Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dietetyk

Żywnosć Genetycznie Modyfikowana - GMO

Polecane posty

Gość Dietetyk

Na ile produkty genetycznie zmieniane są szkodliwe dla zdrowia? za i przeciw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dietetyk
Po pierwsze jestem przeciwnikiem poprawiania mądrości natury. To nigdy nie jest bezpieczne. Po drugie nie chodzi o szkodliwość produktów lecz o brak ich wartości odżywczych. Żeby zrozumieć różnice miedzy naturalnymi i genetycznie zmienionymi produktami wystarczy porównać różę wyhodowana przez sadownika i różę sztucznie wyprodukowaną w zakładach chemicznych. Myślę ze każdy bez trudu jest w stanie zauważyć tę różnice.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda wdowa
Zabroniłabym sprowadzania wszystkiego co chińskie!!!! zupek, leków, maści, żywności, soi!- genetycznie modyfikowanej!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dietetyk
Pod skrzydłami ministra Sawickiego rozwija się i krzepnie ruch bojowników o pełne otwarcie Polski na GMO. Już nie tylko o pasze chodzi, ale i o nasiona i uprawy. Żadna tam ograniczenia, żadnej ostrożności. Pełna wolność dla GMO i już! Bo pasze są za drogie! Na konferencji zorganizowanej Ministerstwie Rolnictwa przez Radę Gospodarki Żywnościowej byłem jedynym GMO-sceptykiem i oberwało mi się niemało. Moje szczęście, że jako poseł europejski mam jednak kilka zasług dla polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego, bo inaczej groźba linczu wisiała w powietrzu. Gdy panowie z RGŻ wychwalali zalety biotechnologii, w lodach norweskiej wyspy Spitsbergen trwały prace przy budowie wielkiego schronu dla tradycyjnych nasion. Norwegowie chcą je w arktycznych lodach zamrozić i ocalić dla przyszłych pokoleń ,na wypadek kataklizmu biologicznego spowodowanego przez GMO. Norwegowie to naród przewidujący. Wiedzą co robią. Za mojego dzieciństwa, w latach sześćdziesiątych, moja wieś rodzinna zmieniła prawie wszystkie dachy ze słomianych na eternitowe. Pamiętam jak przez mgłę najwcześniejsze moje wspomnienie – przeprowadzkę ze starego drewnianego domu pod strzechą do nowego murowanego pod eternitem. Czyli pod azbestem, choć wtedy o azbeście mało kto wiedział. Gdyby ktoś wtedy ostrzegał przed eternitem, domagał się badań jego szkodliwości i ostrzegał o negatywnych skutkach dla zdrowia, byłby nazwany zacofanym burakiem z ciemnogrodu. Eternit to był postęp, nowoczesność, walka z trapiącymi wieś pożarami. Niewielu trzeba było lat, żeby wyszła na jaw straszliwa prawda o rakotwórczej szkodliwości azbestu. Ogromnym kosztem eternit w miastach został zerwany. Polską wieś rakotwórczy azbest kryje do dziś. Gdy wyjdzie na jaw prawda o szkodliwości GMO, nie będzie go można wyrwać z korzeniami i spalić. Zostanie z nami na wieki wieków amen. Zwolennicy GMO mówią, że nie ma dowodów na jego szkodliwość. Nie mnie prawnikowi oceniać wartość dowodów, które już są, ale jeśli nawet twardych dowodów jeszcze nie ma, to w każdej chwili mogą być. Badania trwają. Czy wolno nam ryzykować zdrowiem i życiem ludzi oraz katastrofą ekologiczną dlatego, że pasze są za drogie? Czy wolno ryzykować wtórnym feudalizmem polskiej wsi wskutek jej uzależnienia od dostawców licencjonowanych nasion? Kto zapewni, że jak będziemy mieli już miliony hektarów upraw GMO, to firmy biotechnologiczne nie zażądają za licencjonowane nasiona takiego haraczu, żeby nasze rolnictwo wykończyć? Rozumiem handlujących paszą, bo chodzi o ich biznes. Krótkowzrocznie postrzegany, ale biznes. Jako polityk muszę jednak patrzeć szerzej i to szersze spojrzenie każe mi dziś być wśród przeciwników GMO i aktywnie działać w Parlamencie Europejskim i na forum krajowym o to, by Polska pozostała krajem wolnym od GMO. Szanse na to maleją jednak z każdym dniem. Lobbing koncernów biotechnologicznych to potęga, która jak czołg idzie do przodu. Przeciwnicy mają argumenty, oni mają pieniądze. Pochwały dla GMO ze strony ministra Sawickiego (choć jeszcze kilka miesięcy temu był wielkim przeciwnikiem), a także słabnący sprzeciw ministra