Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miskaaaaaaaaaaaaaaaaa

WRAZLIWE ZĘBY, PYTANIE

Polecane posty

Gość miskaaaaaaaaaaaaaaaaa

nie wiem jak to mozliwe ale na raz dwie dolne piątki są nadwrażliwe, reaguja na zimne, cieple, slodkie naprawde utrudniajac zycie... ale co dziwne sa nadwrazliwe od czasu do czesu, nie stale... teraz znow sie zaczelo. moj stomatolog nie ma pojecia dlaczego tak sie dzieje, nie umie mi pomoc... boje sie,ze przez jego zaniedbanie strace te 2 zeby:( jzauwazylam,ze mam tak jak na zdjeciu taka czarną kreske przy obu piatkach... (sa cienkie, slabo widoczne, nie tak jak na fotce) ------------------------------------------------------ czy ktos wie co to jest, skad to sie wzielo i jak to zlikwidowac? http://img231.imageshack.us/my.php?image=zebyob8.jpg

Gość Hm12
To wygląda jak zaawansowana próchnica na ubytku klinowym, ale nie wiem, jestem tylko laikiem. A skąd jesteś? Polecę dobrego stomatologa.

Gość miskaaaaaaaaaaaa
jezu, a kazdy lekarz u ktorego bylam mowil ze nie wie co to jest:( wroclaw- prosze polec mi kogos dobrego, nie chce stracic zebow

Gość kocica mazurska
a skad masz to zdjecie ? czy te czarne krechy to już były, czy domalowałas fotoszopem, zeby obrazowac, o co chodzi?

to moze byc tez kamien nazebny. po usunieciu zeby powinny byc mniej wrazliwe :) polecam paste lacalut i sensodyne oraz miekka szczoteczke zeby szyjki sie nie odslanialy :)

Gość miskaaaaaaaaaaaa
domalowalam :D tak, mam tam troche kamienia i jak go "zdrapie" pod nim jest wlasnie ta kreska czarna:( ale na innych zebach tez mam kamien i pod nim nic nie ma...

Gość miskaaaaaaaaaaaa
mam miekka szczoteczke sensodyne (taka niebieska), lacalut paste i plyn, do tego uzywam nitki oral b i raz w tygodniu myje zeby na wieczor zelem elmex (przeciw prochnicy). musze srobowac pasty sensodyne...

Gość kocica mazurska
Ja bym powiedziala, że masz w tym miejscu obsuniete dziąsło i zbiera sie tam kamień. Uwazałabym na to miejsce, zeby nie rozwinęła sie próchnica. Ja bym polecała do czyszczenia szczoteczke elektryczną i irygator do płukania po myciu. Dentysta nie stwierdził w tym miejscu próchnicy ?

Gość miskaaaaaaaaaaaa
w najblizszycz czasie planuje isc na usuwanie kamienia, moze higienistka jeszcze mi cos doradzi... stomatolog uznal ze nic sie nie dzieje... partacz jeden! a wlasciwie partaczki, bylam u 2 kobiet, zadna nie wiedziala co i jak:/ w jaki sposob mozna uwazac na to miejsce? na elektryczna szcz. w tej chwili nie moge sobie pozwolic:(

Gość miskaaaaaaaaaaaa
ps. jaka szczoteczke polecasz? uzywasz takiej?

widze, ze dbasz o higiene zebow jak nalezy tylko zabraklo jeszcze usuniecia kamienia. koniecznie to zrob i powinnas zlikwidowac te ciemne "kreski". mialam takie cos na dolnej 3 i po usunieciu kamienia zab jest normalny :)

Gość miskaaaaaaaaaaaa
ja tak dbam o zeby okolo od roku, wczesniej tak nie bylo|:D jak uzbieram kase to od razu pojde na ultradzwiekowy skaling i nie wyjde z gabinetu dopoki mi te kreski nie znikną :D teraz pije mineralke w temperaturze pokojowej i tez czuje bol tych 2 zebow... koszmar

im wczesniej tym lepiej :) zeby dziasla sie nie cofaly. ja za scaling i piaskowanie placilam 120zl :) warto raz na pol roku czy rok przeznaczyc taka kwote zeby miec zdrowe zeby i dziasla :)

Gość miskaaaaaaaaaaaa
najlepiej tak robic, tylko czesto inne potrzeby staja sie wazniejsze;) ----pozdrawiam:):)

Gość miskaaaaaaaaaaaa
dalam te kreski --- myslalam ze mi sie tekst pogrubi jak na gorze:D nie wiem jak ja to zrobilam heh pozdrawiam;)

Gość gość
Przede wszystkim miękka szczoteczka i często zmieniana. Konieczna jest również zmiana pasty na odpowiednią - bardzo dużo daje przy takich problemach ajona. O ile zadbacie o systematyczność, to wszystko powinno pójść we właściwym kierunku. No i konieczna wizyta u dentysty...

Gość marta barmer
Dokładnie tak jak piszesz - u mnie sytuację poprawiła sama zmiana pasty, no i odpowiednia szczoteczka. W zasadzie nie stosowałam żadnych płukanek, a z czasem zęby wróciła do zdrowia. Nadwrażliwość boli i zniechęca do jedzenia :(

Gość gość
u mnie problemem była...zła szczoteczka właśnie, a dodatkowo jako wsparcie mi mój dentysta z http://www.popkoadam.pl polecił sensodyne

Gość ania matlik
U nas w domu już od dawna pasta ajona, miękka szczoteczka i trochę systematyczności - nie ma takich problemów. Tak na prawdę wystarczy zadbać o absolutne podstawy i zęby powinny być cały czas w doskonałej kondycji.

Gość gabrysiek
Używaj jakiś czas pasty ajona - powinna pomóc, mnie pomogła. Pomyśl też z czego może wynikać problem - zła dieta, nieodpowiednie szczotkowanie, czy jeszcze coś innego?

Gość gość
Jak często zmieniacie szczoteczkę? Ta pasta po jakim czasie powinna pomóc? Czy wrażliwe zęby nie oznaczają czasami, że skończy się to leczeniem kanałowy? Raz już dokładnie tak właśnie miałam.

Gość gargos
Szczoteczkę należy zmieniać co trzy miesiące - tak ja robię, wtedy nie jest ona twarda, zniszczona i nie wpływa negatywnie na zęby. Ale generalnie na pewno nie rzadziej.