Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anka12

jak oduczyć picia w nocy?????

Polecane posty

Witajcie !!!!mam problem moje dziecko dużo pije w nocy i nie umiem sobie z tym poradzić ma już 9 miesięcy a ja jestem wykończona.Czytałam wiele mądrych książek ale w praktyce to nie takie łatwe bo nie mam tyle sił żeby pozwolić mu tak płakać gdy nie dostanie herbatki.Proszę jeżeli ktoś był w podobnej sytuacji to napiszcie jak nauczyć go spać bez picia tylko jakimiś łagpdniejszymi metodami niż poprostu mu nie dać i czekać aż zaśnie z płaczu.

Gość widocznie ma duze pragnienie
w nocy , nie jest przegrzany ? nie jest za ciepło ubrany do snu ? moze za duszno jest pokoju ? w dzien tez duzo pije ? Ja nie jestem juz dzieckiem ale w te upaly w nocy tez w staje po to zeby sie napic . Nie dziw sie ze pije w takie upały. Pewnie jak zrobi sie chlodniej skończy sie problem z nocym piciem .

on tak ma już od 5 m-cy w dzień też dużo pije a jeżeli są chłodniejsze noce to co 2 godz a jak duszno to częściej niewiem kiedy z tego wyrośnie to już trzecie dziecko i nie miałm z żadnym takich problemów

Gość Ale nie podawanie picia to
jedyna skuteczna metoda. Nie może Cię zastąpić ojciec dziecka, skoro Ty nie masz dośc siły? Na pewno zrezygnuj z herbaty i zacznij podawać wodę

Gość karo78
Hejka dziewczyny!Widze ze dawno nie bylo zadnego wpisu.Mam ten sam problem,tylko moja mala ma juz ponad 3 lata,i tez ciagle pije w nocy.Dzis wypila 2 duze kubki,dobrze tylko,ze nie sika w lozko hehe.Sama nie daje rady juz,i wierzcie mi moglabym na palcach jednej reki policzyc przespane noce,naszczescie wymieniamy sie do wstawania z mezem.Jeszcze zeby bylo malo moj starszy syn teraz juz bedzie mial 10 lat,boi sie sam chodzic spac,czasami myc czy siedziec samemu w pokoju,chociaz ja jestem obok w kuchni.Musze go usypiac jak malego dzidziusia i dopiero moge isc spac do swojego lozka,ale i tak czasami sie potrafi obudzic w ncy i mnie wolac.Jak widac,jak nie urok to sr...ka hehe jak to mowia.Probowalam roznych sposobow ale widac jeszcze nie znalazlam odpowiedniego,ktory by zadzialal.Niestety to trwa dosc dlugo wiec zmeczenia i zlosci nie da sie ukryc.Niestety nie znalazlam tu porady dla mnie,ide szukac dalej jak sie czegos dowiem to dam znac:)pozdrawiam pa:)moze ktos przeczyta:)

mój syn też tak miał, wcale nie musi mieć cukrzycy, my stopniowo odstawialiśmy, dostawał w kubeczku coraz mniej,aż którejś nocy powiedzieliśmy mu,że nie ma, ale rano będzie soczek, popłakał troche, ale za dwa dni juz sie nie budził do picia :)

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa
herbatkę, soczki zamienić na wodę i nie dawać dziecku w nocy kubka czy butelki do rączek, ale postawić obok, i pokazać, że tu stoi i może sam sobie wziąć, stopniowo co raz mniej nalewać wody, w pokoju nie może być za ciepło, może trzeba nawilżyć powietrze ?