Nowickiego wskazuje, że poglądy rządu zostały już w tej sprawie zmodyfikowane. Szybko poszło. Manipulacje genetyczne są niezwykle skuteczne. PS. Otrzymałem właśnie książkę czołowego w Polsce zwolennika GMO prof. Tomasza Twardowskiego. GMO – szanse i ograniczenia. Zwykle pisze się „szanse i zagrożenia”. Zwolennicy GMO o zagrożeniach jednak nie chcą mówić. Przemilczają je dyskretnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uczyłam się trochę o tym. Nie jest taka zła. Dzięki modyfikacjom genetycznym można wprowadzić do DNA roślin geny odpowiedzialne za odporność na daną chorobę. Jeden z polskich naukowców wymyślił tzw. \"złoty ryż\", który jest wzbogacony w witaminy zawarte w marchwi, której brak no. w Chinach. Ale ja obawiam się tzw. \"ucieczki genów\", dlatego raczej jestem przeciwna GMO, mimo zastosowania środków zapobiegawczych temu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda wdowa
..czyli nowy łańcuch pokarmowy!!! na tych paszach...hoduje się zwierzęta...uprawia rośliny, a my to spożywamy... skąd sie biorą nowotwory???? juz mamy odpowiedź!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stefan ja jeszce spoko
unikne ale przyszle pokelenia niech sie truja pzdr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda wdowa
czy widzicie na ulicach tłuste ludzkie potwory???? najpierw były hormony, amerykańskie pasze...teraz to..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
P.S. Dowodów na szkodliwość GMO nie ma, bo jest ona wprowadzana od niedawna. A jeśli człowiek żyje, dajmy na to 70-80 lat, to nie można otrzymać od razu wyniku. Zmiany rakotwórcze lub mutacje genowe u ludzi mogą się pojawić dopiero po kilkunastu latach. Poza tym DNA komórkowe jest trawione przez ludzi, także to modyfikowane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda wdowa
ludzie wszystko zjedzą, co im koncerny wcisną, każdy kit! i zadowoleni, bo trendy..:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dietetyk
zobacz jak wygladajaamerykanie on sa pionierami w GMO jako pierwsi ja wprowadzili nawet ogladanc Jerry springera wlasnie to sa biedni ludzie i zywia tylko GMO i jak wygladaj tragedia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda wdowa
Organizmy Modyfikowane Genetycznie - GMO (z ang. Genetically Modified Organism). Rośliny transgeniczne, są to organizmy które zawierają w swoim genomie (czyli całej informacji genetycznej organizmu) obce geny, pochodzące z obcego organizmu. Dziedziną nauki zajmującą się modyfikacjami organizmów jest inżynieria genetyczna - technika umożliwiająca wyizolowanie i namnożenie dowolnego genu z dowolnego organizmu. W Ustawie o GMO zapisana jest definicja: Organizm modyfikowany genetycznie to organizm inny niż organizm człowieka. Materiał genetyczny zostaje zmieniony w nim w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Uzyskuje się to przy zastosowaniu technik rekombinacji DNA z użyciem wektorów, w tym tworzenia materiału genetycznego poprzez włączenie wirusa, plazmidu lub każdego innego wektora cząsteczek DNA wytworzonych poza organizmem i włączenie ich do organizmu biorcy, W warunkach naturalnych geny te w organizmie nie występują, ale po wszczepieniu są zdolne do ciągłego powielania. Stosowaną techniką jest bezpośrednie włączenie materiału dziedzicznego przygotowanego poza organizmem, a w szczególności: mikroiniekcji, makroiniekcji i mikrokapsułkowania. Są to metody niewystępujące w przyrodzie dla połączenia materiału genetycznego co najmniej dwóch różnych komórek, gdzie w wyniku zastosowanej procedury powstaje nowa komórka zdolna do przekazywania swego materiału genetycznego odmiennego od materiału wyjściowego komórkom potomnym. Ogólnie mówiąc modyfikacja polega na wszczepieniu do genomu modyfikowanego organizmu fragmentu DNA z innego organizmu, który odpowiedzialny jest za daną cechę, lub też na modyfikacji genu, lub usunięciu go całkowicie z organizmu. Przenoszony gen to tzn. transgen - stąd organizmy transgeniczne. Po przeniesieniu transgenu jest on na stałe włączony do genomu gospodarza i od tej