowa były skierowane do "a co z pwstaniem" - sorry a co z powstaniem - a Ciebie chyba bardziej boli ze to chodzi o Warszawe...

Gość potomek powstanców
Oczywiście ze zginał, ale to tak samo jakbyśmy czacili minuta ciszy wygraną pod Grunwaldem Przeciez tam też zgineli Polacy, nieprawdaż? Może tez powinnismy czcić minuta ciszy pokonanie Turków pod Wiedniem? Minuta ciszy czci się porażki a nie zwycięztwa,

myślicie, że minuta ciszy załatwia wszystko? a co Wy, patrioci robicie dla swojego miasta czy kraju w XXI wieku?

Gość a co z powstaniem
Nie akurat to ,wierz mi,tylko męczy mnie juz to.Gdzie nie spojrzysz-prasa,tv wszędzie powstanie od tygodni.Jasne,że każdy Polak powinien pamiętać,ale uwazam,ze nieco przesadzamy z martyrologią i to nie tylko w tym konkretnym przykładzie

józio - mój ojciec walczył w Powstaniu...miał 15 lat...nikt go nie zmuszał :o to była jego decyzja.Może gdybys zył w tamtych czasach potrafiłbys zrozumiec decyzje mlodych ludzi.Nie rwałbyś siedo odwetu gdyby Cie niemiec spychał z chodnika,pluł na Twoja matke gdy stała w kolejce po 250g chleba,gdyby rozstrzelali Twoich kolegów na Twoich oczach,gdybys przez 4 lata okupacji kombinował jak żyć by nie umrzeć i co jeśc gdy nie ma za duzo ? Moze bys sieprzyłaczyl.Moze...Z tego co widzę,nie ruszyloby Cie.Bo do tego trzeba miec jaja i odrobine patriotyzmu...

Gość a co z powstaniem
15latek to jeszcze dziecko,tak młodą osobę najłatwiej zachęcić do rzucania się z przysłowiową motyką na słońce,nie zastanawia sie na decyzjami ,działa emocjonalnie,bardziej przez wpływ środowiaska niz własne przekonania

mylisz sie,nikt nikogo nie zachęcał...to byl zryw.Twoje słowa swiadcza o tym ze czytałes tylko ksiązki z jednego źródła.Przywiezione przez PPR.

ale po prostu dzis mozna sie nie kłócic o nic i tyle po prostu przezyc spokojny dzien bez nerw nie potrzebnych i walki nawet na tym glupim forum pelnym nienawisci i jadu w stosunku do drugiej osoby

Gość no a potem ja odbudowali
zwozac materialy z calego kraju, m.in z Wroclawia

Gość a co z powstaniem
to ,ze moi dziadkowie przeżyli wojnę nie znaczy,ze ja mam do końca życia umartwiać się i nienawidzić Niemców.Może warto zacząć bardziej dbać o aktualne stosunki z sąsiadami i zająć się tym co jest tu i teraz. Nie twierdzę,ze nie współczuję,nie szanuję i że nie należy obchodzić tego typu rocznic,ale wszystko z umiarem,a tego nam Polakom brakuje

usuneli mi post w ktorym napisałem , że to dziwne [ a moze piwne?] że Zachód tak popiera i interesuje sie PW a przecież nas sprzedali. do jakich swych celów i korzyści wykorzystają tę rocznice , która gra na najczulszych naszych narodowych strunach? ci co przez 400 lat swą głupotą i prywatą doprowadzili do tej tragedii terax swe łapska wyciągają po zwrot majątków.

widzę,ze gdyby nam sie - co nie daj Bóg - przytrafiła jeszcze jedna wojna,nie byloby kim walczyc... :o