Gość Monis1976
Mój syn ma obecnie 2,5 roku. Picie dawaliśmy mu, żeby oduczyć go nocnego jedzenia. Podziałało, tyle tylko, że budził się w nocy żeby mu pić dać:) Aż w końcu pewnego razu wstawiłam mu do łóżeczka niekapek, pokazałam gdzie jest i problem się skończył. Jak jest spragniony sam sięgał więc nie musiałam latać wiecznie z butelką do niego. Teraz był mocno przeziębiony więc stwierdziliśmy, że trzeba mu picie zlikwidować całkowicie. Oczywiście zawołał o swój kubek, ale tatuś powiedział, że za chwilę przyniesie. Mamy to szczeście, że syn zasypia w ciągu minuty:) i zanim tatuś kubek przyniósł syn zasną. Na trzeci dzień już o niekapek nie zapytał i tak problem nocnego picia się skończył. Zresztą moim zdaniem skoro dziecko ma potrzebę picia w nocy, to czemu nie? Oczywiście jeżeli jest to czysta woda. Pozdrawiam mamy!

Gość
Ja bym tak nie potrafiła torturować własnego dziecka i nie dawać mu pić....Przecież jeśli chce mu się pić to trzeba podać i tyle. Takie małe 9 miesięczne to jeszcze sobie raczej samo nie weźmie, zwłaszcza w nocy.

hm.... no ale picie to nie zbrodnia jak che sie mu/jej pic to dac i niech spi dalej ludzie dorosli tez pija w nocy

Gość to dobrze niech pije
rany, jak Tobie sie chce pić to nie pijesz? jak można biednemu dziecku nie dać sie napic? :o

Gość kolumna dorycka
autorko, badałas poziom cukru u dziecka?

Gość kolumna dorycka
o zesz:D nie spojrzalam ze autorka zalozyla topik w 2008 roku :D:D niezleee:D

Gość mamax
a moj syn ma 16 m-cy i tez sie buzdzi w nocy na picie a czasem na jedzenie. I jakoś nie widze w tym problemu. Ja sama czesto siegam po wode w nocy a co dopiero małe dziecko!!! a tak na marginesie moze twoje dziecko nie chce pioc tylko jest głodne??? ja przez 2 m-ce nie dawałąm mleka w nocy tylko herbatki i tak potrafił sie budzic co godz a jak dałam mleka to spał spokojnie 4-5 godz. teraz tez z 2 razy sei w nocy odudzi i jak herbatka nie pomaga to mleko i spi dalej. na wszystko dziecko ma czas...samo przestanie sie w nocy budzić i tyle...ja tak to postrzegam i mam w nosie opiniie że tak duze dzicko nie powinno sie juz w nocy budzić...

Gość Mama parki
Ja na początku dawałam mleko później herbatki a potem już tylko zwykła przegotowana wodę. Dwa tygodnie tak robiłam i poskutkowało teraz śpią cała noc

Gość Mama parki
Ja na początku dawałam mleko później herbatki a potem już tylko zwykła przegotowana wodę. Dwa tygodnie tak robiłam i poskutkowało teraz śpią cała noc

Gość madziaaaaaa
w pokoju napewno nie jest za garaco codziennie jest pokoj wietrzony przed snem, a kaloryfer w nocy zawsze wylaczony wiec to napewno nie jest z tego powodu. Moj maly jest poprostu przyzwyczajony ze w nocy pije i tyle. A z podawaniem dziecku mleka w nocy to nawet nie zamierzam bo dopiero co go odzwyczailam nie chce zeby w wieku 2 lat mial wszystkie zabki czarne i kazdy dentysta to powie i mysle ze gorsze bedzie chodzenie do dentysty niz odzwyczajanie od butelki. A moj synek tak pije juz 4 miesiace i wcale nie jest z dnia na dzien lepiej i powodzenia tym mamom ktore mysla ze dziecko sie samo odzwyczai ja znam dzieci ktore maja 3 czy nawet 4 latka i wcale nie chca sie odzwyczajac. A po za tym dziecko ktore wstaje w nocy co godzine jest nie wypoczate zmeczone marudne bo sie poprostu nie wyspalo moj maly ma tez czesto wory pod oczami. A jeszce dodam ze on tylko tak pije ta wode w nocy bo w dzien to tak normalnie.