pory już będzie obecny u wszystkich organizmach potomnych - nie utraci transgenu. W przypadku roślin modyfikacje mają głównie na celu zachowanie dłuższego okresu świeżości, uodpornienie na choroby, szkodniki, mróz, zasolenie gleby. Pierwszym organizmem GMO był tytoń, a pierwszym wprowadzonym do obrotu to pomidor, który lepiej znosił transport i dłużej zachowywał świeżość. W przypadku zwierząt są to modyfikacje powodujące głównie szybszy wzrost, uodpornienie na choroby, czy też większą mleczność krów. Pierwszy produkt modyfikowany genetycznie został wprowadzony na rynek a 1994 roku. Był to dłużej utrzymujący świeżość pomidor - Flavr Savr. Od tego czasu zmodyfikowana została już większość roślin mających znaczenie gospodarcze. Obecnie powierzchnia upraw roślin transgenicznych szybko rośnie i wynosi 4% globalnego areału upraw. Największą powierzchnię upraw zajmuje soja (60%), kukurydza (23%), bawełna, rzepak, ryż, papaja, ziemniaki. Pierwszy produkt modyfikowany genetycznie został wprowadzony na rynek a 1994 roku. Był to dłużej utrzymujący świeżość pomidor - Flavr Savr. Od tego czasu zmodyfikowana została już większość roślin mających znaczenie gospodarcze. Obecnie powierzchnia upraw roślin transgenicznych szybko rośnie i wynosi 4% globalnego areału upraw. Największą powierzchnię upraw zajmuje soja (60%), kukurydza (23%), bawełna, rzepak, ryż, papaja, ziemniaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda wdowa
I dlatego mam na działce małą marchewkę, małą pietruszkę, ale świeżą i z pewności a nie modyfikowaną..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda wdowa
Większość z nas je soję nieświadomie. 60% przetworzonej żywności w naszych sklepach zawiera sojopochodne składniki. Jest to około 30 tysięcy różnych produktów żywnościowych m.in. chleb, czekolada, ciastka, margaryna, lody oraz olej roślinny. Dla wegetarian, soja stanowi jedno z podstawowych źródeł białka roślinnego. W uprzemysłowionym rolnictwie ziarno sojowe jest także wykorzystywane jako element paszy przeznaczonej dla zwierząt hodowlanych, Stanowi to jeszcze jedną drogę, poprzez którą genetycznie modyfikowana soja trafia do łańcucha pokarmowego. Jeżeli nie zostanie wprowadzona kontrola wykorzystania genetycznie modyfikowanej soi, będziemy jej jedli coraz więcej. Na razie nikt nie może zagwarantować, że jedzenie takiej soi jest bezpieczne. Geny, które zostały do niej wstawione, nigdy do tej pory nie były elementem naszej codziennej diety. Modyfikacja genetyczna miała m.in na celu uodpornienie jej na herbicyd i nazwie – glifosfat, zabójczy dla innych roślin. Testy bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta zostały przeprowadzone przez korporację na ziarnach soi, które nie były pryskane tym herbicydem. Wynika z tego, że działanie tego konglomeratu związku chemicznego i białka na organizm człowieka jest wielką niewiadomą albo wiadomości na ten temat są skrzętnie ukrywane. Ich zjadanie równoznaczne jest z uczestniczeniem w biologicznym eksperymencie, którego końca nie znamy. Trzy nowe geny w prowadzone do soi, nie poprawiają ani jej smaku ani wartości odżywczej. Niezwykła kombinacja genetyczna, która nigdy nie powstałaby w przyrodzie, nadaje soi cechę odporności na herbicyd produkowany przez Monsato o nazwie Roundup. 13 grudnia 2004 r. Parlament Europejski zażądał jasnego sposobu znakowania produktów zmutowanych i oddzielania soi transgenicznej od naturalnej. Nadal jednak nie zostały wprowadzone przepisy wykonawcze w tej sprawie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Superrrrrrrrrr
Fajnie czyli zafco Mataka Natura jest uposledzona a czlowiek lepiej wie i lepszy wymysli pokarm tak? bardzie zdrowszy bo natura jest ulomna a czlowiek doskonały, fajne dziecko masz rozumowanie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Superrrrrrrrrr
*znafco

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli umiesz czytać, bo z pisaniem to nie za bardzo ci idzie, to wcześniej napisałam, że jestem temu przeciwna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Doradze...
