Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie dziwneee ale chce wied

CZY JAK ODSTĘPUJE DOM SIOSTRZE I JEJ MĘŻOWI TO MI SIE COŚ OD RODZINY NALEŻY???

Polecane posty

moi rodzice maja duży dom na wsi PIĘTROWY i tam na pietro wprowadzi sie po śłubie siostra z mężem. ja juz nie moge bo nie ma miejsca a na dole mieszkaja rodzice. słyszalam pogłoski ,że rodzina ma mi dać cos za to ze jedna siostra dostaje dom a druga nie. czy to prawda? a jesli mama placila mi 5 lat studia to chyba kwita prawda. ona dala mi na studia a siostrze dom. czy dobrze mysle?

do tej pory mieszkałam z nimi ale teraz musze szukać pracy i mieszkania po studiach w mieście gdzieś ..jestem w trudnej sytuacji niestety ale to też mój wybór bo w miescie łatwiej o prace.

Gość kocica mazurska
nie wiem, ale na moje oko póki rodzice zyją, to moga ze swoim majatkiem zrobic co chcą, mogą zrobic testament, ze cały dom jest dla siostry

Póki żyją rodzice dom jest ich. Jeśli nie zapiszą w testamencie siostrze to jest on dzielony po pól dla każdej, ale chyba nawet jeśli zapiszą to jej to Tobie sie należy jakiś zachówek. Nie jestem pewna ale jakoś tak

1. Dopóki rodzice żyją, mogą rozporządzać swoim majątkiem wg własnej woli. 2. Jeśli w testamencie zapiszą cały dom siostrze, po śmierci rodziców (o ile nie zostaniesz wydziedziczona) możesz wystąpić do siostry o zachowek. Zachowek to 1/2 wartości spadku, który dziedziczyłabyś ustawowo - zatem jeśli dziedziczą dwie osoby (Ty i siostra), to siora musiałaby w takiej sytuacji wypłacić Ci 1/4 wartości domu.

Gość bluta
nooooooooooooooo!!!

zazwyczaj jest tak ze jak jedna osoba z rodzenstwa mieszkaw domu wybudowanym przez rodzicow to spłaca czesc dpomu drugiej soobie czy reszcie, ale jak ktos mieszka z rodzicami to tez sie nimi opiekuje na starosc pamietaj o tym

Gość huuuuu
prawda