Gość maja_25
Witam; mój 13 miesięczny maluch ma problemy ze snem nocnym. Nie wiem czym jest to spowodowane. Budzi się z krzykiem w nocy, nie chce spać czasami tak jak np ostatnio obudził się o 2.30 i nie spał do 4 rano. Budzi się często krzyczy i nie raz trudno go uspokoić. Wymusza strasznie żeby mu dać pić, potrafi tak dwie butelki wypić 250 ml. Co też jest ponoć nie zdrowe. W dzień śpi tylko raz bo więcej nie chce. Śpi przez 2 lub 2,5 godziny i nic więcej. W dzień ma dużo ruchu, spacery bez względu na pogodę, zabawy w domu, zresztą od 7 rano odkąd zaczął chodzić ( od 10 miesiąca ) w domu jest go pełno. Nie wiem już co mam robić. w Sypialnie nie jest gorąco zresztą mój smyk nie lubi ciepła i mamy temperaturę optymalną dla niego 20-19 stopni. Więc nie jest gorąco. Zmęczona juz jestem poprostu tym spaniem.

Gość madziaaaaaa
czesc maja ja Tobie raczej nie bardzo pomoge mam ten sam problem, tak pomyslalam ze jesli odrazu sie wybudza i raptownie placze moze ma zle sny, wiesz co ja to bardzo duzo ogladam super nianie madra kobieta znajdz program "i ty mozesz miec super dziecko" na www.vod.pl tam jest odcinek dotyczacy zdrowego snu dziecka obejrzyj moze ci pomoze. Ja narazie testuje zasypianie w jego lozeczku siedze przy nim az sam zasnie uspokajam itp bo slyszalam ze jesli nie zasypia w swoim lozku tylko np. w twoim to potem wybudza sie i nie wie o co chodzi narazie jest placz bo chce na rece i do mnie do lozka chyba bo niekiedy nawet to nie pomaga, ma to trwac kilka dni napisze pozniej i powiem co i jak. I obejrzyj ten odcinek o zdrowym snu i wogule sa ciekawe tematy tam polecam i powodzenia

Gość ciociosan84
zazdroszcze Wam... u nas to wygląda tak: 20:00 - 200 ml mleka i spać 22:00 - pić 22:20 - pić 22:40 - pić 23:00 - 150 ml mleka 1:00 - pić (kilka razy w ciągu 15 minut) 2:00 - 150 ml mleka 2:30 - pić no i teraz jak szczęście dopisze to można się wyspać te 4-5 godzin zmęczony ojciec

Gość taka sobieeee
o matko jak was czytam to widze siebie mój synek przestał jesc mleko ok 2lat i2 miesiace skonczył jadł raz w nocy później była podawana woda i tak do skończenia 3-go roku zycia tez było cięzko odstawic ale dalismy rade mleko na noc zastąpiliśmy mlekiem krowim w kubeczku wiec pije i idziemy spac az do rana ufff córka ma natomiast teraz 2l i 2 miesiące i tez powoli przechodzimy do podawania samej wody ale z nią będzie ciążko bo kryczy w niebogłosy mleczko mleczko paranoja jakas tez nie pamietam ale moja ostatnia noc przespana cała miałą miejsce chyba przed porodem syna tj 4 i pół roku temu :)

Gość oduczyc mozna
Witam mamy. Niemowle do ósmego miesiaca powinno miec podane mleko w nocy wczesniej czesciej a okolo 7 i 8 miesiac raz w nocy. Potem taki bobas powinien dostac juz tylko 5 posilkow dziennie czyli rano i wieczor przed spaniem mleko a przez dzien sniadanie , obiad i kolacje jak my dorosli. A noc juz powinno przespac bez jedzenia i bez podawania picia. Oczywicie w rzeczywistosci jest inaczej, ale to tylko zalezy od rodzicow. Mysle ze mozna nauczyc dziecko przesypiac spokojnie noc. Oczywiscie nie ma lagodnych sposobow, trzeba byc stanowczym i konsekwentnym - wiadomo serce sie kraje kiedy nasza pociecha placze ale to jest tylko dla jego dobra. Polecam wszystkim mamom lekture "Jezyk niemowlat" i "Kazde dziecko moze nauczyc sie spac".