ZNAWCO ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Superrrrrrrrrr
W czerwcu 2004 ICPPC - Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi włączyła się do ogólnoeuropejskiej inicjatywy „Europa wolna od GMO” promując w Polsce „Strefy Wolne od GMO(*) ” Celem tej akcji jest uświadamianie społeczeństwu zagrożeń związanych z produkcją i konsumpcją żywności genetycznie zmodyfikowanej (GMO) oraz wskazanie metod obrony i alternatywnych rozwiązań. Ogólnoeuropejska inicjatywa "Europa Wolna od GMO" rozwija się pomyślnie w wielu krajach (obecnie w 25 krajach; www.gmofree-europe.org). Np. w Austrii 9 z 9 prowincji, we Włoszech prawie 80% całego kraju, cała Grecja to strefy wolne od GMO. W Polsce sejmiki wszystkich województw ogłosiły wolę utworzenia na swoim terenie stref wolnych od GMO podpisując odpowiednie uchwały / rezolucje / stanowiska. W ten sposób nasze województwa dołączyły do ponad 170 istniejących w UE dużych (jak województwa) stref wolnych do GMO i ponad 4500 mniejszych regionów (jak powiaty, gminy). Niestety ani Rząd RP ani UE nie respektują tych postanowień. ICPPC kontynuuje promocję idei stref wolnych od GMO wśród rolników, gmin, powiatów i województw. Jest dosyć powodów by powiedzieć "NIE dla GMO w Polsce". Pomóż tworzyć Strefy Wolne od GMO. Strefą Wolną od GMO może być: - gospodarstwo, - sklep, - przetwórnia, - wioska, - gmina, - powiat, - województwo. Mimo tak wyraźnego oporu społeczeństw, UE i rządy pod presją światowej Oragnizacji Handlu i USA próbują wprowdzić GMO w Europie. ICPPC zajmuje stanowisko, że: a) NIE JEST MOŻLIWE WSPÓŁISTNIENIE UPRAW GM OBOK UPRAW BEZ GMO; dopuszczenie do współistnienia doprowadzi do niekontrolowanego i niemożliwego do zatrzymania zanieczyszczenia upraw. b) GMO stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt, środowiska naturalnego, tradycyjnego rolnictwa i lokalnej ekonomii c) jedynym skutecznym sposobem obrony jest wprowadzanie jak największych stref wolnych od GMO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W dodatku nie napisałam, że Matka Natura jest mądrzejsza od człowieka - nad interpretujesz, dzieciaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fajnie jest używać Ctrl+C oraz Ctrl+V. Super: zorganizuj jeszcze protest przeciwko zjadaniu genów :D 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania-ania
oby te łajzy biotechnolodzy sami sie zmodyfikowali a od nas wynocha a soi!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obserwator niezrzeszony
tylko po mojej smierci ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda wdowa
to skromne forum jest dowodem na to jak" jesteśmy jednomyślni w zasadniczych kwestiach" nic dodać nic ująć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proste ze tak
ludzmi mozna bardzo latwo manipulowac w telewizji powiedza ze zdrowe wprowadzimy i wszyscy beda zadowloeni ech.. np. Austria wczesnie byla cala GMO ale byly sprzeciwy i juz wszystkie prowincje sa wolne od upraw GMO przejrzeli na oczy ale co kasiura mui byc wiec GMO tez. wczesniej czy pozniej ludzie i tak sie wyniszcza. zaglada nieunikniona młoda wdowa Jedna madra Kobieta pozdrawiam Slonko 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kochanie nie z grupa krwi
młoda wdowa tylko rozdzielna tylko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Myślę, że tu nie ma miejsca na opinie i przeczucia laików. Trzeba się zapoznać z rzetelnymi badaniami. A Tych jest coraz więcej, proszę pierwszy lepszy tekst z brzegu: Co to jest GMO: http://www.farmio.com/co-to-jest-gmo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×