Gość oiok
jeśli nie jest przegrzewane to może głodne, u mnie było podobnie ostatnie karmienie o 20 a pózniej bez przerwy w nocy pić, pewnej nocy zamiast picia dałam jej mleko i problem częstego wstawania sie skończył mój wniosek była po prostu głodna, teraz daje mleko tylko dwa razy w nocy,mała ma już 19 m-cy wiem ze już dawno nie powinna jeść w nocy ale mnie to wstawanie nie przeszkadza już sie przyzwyczaiłam

Gość moja córka przestała
pić wodę w nocy jak miała 12 miesięcy

Gość Ofrachaza
Hej dziewczyny moj maly ma 15 miesiecy tez sie budzi pare razy w nocy :( udalo mi sie go oduczyc mleka ale jak oojechalismy na wakacje bardzo malo jadl wiec jak plakal w nocy dostawal mleko ibteraz po powrocie jest masakra zamiast wody domaga sie mleka do tego zabkuje i,szukam wszedzievpomocy ,nic nie moge znalezc i czekam na ten dzien kiedy przespie cala noc w swoim lozku ....

Gość gość
Witam:) mam ten sam problem co wiele z was mój malutki za tydzień ma roczek, a tak samo budzi się w nocy do picia, w dzień tez sporo pije, a zaczęło się od odstawiania jedzenia w nocy, zastąpiłam je piciem i tak zostało na początku było tak jak z karmieniem( pobudka co 2-3h) oczywiście pił soczek lub herbatki bo woda była bee) później wydłużył sobie czas i pil co 3-4h, jakiś miesiąc temu nauczyłam go pic wodę w nocy, pije co prawda trochę mniej ale odstępy czasowe są takie same. Mam nadzieje ze za niedługo znudzi mu się picie odrobiny wody i przestanie się budzić. A taka mala rada to jak przestawiałam go z soczku/herbatki na wodę, to zaczęłam od podawania wody w dzień, więcej wody mniej słodszych napoi. A po drugie jak mały się budził i nie chciał pic wody to brałam go na ręce, tuliłam i zazwyczaj sie uspokajał a jak nie to podawałam mu wódę kolejny raz i po paru razach wiedział ze nie ma soczku tylko sama woda. A drugim moim problemem jest a mam nadzieje że za niedługo zniknie jest zasypianie z butelka z woda(kiedyś soczkiem) od kilku dni staram się by zasypiał sam, daje mu pic z kubeczka przed położeniem i jak chce jeszcze to mu nie daje tylko tule i jak sie uspokaja to kładę go znów. Trzymajcie kciuki. Mam nadzieje ze będzie lepiej spał. Życzę powodzenia wszystkim mamą:)

Gość Glupoty
Szkoda ze nikt z Was nie pomyslal o tym ze to zwykla potrzeba ssania, zaloze sie ze 90 proc z tych dzieci nie ssie smoka, bye zaspakaja tej potrzeby. Proponuje poczytac ksiazke " kazde dziecko moze spac dobrze" Tam jest wszystko pieknie opisane! Dodam ze sama mialam ten problem!

Gość Karolina Karolinaaaaa
Zauważyłam dziewczyny że wogle nie odp na pytanie a jak już odp to że mamy dawać pić albo za goraco jest albo jakieś badania zrobić albo że człowiek dorosły też pije w nocy...itd. cholera jaki jest temat??? Jak oduczyć picia w nocy!!!! I nikt nie umie odp na to pytanie. Wode mam dawać każdemu jest prosto powiedzieć to moje dziecko darlo by się aż do rana brak słów zero pomocy.